Zodra de eerste exemplaren eind april worden gesignaleerd, verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje. ‘Ze zijn er weer!’, ‘Het is weer zover!’ en ‘Heb jij ze al gehad?’ zijn dan veelgehoorde kreten. Dat kan natuurlijk over niets anders dan asperges gaan. Het witte en groene goud waar Nederland zo trots op is en waar men tijdens het bijbehorende seizoen niet over kan ophouden. Logisch, want asperges zijn verfijnd, elegant en smaken ook nog eens ontzettend lekker. Maar wat is nu precies het verschil tussen witte en groene asperges, hoe lang moet je asperges koken en hoeveel heb je nodig per persoon? Je leest er alles over in dit artikel.
Witte en groene asperges zijn in de basis hetzelfde, maar doordat groene asperges boven de grond groeien krijgen ze hun groene kleur. Ook ontstaat daardoor de sterkere aspergesmaak. Daarnaast zijn groene asperges meestal dunner dan de witte en is de schil dat ook, waardoor je ze eigenlijk niet hoeft te schillen. Witte asperges worden in Nederland het liefst gegeten als ze ook echt uit Nederland komen. Groene asperges komen vaak juist hele andere delen van de wereld, zoals Peru en Mexico
Witte asperges worden dus het liefst gegeten als ze ook daadwerkelijk uit Nederland afkomstig zijn. Door het Nederlandse klimaat kunnen ze niet het hele jaar door groeien, maar slechts tijdens een relatief korte periode. Het aspergeseizoen duurt officieel van eind april tot eind juni. Soms worden de witte asperges al eerder of juist later nog verkocht, afhankelijk van het weer.
Asperges in huis? Dan moet je ze eerst schillen. Dit geldt vooral voor witte asperges, want door de dunne schil hoef je groene asperges eigenlijk niet te schillen. Wel breek je het houtige uiteinde af bij groene asperges. Doe wel voorzichtig, want asperges zijn erg delicaat en breken snel.
Wil je witte asperges schillen? Neem een asperge met de kop in je hand en zet de onderkant met een hoek van 45 graden op een plank. Draai de asperge iets en schil van net onder de kop naar beneden. Snij een tot twee centimeter van de onderkant en leg apart. Ga zo door tot de volledige asperge is geschild en herhaal dit ritueel bij de rest van de asperges. Bewaar de schillen en kontjes in een pan met water. Kook hierin de asperges met een snuf zout en suiker. Geen ruimte om ze in een pan te bewaren? Leg dan de geschilde asperges in een natte thee- of kaasdoek.
Dat ligt natuurlijk aan hoeveel trek je hebt, maar per persoon heb je ongeveer een pond (500 gram) witte asperges nodig. Van een pond ongeschilde asperges houd je slechts 300-350 gram over. Gebruik meer of minder asperges naar smaak en afhankelijk van hoe je ze serveert. Maak je groene asperges? Dan heb je vaak minder nodig, zeker als je ze verwerkt door een gerecht zoals pasta, risotto of een salade.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Asperges koken is eenvoudig, zeker als je ze al hebt geschild. Witte asperges lenen zich goed om te koken, zeker met de bijbehorende schillen en afsnijsels. Hierdoor krijgen ze een sterkere smaak en het resterende kookwater kun je gezeefd gebruiken als bouillon voor een aspergesoep. Kook witte asperges afhankelijk van de dikte vijftien tot twintig minuten in kokend water met een snuf zout en suiker. Laat ze nog vijf tot tien minuten nagaren met het vuur uit.
Naast het koken kun je witte asperges ook grillen, roosteren of bakken. Gebruik hiervoor dunne exemplaren of halveer dikke asperges in de lengte. Bak, grill of rooster ze met een beetje olijfolie en zout. Controleer tijdens het bakken de garing. Ze mogen nog een bite hebben, maar moeten wel helemaal gaar zijn.
Groene asperges grill of rooster je idealiter. Zo komen de smaak en structuur het beste tot hun recht. Snij of breek eerst de houtige uiteindes van de groene asperges en grill of rooster ze met olijfolie en zeezout. Afhankelijk van de dikte duurt dit meestal tien tot vijftien minuten, maar het hangt ook af van de warmte van je grill, oven of pan. Draai de groene asperges na vijf minuten om en controleer hoe gaar ze zijn. Zo kun je goed inschatten hoe lang ze in totaal moeten garen. Breng eventueel verder op smaak met verse of gedroogde kruiden, of een kneepje citroensap.
Naar recept: Botersaus voor bij asperges: een handig basisrecept
Asperges in huis? Dan kan het feest beginnen. Je kunt echt alle kanten op met asperges en dat geldt voor zowel de witte als de groene. Serveer ze klassiek met een zachte botersaus en zalm of ga voor vernieuwing met een geroosterde aspergesalade met rauwe ham. Ook lekker: groene asperges uit de oven met garnalen, tomaten en amandelen. Je ziet het: met asperges kun je echt alle kanten op.
Naar recept: Salade met witte asperges en verse zalm
Naar recept: Frisse lente pasta met witte asperges, doperwten en prei
Naar recept: Geroosterde-aspergesalade met rucola en rauwe ham
Naar recept: Zalmrolletjes met groene asperges en kaascrème
Naar recept: Asperges met varkenshaas en bruine boter
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Een pastasalade is een heerlijke toevoeging aan de picknick, of je nu kiest voor een vega pastasalade, eentje met kip, bacon of pesto.
Van de super crispy 15 hour potato tot de mooiste butter boards: dit zijn de leukste TikTok foodtrends om zelf te maken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres