Een stomende maiskolf van de BBQ is misschien wel één van de lekkerste groentegerechten die er bestaan. De maiskolf wordt door de hitte en het roosteren een beetje zoetig en je kunt de maiskorrels lekker van de kolf af knabbelen. Maar hoe maak je nu een maiskolf het beste klaar op de BBQ? Welke smaakmakers kun je daar het beste bij gebruiken? Moet de maiskolf nu in folie of niet? We nemen je mee, zodat jij zelf de lekkerste maiskolf kunt gaan klaarmaken op de BBQ.
Het antwoord op deze vraag is simpel: vers en voorgekookt zijn allebei prima voor op de BBQ. Verse mais heeft alleen een iets langere bereidingstijd nodig dan een voorgekookte variant om de simpele reden: deze moet nog gaar worden.
In de winkel hebben we heerlijke voorgekookte mais voor een lage prijs, die van het land is gehaald op het moment dat hij het zoetst was. Vervolgens gekookt en daarmee die heerlijke zongerijpte zoetheid behouden, waar mais zo bekend om staat.
Een voorgekookte maiskolf is makkelijk en snel te berieden en scheelt je dus een hoop tijd en moeite. De voorgekookte versie heeft geen bladeren, maar heeft vaak wel veel vocht. Zorg dus dat je de mais eerst goed droogdept voordat je hem op de BBQ legt, anders druipt het vocht in je BBQ en dat wil je niet.
Heb je een verse mais te pakken dan zijn er twee manieren om hem in de basis klaar te maken: klap de bladeren naar achter, trek de linten eraf en klap de bladeren weer terug. Je kunt nu perfect de mais roosteren in het blad op de BBQ. Of trek de bladeren en linten eraf en kook hem eerst in ongeveer 10 minuten praktisch gaar in ruim kokend water.
Je ziet veel verschillende meningen over dit onderwerp en wij zullen beide kanten belichten, zodat jij zelf een keuze kunt maken over jouw gewenste eindresultaat. Een goede tip is trouwens om een stokje in de vorm van een satéprikker of een ijsstokje in de onderkant van de mais te steken. Dan kun je hem goed draaien en vasthouden. Week houten stokjes wel eerst een paar minuten in water zodat ze niet verbranden.
Een groot voordeel van een maiskolf in de folie klaarmaken op de BBQ is dat de sappen – en dus smaken – niet in je BBQ terecht komen en behouden blijven in het pakketje. Ook kun je extra smaakmakers toevoegen, zoals boter, kaas en zout en die smelten lekker mee. Een ander voordeel is dat de maiskolven langzaam garen en je ze kunt warmhouden in een hoekje van de BBQ. Je kunt ze opeten wanneer jij het wilt, dus al helemaal een goede tip bij grotere groepen.
Maak je jouw maiskolf in de folie klaar met smaakmakers? Gebruik dan ruim folie en vouw hem goed dicht, zodat je smaakmakers niet weg kunnen lopen in de BBQ.
Ook het klaarmaken van een maiskolf op de BBQ zonder folie heeft voordelen. Door de maiskolf direct op de gril te leggen, krijgt je die echte rooster- of grillsmaak, een beetje rokerig, houtskool en lekkere grillrandjes. Ook gaan de maiskorrels al een beetje poppen, waardoor er ook een soort popcornachtige smaak ontstaat, die gewoonweg erg lekker is. Wacht met het toevoegen van de smaakmakers bij deze variant tot de maiskolf van de BBQ af is, want anders lekt het allemaal in je BBQ en dat krijg je – misschien – steekvlammen.
De bekendste manier om een maiskolf nóg lekkerder te maken, is met suiker of honing en boter voor een zoete variant. Dat is pas het begin! Kies ook eens voor een hartige variant met kaas, zoals cheddar, mozzarella, feta of geraspte oude kaas. Verschillende soorten kruidenboter of een goede roomboter zijn ook heerlijk, helemaal als de boter erop wordt gesmeerd als de maiskolf gloeiend heet is en het lekker kan smelten.
Je kunt als smaakmaker ook voor een iets lichtere variant gaan en bij de maiskolf een yoghurtdip serveren. Of besprenkel de maiskolf met limoen en specerijen zoals komijn of paprikapoeder. Een pittige maiskolf kan natuurlijk ook, we maakten alvast een heerlijk recept voor je met een pittige dip.
Wil je een BBQ organiseren? Lees snel verder voor een makkelijk stappenplan voor een heerlijke BBQ, die helemaal niet veel hoeft te kosten.
Op zoek naar een lekkere en simpele salade voor bij de BBQ? Maaltijdsalades, vliegensvlugge of met fruit, ALDI zet ze voor je op een rijtje.
Wil jij groente op de BBQ klaarmaken? Lees hier veel inspiratie en recepten over de lekkerste groenten voor op jouw BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres