Het kan natuurlijk gebeuren dat je eten te pittig is. Of het nou komt doordat de gebruikte peper te pittig is uitgevallen, omdat je bent vergeten de zaadjes te verwijderen of omdat je bent uitgeschoten met de sambal: geen zorgen, het is op te lossen! Met deze drie tips kun je namelijk heel makkelijk eten minder pittig maken. Het zijn verschillende manieren, maar ze hebben allemaal hetzelfde effect en zorgen ervoor dat je eten minder pittig wordt.
Best balen, als je een maaltijd hebt gekookt maar je eten te pittig blijkt. Gelukkig hoef je niet de volledige inhoud van de pan weg te gooien, want met onderstaande tips kun je het eten in no time minder pittig maken. Er zijn grofweg drie manieren die je makkelijk helpen. Voeg iets zoets, zoals suiker of honing toe, of ga voor zuivel zoals room, yoghurt of crème fraîche. Ook altijd goed is brood of rijst voor erbij. Welke tip wanneer het handigst is, en hoeveel je dan moet gebruiken, lees je hieronder.
Suiker of honing
Zuivel of kokosmelk
Tomaten
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant. Let wel: begin met een theelepel en voeg indien nodig meer toe. Bang dat het gerecht té zoet wordt hoef je niet te zijn: voeg gerust nog een scheutje azijn, kokosmelk, bouillon of wijn toe en het gerecht is weer perfect in balans.
Als je echt flink bent uitgeschoten en bang bent dat een schepje suiker niet volstaat, kun je kokosmelk of zuivel toevoegen. Denk aan een scheutje slagroom, een klodder yoghurt of een lepel crème fraîche. De kans is aanwezig dat je deze ingrediënten niet in huis hebt en je ervoor naar de supermarkt moet, maar het effect is verbluffend. Ook hierbij geldt: begin met een scheutje of kleine lepel en voeg naar gelang meer toe. Heb je verschillende smaakvoorkeuren aan tafel? Laat iedereen dan zelf z’n eigen portie aan tafel aanpassen.
Tot slot de laatste redder in nood: tomaten. Deze tip is vooral handig als de smaak van tomaten bij het gerecht past, zoals een pastasaus, stoof of rode curry, maar werkt ook supergoed. Voeg een paar in stukken gesneden tomaten of tomaten in blik toe en je gerecht is meteen minder pittig. Niet alleen verdun je hiermee het gerecht waardoor de smaken ook minder sterk worden, het zure in de tomaten brengt de pittigheid ook weer in balans. En het is nog lekker ook!
Lees ook: 6 x de allerbeste recepten met tomaten
Aziatische hapjes zijn ideaal tijdens de borrel, als onderdeel van een buffet of borreldiner. Zelf Aziatische tapas maken? Bekijk hier de lekkerste recepten.
Curryrecepten zijn heel makkelijk zelf te maken. Van Thaise groene curry tot gele curry met kip. In dit artikel vind je de 6 allerlekkerste curryrecepten.
Een Indische rijsttafel maken doe je zelf met deze heerlijke recepten. In een handomdraai zet je de lekkerste gerechten uit de Indische keuken op tafel om samen op te eten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres