Verse kruiden zijn heerlijk in allerlei gerechten: van salades tot pasta’s, smoothies en cocktails! Maar hoe bewaar je verse kruiden het beste in de koelkast? Waar moet je op letten? Wij helpen je graag op weg.
Kruiden komen soms met een beetje aarde (want: lekker vers!) of kleine insectjes. Die wil je natuurlijk niet in je koelkast hebben. Dus: voordat je de kruiden in de koelkast bewaart, spoel je ze eerst even goed af onder koud stromend water.
Vang het water op om verspilling te voorkomen! Handig om daarna de planten mee water te geven.
Na het wassen, droog je de kruiden eerst. Doe dit door ze op een vel keukenpapier te leggen. Zorg ervoor dat de kruiden niet dubbel liggen, maar naast elkaar, netjes in een rij. Dep met een tweede vel keukenpapier de kruiden droog. Het is prima dat je kruiden nog een paar druppels water op zich hebben, hierdoor blijven ze vochtig in de koelkast en dus langer goed. Gebruik geen saladespinner om de kruiden te drogen. Ze zijn hier te kwetsbaar voor!
Onze favoriete manier om kruiden te bewaren is er eentje zonder plastic. Daar worden zowel je kruiden als Moeder Natuur een stuk blijer van! Dus onze aanrader is om kruiden op te rollen in keukenpapier voordat je ze bewaart in de koelkast. Leg de kruiden netjes naast elkaar op een (lange) rol keukenpapier, zodat de kruiden niet op elkaar komen wanneer je ze oprolt. Na het oprollen bewaar je de kruiden in de groentela.
Een andere manier om kruiden te bewaren is in een potje. Net als bloemen, blijven kruiden zo langer goed. Het potje kruiden zet je op het aanrecht of in de koelkast. Wanneer je de kruiden in de koelkast zet, houd je de kruiden nog langer vers door er een ziplockzakje overheen te doen. Hou deze open, zodat er genoeg zuurstof bij de plantjes komt.
Wanneer je kruiden bewaart, is het belangrijk ze goed te onderhouden. Door gele blaadjes te verwijderen, blijven je kruiden vers. Vervang ook het water en verwijder blaadjes die eraf gevallen zijn.
Wil je je kruiden zo lang mogelijk bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Rozemarijn, dille, tijm, munt en salie kun je aan het stokje invriezen. Leg de kruiden op een stuk bakpapier en leg ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn kun je ze in een tupperware of ziplockzakje bewaren. Een andere manier om kruiden in te vriezen is door ze héél klein te snijden en ze in een ijsklontjestray te verdelen. Giet er een klein bodempje water bij en plaats de kruiden in de vriezer. Dit werkt goed voor bieslook, koriander en basilicum.
In plaats van de kruiden in te vriezen, kun je ze natuurlijk ook gewoon lekker gebruiken. Eén van onze favoriete manieren om dat te doen, is door er bijvoorbeeld pesto, kruidenboter of een verse dip van te maken.
Ga naar recept: Knofook kruidendip
Wist je dat je groente-, tuin- en fruitafval gewoon kunt gebruiken? Je maakt er namelijk zelf compost van!
Een balkon vol met prachtig, gekleurde bloemen. Wie droomt daar niet van? Met deze handige tips, kan jij direct - voor weinig - aan de slag!
Door een basilicumplant goed te verzorgen, blijft deze wekenlang goed. Hoe verzorg je een basilicumplant? Stap voor stap leggen we uit hoe je een basilicumplant verzorgd, invriest en bewaart.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres