Eet je graag vegetarisch? Dan is een salade ideaal. Een vegetarische salade vul je heel makkelijk met ingrediënten die vol van smaak zijn en tegelijkertijd voldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten. Denk aan verse kruiden, kaas, zongedroogde tomaten en geroosterde nootjes, maar ook granen, groenten, fruit en zaden. In dit artikel vind je 7 lekkere vegetarische salades: van couscoussalade tot vegetarische pastasalade.
Vegetarische salades komen in verschillende gedaantes en zijn allesbehalve saai. Van simpel bijgerecht tot uitgebreide maaltijdsalade, je kunt er alle kanten mee op. De saladerecepten hieronder bevatten vanzelfsprekend geen vlees of vis, maar zijn daarnaast ook nog eens makkelijk te maken met alleen maar ingrediënten die je bij de supermarkt kunt kopen. Maak je de salade voor een later moment? Bewaar de dressing dan apart en voeg deze pas toe vlak voor het serveren.
Vegetarische couscoussalade
Gegrilde courgette met Parmezaanse kaas, citroen en hazelnoot
Vegetarische pastasalade met geitenkaas
Rucolasalade met zongedroogde tomaat, feta, pijnboompitjes en groene dressing
Panzanella salade met pesto
Mozzarellasalade met geroosterde druiven
Spinaziesalade met gegrilde broccoli, gember en knoflook
Tot een jaar of tien geleden was je als vegetariër in een restaurant al snel veroordeeld tot de geitenkaasquiche of inspiratieloze couscoussalade met gedroogd fruit. Volkomen onnodig, want juist met groenten kun je zoveel kanten op. Hetzelfde geldt voor couscous, die je in dit recept naar een hoger niveau tilt met veel verse munt en koriander, pittige bosui, zilte feta en romige avocado. In het recept staan van origine ook sardines, maar die kun je prima weglaten.
Naar recept: Vegetarische couscoussalade
Op zoek naar een simpele salade met weinig ingrediënten? Dan is deze op je lijf geschreven. De gegrilde courgette zorgt voor een fijne bite, de Parmezaanse kaas geeft lekker veel smaak en de citroen brengt de rucola omhoog. De hazelnoten vervang je eventueel door andere noten, zoals amandelen of walnoten. Let wel op dat je ze altijd eerst roostert, dan krijgen ze veel meer smaak.
De pastasalade is hét zomergerecht. Maak ’m met restjes groenten, kaas en pasta die je nog in huis hebt en breng verder op smaak met verse kruiden, olijfolie, een dressing naar keuze en eventueel nog vers fruit. Onderstaande vegetarische pastasalade is een culinair feestje en is ook eerder op de dag een hit. Door de zoete perzik en blauwe bessen voelt de salade niet zo zwaar, en de geitenkaas geeft het geheel voldoende hartigheid.
Deze rucolasalade met zongedroogde tomaat valt net als die met gegrilde courgette in de categorie: less is more. Niet te veel ingrediënten, maar elk ingrediënt voegt iets toe op het gebied van smaak of structuur. En dat is precies waar het bij een goede salade om draait. Je kunt de feta eventueel vervangen door blauwe, oude of Parmezaanse kaas. Ook lekker met brie of camembert!
Panzanella is een Italiaanse broodsalade en een klassiek voorbeeld van de cucina povere, ofwel armeluiskeuken. Voor de salade gebruik je droog brood dat je eventueel nog roostert in de oven. Het brood absorbeert het sap uit de tomaten en de olijfolie, waardoor het knapperig en zacht tegelijk wordt. Lekker met pesto, maar ook zalig met verse basilicum. Heb je nog andere groenten of mozzarella over? Voeg ze dan gerust toe.
Naar recept: Panzanella salade met pesto
Mozzarella is één van de meest gebruikte kazen in vegetarische salades. Lekker romig, maar toch ook fris en door de neutrale smaak combineert hij goed met andere ingrediënten. Naast hartige producten als groenten en pesto doet mozzarella het ook altijd goed samen met fruit. Denk aan aardbeien, blauwe bessen of perzik, maar ook druiven of zelfs geroosterde druiven. De balsamicoazijn wordt de smaak van de druiven minder zoet en ontstaat er een mooie balans met de hartige rucola.
Naar recept: Mozzarellasalade met geroosterde druiven
Tot slot nog een lauwwarme en vooral goed vullende vegetarische salade. De zoete aardappel zorgt voor lekker veel vezels en gaat supergoed samen met de gezonde broccoli vol antioxidanten. Een fijn maaltje voor als je nog gaat sporten of zoekt naar een gebalanceerde lunch. Wil je de salade vegan maken, laat de feta dan weg. Eet je de salade pas later? Bewaar de dressing dan apart en leg de spinazie bovenop – dan blijft de salade lekker knapperig.
Wil je vaker vegetarisch eten, maar vind je het soms wat moeilijk? Lees in dit artikel handige tips om makkelijk vegetarisch te eten.
Ben jij op zoek naar inspiratie voor een lekkere lunch salade? ALDI inspireert met een mooie selectie van de lekkerste lunch salades.
Groenten grillen op de BBQ is lekker, maar denk ook eens aan groentepakketjes. Niet alleen makkelijk, óók vol van smaak. Lees hier meer.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres