Wijnland Oostenrijk bij ALDI

Oostenrijk

Oostenrijkse wijn

Wie aan wijn denkt, zal niet snel aan Oostenrijkse wijn denken. Toch kent Oostenrijk een rijke geschiedenis als het om wijn gaat. Bij opgravingen zijn namelijk resten gevonden die doen vermoeden dat er al wijnbouw in Oostenrijk was ver voordat de Romeinen het land betraden. Het waren uiteindelijk wel de Romeinen die de wijnbouw in Oostenrijk lieten opbloeien. In de middeleeuwen nam de kerk de productie van de wijn over van de Romeinen. Tegenwoordig wordt er niet zoveel wijn meer geproduceerd als in die tijd, maar de Oostenrijkse wijn is nog altijd van hoge kwaliteit.

Oostenrijkse wijn komt uit het oosten

Opvallend is dat de meeste Oostenrijkse wijn uit het oosten van het land komt. De grootste wijngebieden zijn: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Het klimaat in Oostenrijk is relatief koel. De combinatie van warme zomers met koele nachten en een relatief lange, milde herfst zorgen voor de basis van de wijnbouw. Een weetje: in Oostenrijk verbouwt men wijn op dezelfde geografische hoogte als het wijngebied Bourgogne in Frankrijk. Het fenomeen van ochtendnevel dat in het oosten van Oostenrijk veel voorkomt, zorgt voor edele rotting van de druiven. Dat levert een goede Oostenrijkse wijn op.

Wijn uit Oostenrijk staat voor kwaliteit

Wijn uit Oostenrijk heeft niet altijd een goede naam gehad. In de jaren ‘80 vond er een groot schandaal plaats. De vraag naar zoete wijn was zo groot, dat de wijnbouwers er niet aan konden voldoen. In plaats van ‘nee’ te verkopen, knoeiden ze met de wijn, waardoor deze een erg slechte kwaliteit kreeg. Toen dit aan het licht kwam, werd de wijnwetgeving in Oostenrijk aangepast. Oostenrijk heeft daardoor de strengste en meest uitgebreide wijnwetgeving ter wereld. Zo is  bijvoorbeeld wettelijk vastgelegd dat elke wijn twee keer gecontroleerd wordt voordat deze verkocht wordt, er een maximaal oogstgewicht is van 9000 kilo aan druiven en dat daar maximaal 6750 liter wijn van gemaakt mag worden. Ook het suikergehalte ligt vast en bepaald in welke kwaliteitscategorie de wijn uit Oostenrijk valt.

Oostenrijkse witte wijn

Oostenrijkse witte wijn kent aanzienlijk meer bekendheid dan Oostenrijkse rode wijn. Er wordt ook meer witte wijn geproduceerd dan rode wijn. De verhouding ligt ongeveer op 65% wit en 35% rood. De Grüner Veltliner is in Oostenrijk de meest geproduceerde witte wijn. Deze frisse en fruitige, droge witte wijn heeft een smaakprofiel van wit fruit, zoals perzik met een vleugje witte peper. Het wordt gezien als een typische Oostenrijkse witte wijn.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch