De varkenshaas is een echte klassieker voor het kerstdiner. Al jaren staat hij op het menu van veel families. Niet gek ook, want dit stukje vlees vindt vrijwel iedereen lekker en biedt een geweldige basis voor een scala aan heerlijke bijgerechten. Op zoek naar variaties op de klassieke varkenshaasmedaillon? Je vindt ze hier.
Een varkenshaasmedaillon is een klein, mals stuk vlees afkomstig van de varkenshaas, het meest sappige deel van het varken. Het is een langwerpige spier uit de rug. Deze spier wordt bijna niet gebruikt waardoor het een zacht stukje vlees is. Dit deel van het vlees staat bekend om zijn fijne textuur en milde smaak. Wanneer je de varkenshaas in plakken snijdt wordt zo’n plak een varkenshaasmedaillon genoemd. Door ze zo te snijden, kun je ze snel en gelijkmatig garen.
Naar recept: Varkenshaas bakken: zo maak je varkenshaasmedaillons
Gevulde varkenshaas is echt weer eens iets anders dan de klassieke variant met rodewijn- of champignonsaus. Door de varkenshaas in het midden in te snijden en te vullen met ingrediënten zoals kaas, groenten (of zelfs fruit) of kruiden, krijg je een heel mals stukje vlees met een rijke smaak. Je kunt het een beetje vergelijken met een rollade, maar dan wat eleganter en kleiner.
Een varkenshaasmedaillon met een knapperig korstje is een mooie manier om meer verschillende texturen te gebruiken in je kersthoofdgerecht. Het zachte vlees van de varkenshaas wordt bedekt door een laagje van fijngehakte kruiden, broodkruimels of noten. Door dit korstje knapperig te bakken maak je er echt iets bijzonders van.
Naar recept: Varkenshaasje met krokante pistachekorst op romige wortelpuree
Naar recept: Varkenshaas met pistachekorst en mediterrane gegrilde groenten
Tip: Wil je nog minder stress in de keuken? Gaar je varkenshaas dan in de oven. Zo weet je zeker dat je stukje vlees perfect gelijkmatig wordt gegaard.
De meest klassieke varkenshaasmedaillons worden vaak geserveerd met een honingmosterdsaus, champignonsaus of anders een nog klassiekere rodewijnsaus. Die kun je kant-en-klaar in de winkel kopen. Maar het is juist met kerst ook leuk om soms te experimenteren. Zo kun je ook fruit gebruiken in je saus wat heel lekker samengaat met de rijke smaak van het vlees.
Naar recept: Varkenshaas met snelle tijm-druivensaus, aardappelgratin en geroosterde wortels
Naar recept: Gebakken varkenshaas met paddenstoelen en granaatappel-wijnsaus
Kortom: genoeg recepten om deze kerst te variëren met de klassieke varkenshaas. Verras je vrienden en familie deze feestdagen eens met dit originele hoofdgerecht.
Wil je met kerst een hoofdgerecht met vlees serveren? In dit artikel vind je maar liefst 18 hoofdgerechten voor het kerstmenu met vlees, inclusief recepten.
Jouw hoofdgerecht deze kerst staat binnen 25 minuten op tafel met deze makkelijke recepten. Feestelijk, snel en ontzettend lekker.
Ben je op zoek naar bijgerechten voor het kerstdiner? Zoek dan niet verder. We hebben er maar liefs 24 op een rijtje gezet; gerechten met groente, salades en met aardappel.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres