1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Het verschil tussen koude, zachte of gesmolten boter

Het verschil tussen koude, zachte of gesmolten boter

bakken met roomboter

Bakken met roomboter is hartstikke lekker, maar soms ook verwarrend. Want waarom heb je voor het ene recept zachte boter nodig, voor de ander gesmolten en voor weer een ander juist koude boter? En kun je het een voor het ander vervangen? In dit artikel lees je alles over bakken met roomboter en waarom de structuur en temperatuur zo belangrijk zijn. Daarnaast vind je een aantal heerlijke recepten, zowel hartig als zoet, om zelf te bakken met roomboter.  

bakken met roomboter

Het verschil tussen koude, zachte of gesmolten boter 

Bakken met roomboter 

Er gaat niets boven bakken met roomboter. Van koekjes tot biefstuk en van taart tot quiche, roomboter geeft elk gerecht extra veel smaak. Als je iets bakt in een pan met een klontje roomboter is het niet zo belangrijk of het op kamertemperatuur is of net uit de koelkast komt. Moet je de boter in een gerecht zelf verwerken, dan is het een ander verhaal. Lees hieronder wanneer je gesmolten boter, zachte boter of juist koude boter nodig hebt. 

  • Gesmolten boter

  • Zachte boter

  • Koude boter

Gesmolten boter 

Gesmolten boter kom je waarschijnlijk het minst vaak tegen in een recept. Je gebruikt het soms om gerechten mee af te maken, bijvoorbeeld als smaakmaker over gevulde pasta. In zoete recepten wordt gesmolten boter zelden gebruikt, omdat het beslag daar vaak niet luchtig van wordt. Tot slot kan gesmolten boter je beslag laten schiften, doordat het vet in de boter minder goed verdeelt. Waar het soms wel voor wordt gebruikt, zijn baksels die niet luchtig of krokant hoeven te worden, zoals brownies – die mogen juist lekker 'plakkerig' zijn.

Zachte boter 

Zachte boter wordt een stuk vaker gebruikt, meestal in gerechten en recepten met een luchtig beslag. Als boter zacht of op kamertemperatuur is, kun je het heel goed luchtig kloppen zonder dat het meteen vloeibaar wordt. In combinatie met suiker of eieren vormt de geslagen boter dan een heerlijk luchtig beslag voor bijvoorbeeld taarten of cakes. Ook is zachte boter ideaal om frosting of icing voor op een taart mee te maken. Door de zachte structuur kan de boter goed mengen met de andere ingrediënten en verkleint de kans op schiften. Heb je voor een recept zachte boter nodig, maar alleen koude boter in huis? Bekijk dan onderstaande tip om vliegensvlug de boter zacht te maken. 

Koude boter 

Tot slot kun je boter ook koud verwerken in een gerecht. Zeker bij het maken van deeg is dat handig, omdat de koude boter goed op z’n plek blijft zitten. Denk aan het maken van croissants, waarbij hele lappen dun gerolde boter tussen twee delen deeg worden gelegd. Of wat dacht je van quiche- of hartige taartdeeg, waarbij de boter door de bloem moet worden gesneden. Nog een groot voordeel: het vocht uit de boter kan zo voldoende ontsnappen, waardoor het gerecht kan rijzen (hallo bladerdeeg!) en lekker knapperig wordt. 

Meer zoals dit:

kinderen bakken

Tips & recepten voor bakken met kinderen

Wil je bakken met de kinderen? Hartstikke leuk en lekker! Lees in dit artikel handige tips en vind fijne recepten om te bakken met kinderen.

Verder lezen
koekjesvorm

Tips voor het schoonmaken van een koekjesvorm

Heb je koekjes gebakken en ben je benieuwd hoe je een koekjesvorm het beste kunt schoonmaken? Bekijk dan deze handige tips!

Verder lezen
 zelf appeltaart bakken

Zelf een appeltaart bakken in een paar simpele stappen

Zelf appeltaart bakken is een echte Nederlandse traditie. In een paar simpele stappen kun jij thuis ook makkelijk aan de bak!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch