Zalm is een prachtig en voedzaam product om mee te koken. Zalm met alleen zout en peper is al hartstikke lekker, maar voeg je óók nog kruiden toe, dan wordt het al helemaal een feestje. In dit artikel lees je alles over zalm kruiden en hoe je een stukje zalm nóg beter op smaak brengt. Van verse kruiden tot gedroogde, maar ook kruidenboters, olie, rubs en meer.
Er zijn een aantal kruiden die extra goed passen bij zalm en de smaak versterken. Vooral de wat frissere, meer uitgesproken verse kruiden doen het goed omdat zalm zelf ook een aanwezig smaak heeft. Denk aan dille en bieslook, maar ook peterselie, koriander, en tijm. Je kunt ook voor een mix gaan van bijvoorbeeld dille en koriander of peterselie en tijm. Of maak een kruidenolie van verschillende kruiden en breng daar de zalm mee op smaak.
Dille
Bieslook
Peterselie
Koriander
Tijm
Naast verse kruiden zijn er ook genoeg gedroogde kruiden en specerijen die bij zalm passen. Ideaal als je nog kruiden in huis hebt liggen en ze zijn net zo goed van smaak. Het grote verschil met verse kruiden is dat de smaak van de gedroogde variant meestal sterker is en minder fris. Dat laatste geldt vooral voor zachte kruiden als dille, dus combineer die als het even kan met een frisse tegenhanger zoals citroen. Lekkere gedroogde kruiden voor bij zalm zijn onder andere rozemarijn, tijm en Provençaalse kruiden. Verwarm de kruiden als het even kan eerst in een aparte koekenpan of bak ze mee met de zalm. Zo komen de smaken het beste tot hun recht.
Komijn
Tijm
Rozemarijn
Provençaalse kruiden
Je kunt een stuk zalm naar wens kruiden door deze te besprenkelen met een keuze uit verse of gedroogde kruiden. Het is mogelijk om dit te doen voor of na het garen. Je smaakbeleving kan variëren afhankelijk van hoe je de zalm bereidt en serveert.
Er zijn diverse manieren om je zalm een extra smaakdimensie te geven. Denk aan het gebruik van:
Zelfgemaakte kruidenolie
Kruidenboter
Pesto
Rub
Mayonaise
Roomkaas
Bijzonder is de rub, die gemaakt wordt van gedroogde kruiden en specerijen. Door de zalm hiermee te kruiden vóór het garen, ontwikkelen de smaken zich optimaal door de hitte.
Voor het bakken van zalm in de oven of pan, zijn kruidenolie, kruidenboter, pesto of kruidenrub goede keuzes. Handgemaakte of verse pesto kan zowel warm als koud worden geserveerd. Het is raadzaam om kruidenolie of kruidenboter na het garen toe te voegen om de smaken fris en fruitig te houden.
Kruidenmayonaise is ook een heerlijke toevoeging, vooral met fijngehakte verse kruiden, en naar wens aangevuld met verse knoflook of citroenrasp- of sap. Deze mayonaise hoeft niet verwarmd te worden en is perfect voor koude of lauwwarme bereidingen.
Tot slot is zalm met kruidenroomkaas een super combinatie door de frisromige smaak. Meng fijngehakte verse kruiden door naturel roomkaas of gebruik een kant-en-klare variant. Gaar mee of serveer later naast de zalm.
Het mag duidelijk zijn dat er aardig wat kruiden en specerijen zijn die goed bij zalm passen. En of je nu een handje fijngehakte tijm of een zelfgemaakte kruidenboter toevoegt maakt niet uit, lekker wordt het sowieso wel. Onderstaande recepten laten dat ook maar al te goed zien. Zoals de originele zalmtosti met pesto-roomkaas en de verse zalm met rucola-fetakorst. De ontbijttoast met gerookte zalm en avocado wordt nog lekkerder als je verse kruiden toevoegt en hetzelfde geldt voor de pasta met spinazie.
Naar recept: Gemarineerde zalm met wokgroenten
Naar recept: Zalmtosti met pesto-roomkaas
Naar recept: Verse zalm uit de oven met beurre noisette
Naar recept: Zalm met rucola-fetakorst en gedroogde cranberry’s
Naar recept: Rucolasalade met zalmhaasje en citroenmayonaise
Naar recept: Zalmster met koriander
Naar recept: Ontbijttoast met gerookte zalm, avocado, rucola en roomkaas
Naar recept: Zalm uit de oven met sinaasappel-specerijenglaze en aardappelgratin rollen
Naar recept: Romige mac ’n cheese met zalm en boerenkool
Naar recept: Pastasalade met gerookte zalm en spinazie
Naar recept: Gebakken zalm met pijnboompittensalsa
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Op zoek naar gerechten met zalm? Van pokébowl tot hapjes en hoofdgerechten. We hebben 16 lekkere en toegankelijke ideeën mét recepten voor je klaargezet.
Zijn je kruiden na maandenlang groeien eindelijk klaar voor gebruik? Dan wil je ze waarschijnlijk zo lang mogelijk bewaren. Dat kan in de koelkast, met deze tips.
De BBQ staat aan, het vlees ligt te sudderen, de salades staan klaar. Vergeet de dipjes niet! ALDI heeft de favoriete BBQ dips op een rijtje gezet.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres