Een oliebol eten met oud en nieuw is een échte Hollandse traditie, die we met alle liefde ieder jaar weer tot ons nemen. We gaan in dit artikel je alles vertellen over die oliebol, van heerlijke varianten tot de geschiedenis. Na het lezen van dit artikel heb je voldoende weetjes voor een lekker praatje op de Nieuwjaarsborrel.
De oliebol bestaat al heel lang in Nederland en werd traditiegetrouw vooral in de winter gegeten. Dit komt omdat de ingrediënten allemaal lang houdbaar zijn en daarom nog goed voor handen in de winter. Ook werden de oliebollen in vet gebakken en vulden ze goed. In tijden van schaarste waren dat fijne kenmerken. Grappig om te weten is dat de oliebol begon als een platte oliekoek, in minder vet gebakken werd en veel meer rozijnen bevatte. Naarmate we meer gingen frituren werd de koek boller en de naam oliebol was geboren.
Ieder jaar is het weer hetzelfde verhaal: jij bakt een berg heerlijke oliebollen, de buurvrouw neemt er nog 10 mee en jouw zwager kon er ook nog 20 van de beste bakker in het dorp meenemen. Schalen vol staan er klaar, maar nadat iedereen er eentje heeft gegeten, blijf jij met de rest zitten. Zonde! Laat daarom weten bij je uitnodiging voor het feestje dat jij zorgt voor de oliebollen, maar dat appelflappen of gevulde eieren nog heel erg welkom zijn. Haal of maak ongeveer één tot twee oliebollen per persoon, dan heb je meestal ruim voldoende.
Een oliebol is volgens traditioneel recept niet vegan vanwege de melk en gist. Je kunt de melk vervangen voor een plantaardige variant en water. Als er gedroogde gist wordt gebruikt kan jouw vriend- of vriendin die vegan eet daar vaak wel mee akkoord gaan. Overleg even en je komt er samen vast wel uit!
De twee belangrijkste variaties die wij kennen op de oliebol zijn natuurlijk de bol mét krenten en de oliebol zonder krenten. Allebei bijzonder lekker. Wist je dat er ook andere variaties mogelijk zijn zoals het toevoegen van stukjes appels, gedroogd fruit, kwark of nootjes? Er zijn zelf mensen geweest die oliebollen maakten met bier of een hartige variant met kaas? Neem het onderstaande basisrecept als uitgangspunt en varieer er op los.
Heb je de mogelijkheid om de oliebollen buiten te bakken in een friteuse? Doe dit dan, dan blijft de lucht niet in het huis hangen.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Ben je van plan om oud en nieuw groots te vieren dit jaar? Dan mag een spetterende uitnodiging niet ontbreken. Met deze tips maak je de uitnodiging voor oud en nieuw zelf!
Vind jij het ook zo leuk om spelletjes te spelen met oud & nieuw? Je hebt nooit een saaie avond met deze 5 gezelschapsspelletjes voor met het gezin of met vrienden.
Wil jij een chocoladefondue maken? Dan wil je graag weten wat de lekkerste hapjes zijn om erin te dippen. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres