Wist je dat je ook frietjes kunt maken van groente? Dat is meteen een stuk gezonder dan de friet van aardappels en je hebt een heerlijk gerecht op tafel. We leggen uit van welke groente je het beste friet kunt maken en geven tips hoe je de lekkerste en meeste knapperige groentefriet krijgt. Want dat willen we natuurlijk!
Lees ook: zelf lekkere ovenfriet maken: 6 tips
In principe kun je iedere soort groente in kleine staafjes snijden en zeggen: het is friet. Maar om de meest knapperige frietjes te krijgen, kies je het beste voor hardere groenten. Denk aan pastinaak, wortel, knolselderij, pompoen, maar ook van courgette en aubergine kun je groentefriet maken. Het enige nadeel van hardere groente is dat het meer moeite kost om te snijden. Gebruik daarom een scherp mes, een doekje onder je snijplank (dan schuift hij niet weg) en snij de frieten in ongeveer dezelfde dikte. Dit helpt om de frietjes gelijkmatig te laten garen.
De groentefriet die je hebt gesneden moet je altijd nog even wassen. Daarna is het erg belangrijk dat je ze goed droogdept. Doe dit met een droge en schone theedoek. Leg de frietjes in een kom en besprenkel met olie en andere smaakmakers, hussel goed en maak op smaak met zout en peper. Verdeel ze vervolgens goed over de bakplaat. Op het moment dat je ze goed verdeelt en ieder frietje een beetje ruimte heeft, dan worden ze overal krokant. Hussel de groentefrietjes ook tijdens het bakproces goed, dan krijgen alle kanten een lekker kleurtje.
De zin: ‘verwarm de oven voor op 200 graden’ staat bij heel veel recepten. Met een reden. Zet de oven aan als je begint met het snijden van de groentefriet, dan is hij gloeiheet en dus precies zoals je hem wilt hebben als je de frietjes erin schuift. Gebruik altijd een ruime bakplaat mét bakpapier en zet deze in het midden van de oven. Zet de laatste 10 minuten de oven nog op grillstand, dan krijg je een nog mooier en knapperiger resultaat.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Hoe snijd je een aubergine? In een paar stappen leggen we uit hoe je de aubergine kan snijden, bakken, grillen en bewaren.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres