Een vis in zoutkorst ziet er ontzettend spectaculair uit, terwijl het eigenlijk hartstikke makkelijk is om te maken. Het is de ideale bereidingswijze als je gek bent op vis en het is geschikt voor zowel kleine als grote gezelschappen. Voor een vis in zoutkorst kun je verschillende vissoorten gebruiken en je kunt 'm zowel in de oven als op de barbecue bereiden. In dit artikel lees je precies hoe je dat thuis doet.
Door een vis in zoutkorst te bereiden, maak je als het ware een mini stoomoventje. De combinatie van zout en eiwit zorgt ervoor dat je de hele vis luchtdicht inpakt, waardoor de vis nauwelijks vocht verliest en dus prachtig zacht en sappig blijft. Ideaal als je bang bent dat vis droog wordt. Ook kun je er verschillende kruiden en specerijen aan toevoegen waardoor de vis nog meer smaak krijgt. Bang dat de vis te zout wordt hoef je niet te zijn: het zout trekt namelijk nauwelijks in de vis omdat je de deze met huid en haar gebruikt.
Een vis in zoutkorst maak je van twee componenten: de vis en het zoutmengsel. De vis gebruik je in z’n geheel, eventueel ontdaan van de organen en graten. Het zoutmengsel bestaat uit grof zeezout en losgeklopt eiwit. Het eiwit zorgt ervoor dat het zout bij elkaar blijft en als een soort klei om de vis zit. Hoeveel zout en eiwit je ongeveer nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de vis. Ga uit van ongeveer 1 kilo zout met 2 eiwitten voor een kleinere vis, zoals forel of zeebaars. Hoe groter de vis, des te meer zout en eiwit je nodig hebt. De structuur van het zoutmengsel moet vergelijkbaar zijn met dat van modder.
Voor je de vis inpakt, kun je nog smaakmakers toevoegen. Dat kan aan het zoutmengsel zijn, zoals citroenrasp, sinaasappelrasp, gedroogde kruiden en specerijen. Ook kun je de vis zelf van binnen vullen met smakelijke ingrediënten, zoals verse kruiden, plakjes citrusfruit, olijfolie, ui en knoflook. Een snufje zout aan de binnenkant kan ook geen kwaad, ook al pak je de vis in een zoutkorst in. En een combinatie van smaakmakers in de zoutkorst en de vis zelf kan natuurlijk ook. Kies de smaakmakers op basis van het type vis en wat je erbij serveert, en gebruik meer dan je zou denken – dan trekken de smaken lekker in.
Liggen de vis, zoutkorst en smaakmakers klaar? Dan is het tijd voor de bereiding. Een vis in zoutkorst kun je op de barbecue en in de oven maken. Allebei is heel erg makkelijk, alleen is het nadeel van een barbecue dat je de temperatuur wat lastiger kunt reguleren. Gebruik daarom altijd een thermometer die de temperatuur binnenin de barbecue weergeeft. Zo weet je precies hoe warm het is.
Pak de vis stevig in de zoutkorst in en leg op een bakplaat of in een ovenschaal. Verwarm de warmtebron voor op 160 tot 180 graden en leg hierin de bakplaat of ovenschaal. Gaar de vis gedurende 20-45 minuten, afhankelijk van de grootte en de temperatuur. Haal de vis in zoutkorst uit de oven of barbecue en leg indien nodig op een mooie serveerschaal. Tik met de bolle kant van een lepel op de zoutkorst tot de korst breekt.
Breek de zoutkorst voorzichtig open en trek, eventueel met een scherp mesje, een lijn over de lengte van de vis. Lepel de rest van de zoutkorst weg en probeer te voorkomen dat er zoutrestjes op de vis blijven liggen. Haal wederom voorzichtig het vel naar buiten en schep het visvlees op verschillende borden. Serveer zo, met een beetje extra vierge olijfolie, citroensap of gesmolten boter.
Smaakmakers, zoals citroen, olijfolie, kruiden en specerijen
Een bbq-pizza is lekker, makkelijk en razendsnel. Zelf maken? Lees hier hoe je pizza op de bbq maakt.
Op zoek naar makkelijke recepten met vis? Bekijk hier de lekkerste recepten met vis voor in de oven, op de barbecue, met rauwe vis en ook gebakken vis.
Wist je dat vis ook heel lekker is op de BBQ? We geven je inspiratie (met recepten) voor zalm, garnalen en kabeljauw van de BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres