1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Bbq-pizza: zo maak je pizza op de bbq

Bbq-pizza: zo maak je pizza op de bbq

pizza op de bbq

Pizza bakken is een feestje, maar een bbq-pizza al helemaal. Door de hoge temperaturen die de meeste bbq's kunnen bereiken is de bbq de perfecte kooktool om pizza op te bakken, ook als je geen pizzasteen hebt. Knapperige korst, perfecte saus en smeltende kaas: je bereikt het allemaal met een pizza op de bbq. Lees in dit artikel hoe je zelf een bbq-pizza maakt, inclusief tips voor het deeg, de saus en de allerbeste toppings.    

Bbq-pizza: zo maak je pizza op de bbq 

De bbq is de perfecte plek om een pizza op te bakken, zowel in de zomer als in de winter. Pizza’s garen namelijk het beste bij hoge temperaturen, omdat het deeg zo goed luchtig en krokant kan bakken. Denk maar aan de gloeiendhete steenoven bij de meeste Italiaanse pizzeria’s, die kunnen tot wel vierhonderd graden worden! Dit geldt voor zelfgemaakte én kant-en-klare pizza’s. 

Zelf een pizza op de bbq bereiden is net zo makkelijk als in de oven, helemaal als je in het bezit bent van een thermometer. Hiermee meet je de temperatuur in de bbq, zodat je precies weet wanneer hij echt heet genoeg is. Zorg in ieder geval dat hij ten minste 250 graden is, maar heter mag ook. Let wel: hoe heter de bbq, hoe sneller de pizza klaar is. Pas daar dan ook de baktijd op aan. 

Heb je geen pizzasteen en maak je de pizza zelf, dan kun je het deeg het beste eerst voorbakken. Dit voorkomt dat het deeg tussen de richels van het rooster zakt en is handig bij zelfgemaakt en kant-en-klaar deeg. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en vorm en leg het op het rooster in de bbq. Bak het deeg drie tot vijf minuten aan één kant en haal van het rooster af. Je kunt de bodem nu bedekken met saus en toppings, en vervolgens nog vijf tot tien minuten afbakken, afhankelijk van de dikte van het deeg. Een kant-en-klare pizza kun je zonder voorbakken op de grill leggen. 

tip

Gebruik nooit bakpapier bij het bakken van een bbq-pizza, dit vat heel makkelijk vlam. 

tip
pizza op de bbq

Pizzadeeg maken (+ een snelle hack)  

Pizzadeeg zelf maken vergt wat tijd, maar het is ontzettend leuk om te doen en bovenal ook hartstikke lekker. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn bloem, gist, water en zout. Kun je geen gist vinden? Gebruik dan een mix voor pizza of brood, dat bevat al bloem, gist en zout in de juiste verhouding. Het enige wat je dáár dan nog aan toe hoeft te voegen is water. Kneed het deeg volgens de bereidingswijze in onderstaand recept en verwarm ondertussen de bbq voor. Geen tijd of zin om zelf pizzadeeg te maken? Gebruik dan een kant-en-klare bodem van bijvoorbeeld pizzadeeg op een rol, of ga voor Turks brood, tortillawraps of de simpelste pizza die je kunt vinden.  

Pizzasaus: rood, wit en groen 

Een goede pizza is niks zonder de saus. De meeste pizza’s worden versierd met een lepel tomatensaus, maar een witte pizza (pizza bianca) of pizza met een groene saus is minstens zo lekker. Maak de tomatensaus eventueel ook op de barbecue in een ovenbestendige pan. Ga je voor wit, gebruik dan een mengsel van crème fraîche en Parmezaanse kaas. Liever een groene bodem? Maak dan een saus op basis van pesto of geroosterde broccoli. 

Lekkere pizza toppings voor op de bbq 

Deeg en saus in huis? Dan is het tijd voor de pizza toppings, want die zijn ook heel belangrijk. In de wereld van de pizza geldt eigenlijk altijd: less is more. Hoe minder verschillende ingrediënten en toppings, hoe beter. Meer toppings zorgen namelijk voor meer vocht en gewicht, waardoor het deeg minder goed kan garen en soms zelfs nat wordt. Zonde, want een pizza is juist zo lekker als hij mooi krokant is. Probeer daarom altijd slechts een handjevol ingrediënten per pizza te gebruiken en al helemaal als het aankomt op kaas. Bekijk hieronder een lijst met lekkere inspiratie. 

Meer zoals dit:

barbecue vlees

Bbq checklist: wat heb je nodig voor een bbq?

Wat heb je nodig voor een bbq? Dit vraag je jezelf vast af als je een barbecue gaat organiseren. Check deze handige bbq checklist.

Verder lezen
rode wijn

Rode wijn: dit moet je weten

Drink je graag rode wijn? In dit artikel lees je alles over rode wijn. Van een goede rode wijn tot het bewaren van rode wijn – en alles daar tussenin.

Verder lezen
puntpaprika BBQ

4 x Zoete puntpaprika van de BBQ

Een zoete puntpaprika op de BBQ staat garant voor heel veel smaak. Lees in dit artikel hoe je deze lekkernij klaarmaakt.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch