1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Welke ui hoort bij welk gerecht? 4 soorten ui mét recepten
Welke ui hoort bij welk gerecht? 4 soorten ui mét recepten

uien

4 soorten ui op een rij. Welke ui gebruik je in welk recept?  

Rode ui, witte ui, bosui of sjalotten, soms zie je op de uienafdeling door de bomen het bos niet meer. Welk soort ui moet je kiezen en welke ui past bij welk gerecht? We gaan in dit artikel uitgebreid antwoord geven op deze vragen, inclusief dé tip hoe je het beste een ui kunt snijden zonder te huilen! We bespreken de soorten uien die wij bij ALDI verkopen voor een heel lage prijs. Je pakt voortaan altijd de juiste uit het schap. 

Witte (of gele) ui 

Er wordt vaak gedacht dat de witte ui en de gele ui hetzelfde zijn, helaas is dat niet het geval. In Nederland worden er vooral gele uien verkocht, die in de volksmond vaak wit genoemd worden. De echte witte ui komt hier niet heel veel voor en wordt vooral gegeten in Midden-Amerika. In dit stukje gaan we dan ook uit van de gele ui, die je gewoon kunt vinden bij ons in de winkel.

De meest verkochte ui én groente is in Nederland dan ook: de gele ui. Je kunt zeggen dat de gele ui een soort basis-ui is. Hij heeft een scherpe, wrange smaak als je hem rauw eet, maar die scherpte verliest hij grotendeels als je hem gebruikt in warme gerechten. Gebruik de gele ui het liefst als basis in soepen, sauzen, stoofschotels, risotto’s of curry’s. Op deze manier komt hij het beste tot zijn recht.

Rode ui

De rode ui is familie van de gele ui, maar er zijn best wel wat verschillen te benoemen. De rode ui heeft een veel dunnere schil en is paars van kleur. Rode uien worden over het algemeen als iets subtieler omschreven dan de gele ui, maar de smaak is wel iets scherper. De kleuren van een rode ui zijn natuurlijk prachtig en daarom mogen ze niet ontbreken in een lekkere salade. Rode uien worden voornamelijk rauw gegeten, maar zijn ook heerlijk ingelegd in het zuur, op een pizza of in een uiencompote.

tip

Groot voordeel van gele en rode uien en sjalotten is dat ze een beetje zoetig worden als je ze heel langzaam bakt in een combinatie van olijfolie en roomboter. Deze techniek wordt karamelliseren genoemd en is er eentje die je zeker moet proberen in de keuken. Bijzonder lekker.

tip

Sjalot 

Eigenlijk is een sjalot geen familie van de ui, maar van de lookfamilie. Een sjalot groeit net zoals knoflook in verschillende bolletjes aan elkaar. Een ui groeit als één gehele bol. Sjalotten worden meer gebruikt door fijnproevers, chefs en andere liefhebbers. Een sjalot is iets verfijnder van smaak en lichtscherp. Nadeel van een sjalot is wel dat je heel snel moet tranen. Een sjalot is multifunctioneel inzetbaar zowel rauw als warm. Enerzijds zijn ze heerlijk in een frisse salade of dressing, maar ook warm als onderdeel van groentegerechten, fijne sauzen, flammkuchen of hartige plaattaart.

ui

Bosui

De bosui is een beetje een vreemde eend in dit rijtje uien. Waar je bij de witte, rode en sjalot de bol van de ui eet, die onder de grond groeit, eet je bij een bosui de bol én de groene stengels die boven de grond groeien. Dit maakt de bosui ook zo fris en lekker. Enerzijds de lichtscherpe smaak van ui gecombineerd met het frisse en knapperige van het loof. De bosui is trouwens ook onder verschillende namen te vinden zoals lente-ui of salade-ui.

Onze tip is om de bosui zoveel mogelijk rauw te eten. Snijd hem in dunne ringetjes en verdeel hem als laatste over een warm gerecht of salade heen. Het krokante van het groen is heerlijk bij een Aziatisch gerecht en geeft net dat klein beetje extra pit aan de maaltijd. Ook als onderdeel van de groente van een roerbakgerecht is de bosui aan te raden. Voeg hem dan de laatste minuut toe, zodat hij lekker knapperig blijft.

Hoe snijd je een ui zonder te tranen?  

Een ui snijden zonder te huilen? Het antwoord op deze vraag is niet moeilijk. Het scherpe van de ui trekt naar het meest vochtige punt, dat vaak je ogen zijn. Als je het mes waarmee je snijdt nat maakt met water, zal je automatisch ook minder hoeven tranen. Een simpele truc om een ui te snijden zonder huilen. 

Zo snipper je een ui 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

ui snipperen

Meer zoals dit:

ui snipperen

Stap voor stap een ui snipperen (met video!)

Een ui snijden doe je zo! Van snipperen tot inmaken, wij leggen stap voor stap uit hoe je een ui het beste kunt snijden en bereiden.

Verder lezen
courgettini

Stap voor stap courgette spaghetti maken (met video!)

Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.

Verder lezen
bereidingen met ui

Van gekaramelliseerd tot gebakken: 3 x bereidingen met ui

Lees in dit artikel het verschil tussen gekaramelliseerde ui, gebakken uitjes en ingelegde (rode) ui, maar ook hoe je dat zelf kunt maken. 

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch