Broccoli is één van de populairste groenten die in Nederland op tafel verschijnt. Broccoli kun je op vele manieren klaarmaken en is goed toepasbaar in vele keukens. We beginnen bij de basis: het kook je precies een broccoli? We doen dat op zo’n manier dat hij een lekkere bite houdt (en niet helemaal tot prut kookt) en we zo min mogelijk weg hoeven te gooien. We nemen je stap voor stap mee hoe je het beste een broccoli kunt koken.
Wist je dat je eigenlijk niks hoeft weg te gooien van een broccoli? Het is even wennen, maar je kunt de stronk van een broccoli ook prima opeten. Het heeft dezelfde smaak als de roosjes. Je kunt de stronk nog even schillen met een dunschiller om de harde buitenkant weg te halen. Snijd vervolgens roosjes van de broccoli en snijd de stronk in stukjes. Hoe kan je een broccoli schoonmaken? Spoel de broccoli kort onder de kraan en laat het uitlekken voordat je ze in de pan legt.
Maak de roosjes heel klein, dan kun je de kooktijd ook iets verkorten.
Hoe lang kun je broccoli het beste koken? Broccoli is het lekkerst als je hem niet te lang kookt, dan blijft de bite, smaak en de vitamines het beste behouden. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Op het moment dat het water kookt, dan voeg je eerst de stukjes stronk toe, laat deze 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de roosjes van de broccoli toe en kook deze nog 3-4 minuten. Giet alles af en gebruik direct. Wil je de broccoli op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld voor een salade? Spoel de groente dan onder de kraan koud, dan stopt het garingsproces en blijft de broccoli lekker knapperig.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Broccoli kun je ook goed stomen. Ale vitamines blijven dan behouden en de kleur blijft op die manier mooi groen. Brocoli stomen kan in een mooie stoommand boven kokend water, maar je kunt ook een vergiet op een pan zetten met een passende deksel erop. Dat werkt ook prima. Volg voor de rest precies de stappen van de gekookte broccoli, tel alleen 2-3 minuten bij de stoomtijd op.
Wil je liever broccoli wokken in plaats van koken? Deze groente is echt gigantisch veelzijdig, want niet alleen in de Hollandse, maar ook in Aziatische keuken is hij favoriet. Als je een heel snel wokgerecht klaarmaakt, kun je de broccoli eerst kort koken, maar in principe kun je de broccoli rauw – in niet al te grote roosjes – in de wokpan gooien. Binnen een paar minuten is hij vanzelf perfect om op te eten.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Wil jij groente op de BBQ klaarmaken? Lees hier veel inspiratie en recepten over de lekkerste groenten voor op jouw BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres