Elk voorjaar pronken de stukken goudgele graskaas weer in het koelschap. Het is net als Hollandse nieuwe en witte asperges een ware delicatesse en geliefd in heel Nederland. Maar wat is graskaas eigenlijk? Wanneer mag je kaas zo noemen? En in welke periode wordt graskaas überhaupt verkocht? In dit artikel lees je alles wat je nog niet wist over graskaas en vind je de lekkerste recepten met graskaas om zelf te maken.
Graskaas is een Nederlandse kaassoort gemaakt van koemelk. De melk die voor graskaas wordt gebruikt komt van koeien die, na de winter op stal te hebben gestaan, weer voor het eerst in het weiland grazen en daar vers gras eten. Hoewel de term graskaas niet beschermd is, wordt met graskaas jonge kaas bedoeld die frisser en romiger smaakt dan ‘gewone’ jonge kaas.
De eerste graskaas van het seizoen wordt meestal eind mei verkocht. De koeien hebben dan al even buitengestaan, waardoor de kaas vier tot zes weken heeft kunnen rijpen. Vind je eerder in het jaar al graskaas? Dan is de kans groot dat er nog nauwelijks grasmelk in zit. Meikaas is een veel jongere versie van graskaas: ook hiervoor wordt grasmelk gebruikt, maar de kaas wordt slechts enkele dagen tot een week gerijpt. De kaas is hierdoor veel witter en neutraler van smaak en heeft geen korst. Traditioneel wordt meikaas zonder dierlijk stremsel gemaakt, waardoor de kaas niet buiten de koelkast kan worden bewaard. Hooikaas is het tegenovergesteld van gras- en meikaas en wordt gemaakt van melk van koeien die in de winter hooi hebben gegeten.
Graskaas is door zijn romige smaak en structuur misschien wel het lekkerst om uit het vuistje te eten of op een vers sneetje brood. Schaaf een paar plakken af of snijd het puntje van een stuk en geniet ervan. Je kunt er ook verschillende gerechten mee maken, van een smakelijke tosti tot warme kaaspakketjes. Daarnaast leent de romige structuur zich ook goed om te smelten, bijvoorbeeld tot een warme kaasdip of in Franse kaassoesjes.
Naar recept: Franse kaassoesjes met dip van gerookte paprika
Naar recept: Warme kaasdip met bier
Naar recept: Tosti met kaas, ontbijtspek en avocado
Naar recept: Makkelijke kaaspakketjes met Hollandse kaas
Naar recept: Makkelijke borrelbroodjes met kruidenboter en kaas
Gek op kaas? Maak dan eens kaas op de BBQ. Het is onweerstaanbaar lekker en past bij zo’n beetje alles. Lees er hier meer over.
Wat is het verschil tussen 20+ kaas, 30+ kaas en 48+ kaas? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten kaas en welke je waarvoor gebruikt.
Kaasfondue is hét gerecht voor koude, donkere dagen. Koop de kaasfondue kant-en-klaar of maak het zelf. Lees in dit artikel er alles over.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres