Wie aan wijn denkt, zal niet snel aan Oostenrijkse wijn denken. Toch kent Oostenrijk een rijke geschiedenis als het om wijn gaat. Bij opgravingen zijn namelijk resten gevonden die doen vermoeden dat er al wijnbouw in Oostenrijk was ver voordat de Romeinen het land betraden. Het waren uiteindelijk wel de Romeinen die de wijnbouw in Oostenrijk lieten opbloeien. In de middeleeuwen nam de kerk de productie van de wijn over van de Romeinen. Tegenwoordig wordt er niet zoveel wijn meer geproduceerd als in die tijd, maar de Oostenrijkse wijn is nog altijd van hoge kwaliteit.
Opvallend is dat de meeste Oostenrijkse wijn uit het oosten van het land komt. De grootste wijngebieden zijn: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Het klimaat in Oostenrijk is relatief koel. De combinatie van warme zomers met koele nachten en een relatief lange, milde herfst zorgen voor de basis van de wijnbouw. Een weetje: in Oostenrijk verbouwt men wijn op dezelfde geografische hoogte als het wijngebied Bourgogne in Frankrijk. Het fenomeen van ochtendnevel dat in het oosten van Oostenrijk veel voorkomt, zorgt voor edele rotting van de druiven. Dat levert een goede Oostenrijkse wijn op.
Wijn uit Oostenrijk heeft niet altijd een goede naam gehad. In de jaren ‘80 vond er een groot schandaal plaats. De vraag naar zoete wijn was zo groot, dat de wijnbouwers er niet aan konden voldoen. In plaats van ‘nee’ te verkopen, knoeiden ze met de wijn, waardoor deze een erg slechte kwaliteit kreeg. Toen dit aan het licht kwam, werd de wijnwetgeving in Oostenrijk aangepast. Oostenrijk heeft daardoor de strengste en meest uitgebreide wijnwetgeving ter wereld. Zo is bijvoorbeeld wettelijk vastgelegd dat elke wijn twee keer gecontroleerd wordt voordat deze verkocht wordt, er een maximaal oogstgewicht is van 9000 kilo aan druiven en dat daar maximaal 6750 liter wijn van gemaakt mag worden. Ook het suikergehalte ligt vast en bepaald in welke kwaliteitscategorie de wijn uit Oostenrijk valt.
Oostenrijkse witte wijn kent aanzienlijk meer bekendheid dan Oostenrijkse rode wijn. Er wordt ook meer witte wijn geproduceerd dan rode wijn. De verhouding ligt ongeveer op 65% wit en 35% rood. De Grüner Veltliner is in Oostenrijk de meest geproduceerde witte wijn. Deze frisse en fruitige, droge witte wijn heeft een smaakprofiel van wit fruit, zoals perzik met een vleugje witte peper. Het wordt gezien als een typische Oostenrijkse witte wijn.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres