Hmmm… Appelmoes zoals alleen oma die vroeger kon maken. Nog warm van de pan, met een vleugje kaneel en net dat extra schepje suiker. Of je nu appelmoes eet met kip en frietjes, een rode kool met een gehaktbal (die ook alleen oma zo lekker zelf kon maken) of gewoon als tussendoortje, het maakt ons niet uit. Appelmoes is lekker en wij zijn absolute fans!
Voordat je aan de slag gaat met je zelfgemaakte appelmoes is het wel belangrijk dat je weet welke appels je kunt gebruiken. In dit artikel nemen wij je mee op avontuur in de wonderlijke wereld van appelmoes.
De beste appels voor appelmoes zijn toch wel de appels die oma vroeger gebruikte. De klassiekers, vinden wij. Over het algemeen zijn deze klassieke appels de perfecte combinatie van zoet, zuur en sappig. Met andere woorden: de drie kenmerken die je nodig hebt om lekkere appelmoes te maken.
Onze favoriete klassiekers? Dat zijn deze:
Goudreinet
Elstar
De vuistregel is dat een sappige appel zich prima leent voor appelmoes. Dat komt namelijk omdat er bij sappige appels veel vocht vrijkomt en daardoor wordt de moes lekker zacht. Wanneer je sappige appels gebruikt hoef je vaak maar heel weinig water toe te voegen. Anders riskeer je de kans dat je appelmoes veel te waterig wordt.
Dit zijn een aantal sappige appels die wij enorm lekker vinden in de appelmoes:
Royal gala
Fuji
Kanzi
Als tweede optie kun je kiezen voor zoete appels. Je raadt het al… Die zijn namelijk lekker zoet en daar maak je dus de perfecte appelmoes mee. Bij zoete appels hoef je ook nog eens minder suiker toe te voegen omdat de appelmoes van nature al zoet is. Maar natuurlijk snappen wij het ook als je toch dat extra schepje suiker toevoegt. Het is ten slotte toch wel heel erg lekker!
Braeburn
Junami
Als laatste kun je ervoor kiezen om zelfgemaakte appelmoes te maken met zure appels. Zure appels zijn heerlijk voor een smaakvolle appelmoes en als je bang bent dat je appelmoes te zuur wordt, vergeet dan niet wat kaneel toe te voegen om de appelmoes weer in balans te brengen.
Onze favoriete zure appels zijn:
Granny Smith
Jonagold
Wist je dat je je helemaal niet hoeft te beperken tot één appelsoort voor appelmoes? Je kunt namelijk prima verschillende appelsoorten combineren voor de allerlekkerste appelmoes. Door zure, zoete en sappige appels door elkaar te gebruiken zet je iedere een andere appelmoes op tafel!
Als laatste willen we je toch nog even waarschuwen: maak geen appelmoes van melige appels. Ondanks de vele mogelijkheden die we hierboven op een rijtje gezet hebben, zijn niet álle appels geschikt om appelmoes mee te maken.
Deze appels gebruik je beter niet:
Royal gala
Golden delicious
Appelmoes, appeltaart en een appeltje voor de dorst. Weet jij hoeveel verschillende appelsoorten er zijn en wanneer je ze gebruikt? Wij zetten ze op een rijtje.
Fruit bewaren op de fruitschaal, zonder dat het fruit bederft? Lees in dit artikel tips voor fruit bewaren op én naast de fruitschaal.
Wist je dat je heel gemakkelijk kunt stempelen met aardappelen? Hoe je aardappel stempels maakt, lees je hier!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres