Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, lekkere recepten bij warm weer – kom maar gauw! Zodra het kwik boven de 25 graden komt is Nederland in rep en roer. Het is of voelt in ieder geval als zomer en dat moet gevierd worden! Barbecues gaan aan en picknickkleden worden uitgeklopt, maar wat eet je met zulke temperaturen? Bekijk hier zeven recepten bij warm weer.
Koken bij warm weer doe je het liefst in korte tijd en als het éven kan met zo veel mogelijk lichte smaken en ingrediënten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg lekkere recepten die daaraan voldoen. Denk aan frisse pastasalades of snelle wraps, maar ook aan bijvoorbeeld Griekse gehaktballetjes met tzatziki of een goedgevulde salade. Kijk wat je nog in huis hebt aan groenten, fruit en kruiden en varieer eventueel met vergelijkbare ingrediënten. Is het boven de dertig graden als je gaat eten en is er nauwelijks tot geen schaduw te vinden? Probeer dan vis en vlees te mijden, dat kan snel bederven.
Frisse slawraps met kipsaté en mango
Salade met perzik, mozzarella en parmaham
Griekse gehaktballetjes met tzatziki en salade
Franse salade Niçoise met tonijn
Cantaloupe meloenpizza’s met room en rood fruit
Zomerwrap met gerookte zalm
Frisse pastasalade met perzik, blauwe bessen en geitenkaas
De smaken van deze frisse slawraps met kipsaté en mango brengen je direct naar een tropisch eiland. De zoete, sappige mango combineert supergoed met de hartige kipsaté. De slablaadjes doen dienst als wraps en zijn meteen ook zowel je bordje als bestek. Erg handig als je bijvoorbeeld een picknick organiseert. Vul de slawraps pas vlak voordat je gaat eten en gebruik eventueel een extra laagje sla voor meer stevigheid. Liever vegetarisch? Gebruik dan vega kipstukjes.
Naar recept: Frisse slawraps met kipsaté en mango
Mozzarella en Parmaham smaken samen al verrukkelijk, en in combinatie met rijpe perzikpartjes al helemaal. Deze salade is dan ook echt een regelrechte winnaar in de zomer, omdat het precies is waar je naar verlangt op warme dagen. Het stilt de honger, maar blijft vrij licht. De Parmaham zorgt ervoor dat de salade hoog op smaak komt. Leg de ingrediënten een half uur van tevoren op het aanrecht zodat ze kunnen acclimatiseren, dan komen de smaken nog beter tot hun recht.
Naar recept: Salade met perzik, mozzarella en parmaham
Deze Griekse gehaktballetjes zijn puur zomers comfort food. Je kunt ze eventueel al een dag van tevoren maken en ook koud of lauwwarm smaken ze hartstikke goed. De tzatziki en salade geven het geheel nog meer smaak, zonder dat het te vol of te veel wordt. Bak de gehaktballetjes in een pan, de oven of zelfs op de barbecue. De tzatziki smaakt op z’n best als je die een paar uur kunt laten rusten.
Naar recept: Griekse gehaktballetjes met tzatziki en salade
Een gerecht uit de streek waar het altijd zomer lijkt, mag natuurlijk niet ontbreken. De salade Niçoise is een echte Franse klassieker uit de Provence en maak je met onder andere aardappeltjes, haricots verts en tonijn. De aardappeltjes zorgen voor extra body en de eieren bovenop maken het geheel lekker smeuïg. Tip: breng de aardappeltjes en boontjes vlak na het afgieten al op smaak met olijfolie, zout en peper. Dan trekken de smaken nog beter in.
Naar recept: Franse salade Niçoise met tonijn
Heb je weleens meloenpizza’s gemaakt? Doen! Het is ontzettend makkelijk en zo gedaan, maar ziet er heel feestelijk uit. Perfect als je kinderen hebt die wel wat extra fruit mogen eten, maar ook voor jezelf een fijne traktatie. Het roommengsel zorgt ervoor dat het fruit goed blijft liggen, maar daarvoor in de plaats zou je ook (Griekse) yoghurt kunnen gebruiken. Top de meloenpizza’s het liefst met fruit uit het seizoen, dan smaakt het op z’n best en is het vaak ook op z’n voordeligst.
Naar recept: Cantaloupe meloenpizza’s met room en rood fruit
Ook een tortillawrap mag niet ontbreken als je denkt aan gerechten bij warm weer. Deze variant vult een stuk beter dan de bekende versie met alleen roomkaas en gerookte zalm. Je maakt namelijk eerst een dunne omelet die als extra vulling fungeert. Ook voeg je nog geroosterde pijnboompitjes en verse spinazie toe. Eet je liever geen gerookte zalm? Vervang die dan eventueel door een laagje roomkaas, cottage cheese of gerookte kipfilet.
Naar recept: Zomerwrap met gerookte zalm
Tot slot nog een heerlijke frisse pastasalade met perzik, blauwe bessen en zachte geitenkaas. Deze pastasalade zit vol smaak, maar blijft heerlijk zomers door de verschillende ingrediënten. Zorg dat de perziken goed rijp zijn, dan smaken ze op hun best. Kun je geen rijpe perziken vinden? Gebruik dan eventueel rijpe nectarines, peer of frambozen.
Een pastasalade is een heerlijke toevoeging aan de picknick, of je nu kiest voor een vega pastasalade, eentje met kip, bacon of pesto.
Zelf limonade maken is hartstikke makkelijk. Haal de juiste ingrediënten in huis en maak een heerlijk zomers drankje voor thuis.
Tijdens een zomers etentje met vrienden wil je iedereen verrassen met een aantal heerlijke zomerse gerechten. De lekkerste recepten zetten wij op een rij.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres