Wat is een borrel zonder een schaal met nacho’s met guacamole? Guacamole is dé perfecte dip op feestjes of gewoon als snack. Hoewel hij van oorsprong natuurlijk Mexicaans is, zie je deze dip tegenwoordig ook steeds vaker op de Nederlandse borreltafel. Maar wat is guacamole precies en hoe maak je het gemakkelijk zelf thuis? We vertellen je er alles over!
Guacamole is een populaire Mexicaanse dip gemaakt van avocado's. Het heeft een romige textuur en een milde, hartige smaak. Naast avocado krijgt de dip zijn smaak van onder limoen, (rode) ui, koriander, knoflook, (jalpeño) pepers en fijngesneden tomaat.
De dip komt uit het zuiden van Mexico en wordt daar ook geserveerd bij taco’s en vleesgerechten. Hoewel wij in Nederland graag nacho’s serveren bij de guacamole, kun je er ook nog meer mee variëren en guacamole bijvoorbeeld serveren bij het ontbijt met eieren of als saus gebruiken bij je wrap of burger.
Naar recept: Vegan kipburger met guacamole en gepofte zoete aardappel
Naar recept: Luxe ontbijttoast met spek, guacamole en ei
Wist je dat guacamole maken hartstikke simpel is? Met slechts een paar ingrediënten heb je al een heerlijk dip. Er zijn ontzettend veel verschillende recepten te vinden voor guacamole, maar het hoofdingrediënt is natuurlijk avocado. Daar krijgt de dip ook z’n mooie groene kleur van. Door avocado’s te prakken krijg je eigenlijk vanzelf al die romige textuur, maar je zou er ook nog een lepeltje crème fraîche aan toe kunnen voegen.
Je kunt je guacamole maken door de avocado’s met een vork te prakken, maar je kunt het ook doen met een blender of keukenmachine.
Lees ook: Avocado bewaren: de allerbeste tips
Zelf guacamole maken is zo eenvoudig dat je het bijna geen recept kan noemen. Met een paar simpele stappen staat je dip zo op tafel.
Ontpit de avocado. Doe dit bijvoorbeeld door voorzichtig met een mes de pit eruit te wippen of lepel het vruchtvlees gewoon uit de have avocado.
Als je avocado nog niet zacht is, kan het helpen om het vruchtvlees in blokjes te snijden. Prak het vruchtvlees met een vork tot het een zachte massa is.
Nu kun je aan de slag met de smaakmakers. Pers knoflook uit, pers een limoen, snijd een rode ui heel fijn. Je kunt zelf variëren en blijven proeven tot je een guacamole hebt die helemaal naar je eigen smaak is.
Kies rijpe avocado's. Deze zijn zacht en geven een beetje mee als je erop drukt. Ze zijn perfect voor guacamole omdat ze een romige textuur hebben.
Gebruik verse ingrediënten: ui, knoflook, tomaat en limoensap voegen een fijne smaak en textuur toe aan je guacamole.
Experimenteer met kruiden: komijn, koriander en chilipoeder passen bijvoorbeeld ook perfect bij de zachte smaak van avocado’s.
Bewaar guacamole goed om te voorkomen dat je guacamole bruin wordt. Dek het daarom af met plasticfolie, direct op het oppervlak van de dip. Ook kan het helpen om de pit van de avocado te bewaren in de dip. Hierdoor verkleurt je guacamole niet.
Lees ook: De lekkerste recepten met avocado
Avocado’s
Koriander
Limoen
Knoflook
Rode ui
Chilipepers
Crème fraîche
Nacho chips
Hummus is gezond, voedzaam en ideaal om verschillende gerechten mee te maken. Bekijk hier 5 lekkere hummus recepten voor elke dag.
Mexicaanse BBQ-gerechten? Je leest het goed. Bekijk hier hoe je taco’s, nacho’s en nog heel veel meer op de BBQ bereidt.
Met dit handige overzicht van Mexicaanse gerechten, van wrap tot nacho's zet jij vanavond nog een makkelijk en snel gerecht op tafel.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres