Appelmoes, appeltaart en een appeltje voor de dorst. Weet jij hoeveel verschillende appelsoorten er zijn en wanneer je ze gebruikt? Wij zetten ze op een rijtje.
Jonagold is een appel die al even meedoet (sinds 1953: toen is ‘ie ontdekt als kruising tussen een Golden Delicious en Jonathan op een experimenteel station in New York). Het is een appel met een friszoete smaak, die zelfs een beetje honingachtig kan zijn. Sta je in de winkel? Dan herken je de Jonagold appel aan zijn grootte. Het is namelijk een forse appel. Dat is fijn om je tanden in te zetten wanneer je trek hebt in een snack, maar de Jonagold is ook heerlijk in appeltaart.
Naar recept: appeltaart
De Jazz appel is ook een kruising, maar is pas later op de markt gekomen: in het jaar 1985 om precies te zijn. Deze appel komt overigens van de andere kant van de wereld, hij is namelijk in Nieuw Zeeland ontdekt als kruising tussen de Royal Gala en Braeburn.
Het is een harde, sappige appel. Zo eentje waar het water je letterlijk van in de mond loopt. Als je het ons vraagt, is deze appel het lekkerst om meteen je tanden in te zetten. Maar dat betekent niet dat je niet een beetje swing aan je eten toe kunt voegen met deze appel. Zijn frisse smaak en stevige structuur doen het namelijk fantastisch in een frisse salade of crunchy wrap.
Naar recept: mini tortillawraps met kip, appel en avocado
De Royal Gala is een middelgrote tot grote appel, die ook een kruising is tussen twee andere appelsoorten: de Kidd’s Orange Red en Golden Delicious. Het is een gangbare appel die lekker stevig is en een vrij zoete, maar milde smaak heeft. Een allemansvriend, eigenlijk. De Royal Gala herken je aan de strepen: vaak overheersend rood met een beetje oranje of geel. Deze appel is te zacht om echt mee te koken, maar doet het dan weer wel goed in een apple crumble (met vanille-ijs!).
Een appeltje van Hollandse bodem: de Elstar is een Nederlandse appelsoort. Neerlands trots is een kruising die sinds 1950 niet meer weg te denken is uit de schappen. Deze milde appel is vrij zacht van structuur en zoetzuur van smaak. Je herkent de appel aan zijn klassieke rood-gele uiterlijk.
Zo’n Hollands appeltje doet het goed in Oer-Hollandse gerechten! Voeg hem toe aan de rode kool en kook hem helemaal tot moes voor het allerlekkerste resultaat.
Zoals de naam als suggereert is de Granny Smith een oude rot in de appelbranche: hij bestaat namelijk al sinds 1868. Het is een knalgroene appel en daarom eentje die je makkelijk herkent in de supermarkt. Eentje in de categorie ‘zure appels’, want de groene kleur draagt bij aan de zure smaak. Eigenlijk is dat de enige smaakomschrijving die deze appel recht aandoet. Deze zure appel is perfect in salades of in een lekkere detox-smoothie.
Recept: groene smoothie
De Goudreinet is een joekel van een appel die je snel herkent aan zijn knotserige uiterlijk. Laat dat je niet voor de gek houden, want deze appel staat bekend als stoof- of moesappel. Je raadt het al: hij is dus perfect om appelmoes van te maken. Met een beetje suiker en kaneel maak je met deze appel de ultieme zachte appelmoes.
Recept: appelmoes
Kleine appeltjes voor de dorst. Je herkent ze aan het kleine maatje en lieflijke rood-roze kleur. Deze appeltjes doen het goed in de broodtrommel van de kleintjes: want dankzij de zoete smaak en knapperige bite zijn het perfecte tussendoortjes.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Fruit bewaren op de fruitschaal, zonder dat het fruit bederft? Lees in dit artikel tips voor fruit bewaren op én naast de fruitschaal.
Wist je dat je heel gemakkelijk kunt stempelen met aardappelen? Hoe je aardappel stempels maakt, lees je hier!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres