Zodra de dagen donkerder, korter en kouder worden begint het bij kaasliefhebbers te kriebelen: het seizoen voor kaasfondue is weer aangebroken. Kaasfondue is het ideale gerecht voor een romantisch diner voor twee, maar ook ideaal als je eters over de vloer krijgt. Je maakt het namelijk heel makkelijk zelf. In dit artikel lees je hoe je zelf kaasfondue maakt, wat je erbij serveert, wat je precies nodig hebt en hoe je het ook op een low budget manier kan maken.
Om kaasfondue te maken heb je natuurlijk geraspte kaas nodig. Traditioneel gebruik je een mix van twee Zwitserse kazen: Emmenthaler en Gruyère. Beiden smelten goed. De één is wat pittiger, de ander wat romiger en samen zorgen ze voor de kenmerkende smaak van Zwitserse kaasfondue.
Kun je niet aan deze kaassoorten komen of wil je een goedkopere variant? Gebruik dan een mix van andere kazen, bijvoorbeeld Nederlandse jonge kaas met oude of belegen kaas. Of wil je een beetje meer pit, combineer dan een pittige blauwe kaas met een jonge kaas. Zorg dat ze in ieder geval goed smelten (dit is niet het geval bij bijvoorbeeld Parmezaanse kaas) en dat ze samen zorgen voor de juiste balans tussen romig en hartig. Tussendoor dus vooral zelf al even lekker proeven. Naast de kaas gebruik je ook knoflook, witte wijn en citroensap. Je kunt ervoor kiezen om nog wat aardappel- of maiszetmeel toe te voegen voor extra binding.
Kaasfondue eet je natuurlijk niet uit het vuistje (al zullen er genoeg mensen zijn die daarvan dromen). Erbij hoort in stukjes gescheurd stokbrood, maar je kunt er nog veel meer lekkers bij serveren. Denk aan rauwe groenten, zoals stukjes broccoli, bloemkool, cherrytomaten, radijs en paprika. Ook fruit, zoals appel, peer en druiven, stukjes gekookte aardappel en kleine augurkjes passen er goed bij.
Snijd alles in hapklare stukjes. Zet in het midden van een grote plank de kaasfonduepan en leg alle ingrediënten eromheen.
Zelf kaasfondue maken is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe. Er bestaat namelijk een kans dat het mengsel niet goed mengt of uiteindelijk een grote klont wordt. Smeer daarom van tevoren de pan in met een gehalveerd teentje knoflook. Hierdoor smelt de kaas beter. Voeg de wijn en het citroensap toe, breng aan de kook en draai het vuur weer lager. Door het alcoholpercentage zullen de kazen beter mengen, dus probeer te voorkomen dat de alcohol uit de wijn verdampt. Voeg al roerende de geraspte kaas toe en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is. Meng eventueel 1 eetlepel zetmeel met 1 eetlepel water of Kirsch en voeg toe aan het kaasmengsel. Dit bevordert de binding. Blijf roeren tot de gewenste consistentie en serveer in de pan.
Naar recept: kaasfondue in een brood met Père Michel
Rauwe groenten, zoals broccoli, cherrytomaten en paprika
Cake (of cupcakes) versieren op een kinderfeestje is een leuke activiteit voor iedereen. Welke versieringen kun je allemaal gebruiken? We geven 7 tips.
Voor wie denkt dat trakteren alleen voor kinderen op de basisschool is, is deze lijst met tips verplicht. Jouw volgende mijlpaal vier je dit jaar ook op kantoor!
Ook zo gek op toetjes met aardbeien? In dit artikel vind je een heerlijk overzicht van allemaal toetjes met aardbeien, met recepten!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres