Brrr! Waar komt toch die tocht vandaan? Na een warme zomer is het opeens koud in huis. Ook al staat de verwarming aan, het wordt maar niet goed warm. Hoe dat komt? Tocht. Kieren, openstaande deuren, tocht kan overal vandaan komen en dat wil je niet! Want dat betekent weer dat de warmte in je huis stiekem wegsijpelt naar buiten. Iets wat je het liefst altijd wilt voorkomen, en al helemaal met de dure energieprijzen! Met deze handige tips tegen tocht in je huis blijf je lekker warm binnen deze winter.
Waar komt die tocht in huis toch vandaan? Ga grondig op zoek naar kieren en tochtgaten zodat je ze hermetisch af kunt sluiten en de warmte goed binnenhoudt. Hoe je dat doet? Wij helpen je graag op weg!
Tocht in huis tegengaan om geld te besparen op de gasrekening hoeft niet de enige motivatie te zijn. Op een duurzame manier omgaan met grondstoffen is altijd goed voor natuur en milieu.
Waar komt tocht vandaan in huis? In de meeste gevallen komt de tocht door kozijnen, deuren en ramen. Het is de grootste bron van tochtgaten, en daarmee ook meteen de belangrijkste plek om tocht in huis tegen te gaan. Kozijnen, deuren en ramen zijn nu eenmaal niet hermetisch afgesloten. Zelfs wanneer de kozijnen en deuren wél naadloos aansluiten, laat het glas in het raam zelf ook vaak kou door.
Je kunt tochtplekken makkelijk vinden door een brandende kaars voor de kozijnen te houden. De vlam zal direct gaan wapperen
Tochtgaten in kozijnen, deuren en ramen dicht je met speciale tochtstrips. Je plakt de randen af met de strips en houdt zo tocht en kou buiten. Voor de ramen kun je eventueel ook noppenfolie gebruiken. Dat houdt de warmte vast. De onderkant van de deur plak je af met een rubberen flap die je aan de onderkant van de deur vastschroeft.
Niet alleen de voor- en achterdeur zijn een bron van tochtgaten. Ook de deuren binnenshuis laten veel koude tocht door. Bijvoorbeeld de deur tussen de woonkamer en de hal, maar ook die van de keuken naar de woonkamer. Je houdt tocht nog beter buiten door tochtborstels onder alle tussendeuren te plaatsen. Zo blijft de kou die door de grote spleet onderaan de deur komt lekker buiten en houd je de warmte beter binnen de kamers.
Kozijnen, ramen en deuren zijn niet de enige bron van tocht in huis. Ook de meterkast en brievenbus laten stiekem veel tocht binnen. De meterkast heeft een heleboel buizen en aansluitingen die kou van buiten binnenlaten. Het kan dus helpen om deze buizen in te pakken met isolatiefolie. Is het echt heel koud? Hang dan een (oude) wollen deken voor de meterkastdeur om tocht tegen te gaan.
Tocht in huis veroorzaakt door de brievenbus ga je tegen met een goede klep. Idealiter plaats je de brievenbus buiten, maar we snappen dat dat niet altijd kan. In dat geval kun je altijd nog kiezen om je boodschappentas om de brievenbus heen te plakken of spijkeren. Kies een stevige tas zodat je post erin blijft hangen. Tegelijkertijd zorgt de tas ervoor dat tocht buiten de deur blijft.
In de slaapkamers kun je de tocht buitenshuis houden door tochtrollen te gebruiken. Die zien er gelukkig wat leuker uit dan de tochtflappen en -borstels voor de buitendeuren. Je hebt ze in allerlei schattige vormen en maten: van knuffeldieren tot stijlvolle rollen.
Nu je de tocht buiten de deur weet te houden, is het ook wel zo fijn om de warmte in je huis zo lang mogelijk vast te houden. Eén handige truc om dat te doen is door de gordijnen dicht te houden. Veel warmteverlies je namelijk door het raam en de kieren van het kozijn. Dus is het koud? Houd de gordijnen lekker dicht en maak het lekker knus in huis. Voor extra warmte steek je natuurlijk ook gezellig wat kaarsjes aan. Hoewel een paar kaarsen niet genoeg zijn om de woonkamer op te warmen, brengt het wel warmte in huis dankzij de gezellige sfeer die het creëert!
Als jij tijd en geld wilt besparen bij het koken, dan is de snelkookpan een heel handig apparaat. Hoe zat het ook alweer met de snelkookpan en wat kun je er allemaal mee?
Bescherm jouw planten in de tuin tegen de kou van de winter door ze vorstvrij in te pakken. Hoe? Dat lees je hier.
Heb jij vaak groente en fruit kliekjes? Die gooien we natuurlijk niet weg! We geven 7 ideeën met recepten waarin je jouw kliekjes kunt gebruiken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres