Nederland staat bekend als het land waar tussen de middag de boterhammen over tafel vliegen. Hartstikke lekker, makkelijk en snel, maar warme lunchrecepten zijn ook echt niet verkeerd. Bekijk hieronder maar liefst 24 warme lunchrecepten, uiteenlopend van shakshuka tot lauwwarme salade.
Zeker op koude dagen is een warme lunch een welkome onderbreking. Een kom soep is een bekende, maar maak ook vooral eens een lekker gerecht met ei zoals shakshuka, een salade met geroosterde groenten of een stukje quiche. Ga voor een kom havermoutpap getopt met zaden, noten en fruit, of lunch met een goedgevulde tosti.
Eieren
Soep
Lauwwarme salade
Havermoutpap
Tosti of quiche
Niet in de gelegenheid om de lunch vlak voor het eten op te warmen? Geen zorgen, de juiste verpakking helpt enorm. Neem de warme lunch mee in een speciaal warmhoudbakje, zo blijft het tot een paar uur warm. Geen warmhoudbakje in huis? Verpak het eten dan in een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen, eventueel eerst nog in een plastic bakje met deksel. Tot slot: gebruik een koeltas! Die werkt niet alleen om te koelen, maar ook om warm te houden.
Eieren zijn lekker tijdens het ontbijt, maar ook heerlijk tijdens de lunch. Maak bijvoorbeeld een omelet of kook simpelweg een eitje of twee. Behoefte aan wat meer groenten? Ga dan voor shakshuka, een bekend Midden-Oosters gerecht dat bestaat uit een tomaten-paprikastoof met daarin gepocheerde eitjes. Klinkt misschien wat ingewikkeld of uitgebreid, maar is het allerminst. Ook leuk: maak snelle broodjes ei in de airfryer of ga voor eieren met spek in een muffinvorm!
Naar recept: Vegetarische shakshuka met avocado
Naar recept: Omelet met rode pesto en basilicum
Naar recept: Eieren met spek op toast in muffinvorm
Naar recept: Broodje ei uit de airfryer (of oven!)
Een kom soep is nog zo’n fijne manier om extra groenten te eten en is nog lekker ook. Extra handig is dat soep het uitgelezen gerecht is om restjes van de dagen ervoor in te verwerken. Gebruik bouillon naar smaak als basis en voeg bijvoorbeeld restjes groenten, kip, vlees, vis en kruiden toe. Extra vulling nodig? Voeg dan nog een beetje gekookte rijst, pasta, noedels of aardappels toe. Of ga voor een van onderstaande soeprecepten.
Naar recept: Japanse ramen met spek en een eitje: een snelle maaltijdsoep
Naar recept: Budget maaltijdsoep met groenten en macaroni
Naar recept: Zoete-aardappelsoep met wintergroenten, rookworst en knoflookchips
Naar recept: Bloemkoolsoep met pesto, zongedroogde tomaatjes en volkorenbrood
Naar recept: Klassieke Franse uiensoep met gegratineerde kaas
Naar recept: Geroosterde-tomatensoep met bruschetta en rucolasalade
Echt warm-warm wordt een salade niet snel, maar lauwwarm is ook al goed. Ga bijvoorbeeld voor een simpele Franse salade Lyonnaise met spek en ei of lunch uitgebreider met een salade van zoete aardappel en kikkererwten. Genoeg tijd om even de keuken in te duiken? Dan is de Aziatische salade met vegan balletjes en sojasaus je-van-het. Die zit bomvol smaak, groenten en verschillende texturen.
Naar recept: Franse salade Lyonnaise (met spek en eitje) voor de lunch
Naar recept: Lauwwarme salade van spinazie, groene asperges, verse kruiden en ei
Naar recept: Salade met zoete aardappel en kikkererwten
Naar recept: Aziatische salade met vegan balletjes en sojasaus
Havermoutpap wordt meestal als ontbijt gegeten, maar is ook ontzettend lekker als warme lunch. Het is niet alleen lekker, maar ook goed voor te bereiden, zo gemaakt en heel goedkoop. Gebruik havervlokken als basis (30 tot 50 gram per persoon) en vul aan met melk of water, zaden, noten, fruit en bijvoorbeeld een lepeltje pindakaas. Zo krijg je ook nog eens vitaminen en gezonde vetten binnen.
Naar recept: Havermoutbowl met blauwe bessen, pindakaas en schijfjes banaan
Naar recept: Gebakken havermout uit de oven met restjes fruit
Naar recept: Havermout ontbijt met peer, pecan, kaneel en stroop
Naar recept: Havermoutcrumble met stoofpeer en kaneel
Tot slot de good old tosti en quiche. Een tosti is altijd goed en kan worden gevuld met wat je maar in huis hebt. Niet alleen ham, kaas of tomaat, maar ook restjes uit de koelkast doen het ontzettend goed. Denk aan een handje spinazie of geroosterde groenten, stukjes kip, vis of vlees. En ook een klein restje saus voor bij de pasta of rijst maken een tosti tot een culinair festijn. Liever geen brood? Dan is de quiche een goed alternatief. Wederom goed te maken met restjes en het valt altijd in de smaak.
Naar recept: Tosti met warme geitenkaas, bosvruchten en noten
Naar recept: Quiche met gepofte tomaatjes, ovengebakken spek en kaas
Naar recept: De klassieke bosti tosti
Naar recept: Tosti met kaas, ontbijtspek en avocado
Naar recept: Quiche met mozzarella, paprika en courgette
Naar recept: Zalmtosti met pesto-roomkaas
Zoals je ziet is een warme lunch niet alleen lekker, het is ook een slimme manier om extra groenten of fruit binnen te krijgen. Win-win, dus. Nou nog de keuken induiken en preppen maar!
Warm eten tussen de middag, is dat nu eigenlijk slim of niet? Sommige mensen genieten van een warme lunch en dat heeft zo zijn voordelen!
Benieuwd naar het ontbijt in Italië en in andere landen? Check hier hoe men ontbijt in diverse landen over de hele wereld. Lekker dat het is!
Een warm ontbijt is een fijne manier om wakker te worden. Begin daarom de dag met één van deze heerlijke warme ontbijtrecepten. Van havermout tot warme wafels!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres