1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zelf verse pasta maken: pastadeeg en de lekkerste recepten
Zelf verse pasta maken: pastadeeg en de lekkerste recepten

pasta maken

Zelf verse pasta maken: zo doe je dat (+ de lekkerste pastarecepten) 

Gek op pasta? Dan is het zo’n leuke ervaring om een keertje zelf pasta te maken! Je waant je direct in de straten van een Italiaans dorpje zittend aan een houten tafeltje met een rood-wit geblokt tafelkleed. Dat is wat een bord zelfgemaakte pasta met je kan doen. Het is makkelijk, je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig en de smaak is exact hetzelfde als de pasta uit je dromen. Serveer met een paar simpele ingrediënten, zoals botersaus, zelfgemaakte pesto of een snelle ragù. Je kunt ook een stapje verder gaan en het pastadeeg vullen met een vulling naar keuze en op deze manier zelf ravioli te maken. Hoe je het ook wendt of keert: zelf pasta maken is leuke ervaring om te proberen en in dit artikel lees je er alles over. Wie weet sta je vervolgens ieder weekend zelf pasta te maken. Want duur is het zeker niet. 

Zelf pasta maken: de ingrediënten

Om zelf pasta te maken heb je maar drie ingrediënten nodig: bloem, eieren en zout. De bloem die je gebruikt is idealiter speciale pastabloem, gemaakt van harde tarwe en ook wel grana duro genoemd. Deze bloemsoort bevat relatief meer eiwitten dan tarwebloem, waardoor je betere gluten kunt ontwikkelen en de structuur beter wordt. Je kunt naast grana duro gelukkig ook tarwebloem gebruiken, het kan alleen zijn dat je daardoor langer moet kneden. Per persoon heb je ongeveer 100 gram pastabloem nodig. 

Naast de bloem heb je ook eieren nodig, gemiddeld 1 ei per 100 gram bloem. Deze geven het pastadeeg kleur en vooral ook een rijke smaak. Je kunt de pasta ook met water maken in plaats van eieren, maar dan wordt de smaak minder rijk. In de supermarkt zie je dit verschil ook: sommige pastasoorten zijn gemaakt met ei en sommigen op basis van water. Wil je de pasta liever met water maken? Gebruik in dat geval ongeveer 55 gram water op 100 gram bloem en voeg indien nodig een paar gram meer toe tijdens het kneden. Tot slot heb je zout nodig. Dit zorgt ervoor dat het deeg smaak krijgt. Gebruik je geen zout? Dan smaakt het letterlijk nergens naar. Sla dit ingrediënt dus niet over. Gebruik ongeveer ¼ theelepel keukenzout per 100 gram bloem.

Zelf pasta maken: zo doe je dat

Je las het al: zelf pasta maken is makkelijk, maar het is wel handig om te weten wat het verschil maakt tussen een goede en slechte pasta. Naast het zout is er nog een ingrediënt van levensbelang: tijd. Pastadeeg valt of staat bij glutenvorming, wat je creëert door het deeg lang genoeg te kneden. Dit duurt al snel 20 minuten, maar is ook afhankelijk van hoe warm of koud het in je huis is. Hoe kouder in huis, hoe langer het duurt. Naast het kneden is het ook belangrijk dat het deeg de tijd krijgt om te rusten, ongeveer een uur maar langer kan ook. Zorg dus dat je op tijd begint en niet gehaast te werk hoeft te gaan. 

Heb je de tijd en de ingrediënten in huis? Dan kun je aan de slag met het maken van de pasta. Verdeel de pasta in een hoop op een schoon aanrecht en maak er een kuil in. Maak de kuil zo groot en breed dat er een grote krater ontstaat, zoals bij een vulkaan. Breek de eieren in de krater of voeg het water toe en verdeel het zout erover. Kluts kort met je vingers of een vork en voeg vervolgens beetje bij beetje bloem vanuit de rand toe. Probeer de rand heel te houden en ga zo door tot het eimengsel steeds dikker wordt. Kneed vervolgens de rest van de bloem door de eieren. 

Kneed nu het deeg 15-20 minuten, tot het een zacht en elastisch deeg is. Het deeg is voldoende gekneed zodra het terugveert als je er met een vinger in duwt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ten minste 1 uur rusten in de koelkast. Haal het deeg na het rusten uit de koelkast en kneed tot het weer soepel is en op kamertemperatuur. Je kunt het deeg nu uitrollen met een pastamachine of een deegroller. Let wel: met een deegroller wordt het bijna nooit zo dun als met een pastamachine. 

pasta maken

Zelfgemaakt pastadeeg met een smaakje 

Heb je weleens pastadeeg gemaakt en wil je een beetje variatie? Geef het deeg dan een smaakje in de vorm van kruiden of specerijen. Bedenk van tevoren met wat je de pasta wil gaan eten en kies een kruid of specerij dat daarin voorkomt of erbij past. Denk bijvoorbeeld aan salie als je pompoenravioli met salieboter maakt, tijm of oregano als je gaat voor tagliatelle met ragú of citroenrasp voor bij de pasta met kip. 

Gedroogde of kleine kruiden zoals tijm en gemalen specerijen kun je heel makkelijk door het deeg kneden. Gebruik je grotere blaadjes of stukjes, zoals salie of basilicum, dan gaat het net even anders. Hiervoor rol je eerst het deeg uit tot twee gelijke vellen. Verdeel hierover de smaakmakers en zorg dat er genoeg ruimte tussen zit. Leg een tweede pastavel bovenop en haal ze samen door de pastamachine. Let op dat de blaadjes er niet tussenuit vallen. 

Lekkere pastarecepten + zo maak je botersaus 

Zelfgemaakte pasta is zo lekker dat je het bijna zonder saus zou willen eten. Wil je er toch iets lekkers bij serveren wat weinig tijd kost? Ga dan voor een snelle botersaus. Een botersaus maak je heel makkelijk door een flinke klont boter op laag vuur te smelten. Voeg smaakmakers zoals kruiden, gehakte noten, knoflook, citroenrasp of citroensap toe en laat de boter smelten. Maak er eventueel beurre noisette (of gebruinde boter) van door de eiwitten in de boter te karamelliseren. Dit doe je door de boter iets langer door te verwarmen tot hij lichtbruin van kleur wordt en nootachtig begint te ruiken. Kook de pasta beetgaar en voeg vlak voor het afgieten een lepel kookvocht aan de boter toe. Meng de botersaus door de afgegoten pasta en serveer direct. Lekker met bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Zin in een uitgebreider recept? Kijk dan naar onderstaande pastarecepten. Zoals de vegetarische lasagne met paddenstoelensaus of spaghetti met garnalen, knoflook en witte wijn. 

Meer zoals dit:

Zelf pizza maken

Zelf pizza maken? 4x de lekkerste variaties

Pizza liefhebbers opgelet! Maak zelf je pizza met deze 4 originele pizza recepten. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je te werk gaat. Zelfs om het pizzadeeg zelf te maken.

Verder lezen
Italiaans tuinfeest

Haal Italië in huis met een echt Italiaans tuinfeest

Ben jij fan van Italië en wil je een tuinfeest geven? Het land van pizza, pasta en heerlijke wijnen haal je gewoon in huis met deze tips voor een Italiaans tuinfeest.

Verder lezen
recept met rode wijn

12 x lekkere recepten met rode wijn

Gek op rode wijn? We zetten maar liefst 12 recepten die rode bevatten op een rijtje. Van stoofperen tot suddervlees en zelfs toetjes!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch