Middag geborreld, avond gedineerd of gewoon één glaasje wijn gedronken? Hartstikke lekker, maar het is zonde als je een fles wijn open hebt staan en die uiteindelijk moet weggooien omdat de wijn niet meer goed is. Daarom lees je in dit artikel het antwoord op de vraag: hoe lang kun je een open fles wijn bewaren en hoe je dat het best? Beide antwoorden gelden voor zowel een open fles rode wijn, witte wijn en rosé.
Een open fles rode wijn of witte wijn kun je twee tot vier dagen bewaren zonder dat de smaak te veel achteruit gaat. Dit is gerekend vanaf het moment van openen en is afhankelijk van hoe je de open fles wijn bewaart. Zuurstof is namelijk zowel de grootste vriend als vijand van wijn. Zo zorgt zuurstof bij het openen en schenken van een fles wijn ervoor dat de aroma’s loskomen en beter tot hun recht komen, maar het brengt ook bacteriën met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je probeert zo min mogelijk zuurstof in de fles te laten komen. Hierbij geldt ook: hoe langer de fles daadwerkelijk open heeft gestaan, des te korter hij houdbaar is.
Hoe je het beste een open fles wijn kunt bewaren? Sluit in ieder geval de fles elke keer direct na het schenken met de bijbehorende kurk of dop. Heb je een speciale kurk die je vacuüm kunt trekken met een bijgeleverd pompje, dan heb je het geluk aan jouw zijde. Door de fles vacuüm te trekken haal je de meeste zuurstof uit de fles en blijft de wijn het langst goed. Zo verliest de wijn zo min mogelijk smaak.
Voor een fles mousserende wijn gebruik je een speciale dop die daarvoor bedoeld is, en juist de zuurstof (en daarmee de bubbels) in de fles laat zitten. Champagne, prosecco of cava behoudt daardoor minder lang zijn lekkere smaak. Tot slot nog een laatste tip: bewaar geopende wijn ongeacht de kleur altijd in de koelkast of in ieder geval op een donkere koele plek. Ook dit minimaliseert de bacteriën in de wijn en zorgt voor zo lang mogelijk smaakbehoud.
Heb je een open fles wijn in huis en ben je bang dat je hem niet meer gaat opdrinken? Hartstikke zonde, want je kunt er ook gewoon mee koken. Zo maak je bijvoorbeeld de lekkerste sauzen op basis van rode of witte wijn, worden garnalen in de pasta nog lekker met een scheutje witte wijn en kun je zelfs restjes mousserende wijn zoals champagne of prosecco gebruiken voor de vegan risottoballen met citroen.
Naar recept: boerenkipfilet gemarineerd in rode wijn
Naar recept: hertenbiefstuk met notenkorstje, pompoenpuree en rode wijnsaus
Naar recept: schouderrollade met zoete-aardappelpuree en rode-wijnsaus
Naar recept: gebakken varkenshaas met paddenstoelen en granaatappel-wijnsaus
Naar recept: spaghetti met garnalen, knoflook en witte wijn
Naar recept: Italiaanse gehaktballen met rode wijnsaus, zongedroogde tomaten en mozzarella
Naar recept: schouderrollade met wijnjus
Naar recept: vegan risottoballen met prosecco en citroen
Rosé wijn is het perfecte drankje op een zomerse dag. Hoe het gemaakt wordt en hoe je de juiste fles rosé kiest? In dit artikel leggen we je het uit.
Rood, wit, rosé, bubbels. De wereld van wijn is fijn, maar soms ook een zoektocht. Om je op weg te helpen vind je hier inspiratie voor het ontdekken, kiezen en combineren van verschillende wijnen.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een goede goedkope wijn? ALDI helpt je graag op weg met tips én een reeks goede wijnen!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres