Krokant brood, zacht gesmolten kaas en een hartig-romige smaak. Het gevoel dat je krijgt bij de eerste hap in een warme tosti is met niets vergelijkbaar. In het Engels wordt de tosti ook wel cheese toast of melted cheese sandwich genoemd. Het broodje bestaat al jaren, maar maakte in de jaren ’70 een sprong in populariteit door de opkomst van het tosti-ijzer.
Inmiddels heeft bijna elk huishouden wel een tosti-ijzer in huis en staat in elk restaurant wel een tosti op het menu. Thuis tosti’s maken is appeltje eitje, met of zonder tosti-ijzer. In dit artikel delen we tips en de lekkerste smaakcombinaties voor de ultieme tosti.
Tosti’s komen in de meest uiteenlopende gedaantes, maar een ding is zeker: je moet ze eerst bakken. Dat kan in een tosti-ijzer óf in een koekenpan. In dat laatste geval worden ze ook wel pan-tosti genoemd. Het voordeel van een tosti-ijzer is dat de tosti tegelijk aan beide kanten wordt gebakken. Daardoor hoef je ‘m niet meer om te keren en is hij sneller klaar. Een pan-tosti duurt misschien iets langer, maar heeft als voordeel dat het brood minder geplet wordt. Sommigen vinden dat juist weer lekkerder, maar kies vooral wat jij fijn vindt of simpelweg in huis hebt.
De twee belangrijkste ingrediënten van een tosti zijn natuurlijk brood en kaas. Je kunt echt alle soorten brood gebruiken, van bruin tot wit en van brioche tot krentenbol. Zolang het maar brood is. Oud brood werkt vaak iets beter, omdat dat droger is en daardoor minder snel plet. Alleen vers brood in huis? Laat het dan een uurtje of langer aan de lucht drogen, dan wordt het vanzelf wat droger.
De kaas is minstens net zo belangrijk en ook daarvoor geldt dat je zo’n beetje elke soort en mix kunt gebruiken. Belangrijke voorwaarde is wel dat er een kaassoort op de tosti gaat die goed smelt. Over het algemeen is het zo dat hoe jonger de kaas, hoe beter hij smelt. Denk maar aan jonge Nederlandse kaas of mozzarella. Zorg daarnaast ook dat je een kaassoort gebruikt die veel smaak geeft. Zo zijn jonge kaas en mozzarella wat neutraler, waar Zwitserse kaas of oude kaas juist meer pit heeft. Een combinatie werkt vaak goed, zeker als je de kaas raspt.
Een tosti kun je zonder iets aan de buitenkant bakken, zeker in een tosti-ijzer. Maar wil je meer krokantheid en smaak? Besmeer of besprenkel dan het brood aan de buitenkant met roomboter, olijfolie of… mayonaise! Doordat mayonaise voor het grootste deel uit olie bestaat en tegelijkertijd extra veel smaak heeft door de resterende ingrediënten is het ideaal om je tosti in te bakken. Gebruik slechts een dun laagje. Gek op mosterd? Gebruik dan mosterdmayonaise voor nog meer smaak!
Zolang je brood, kaas en een tosti-ijzer of pan hebt kun je zelf een tosti maken. Maar een tosti wordt pas écht lekker als je er liefde en creativiteit in steekt. Dat betekent niet dat je meteen allerlei ingewikkelde ingrediënten in huis hoeft te halen, maar wel dat het loont om na te denken over leuke smaakcombinaties. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten kaas, maar ook kaas in combinatie met vleeswaren, vis, groenten en spreads. Laat je inspireren door 10 lekkere smaakcombinaties voor tosti's en ook nog 4 zalige tostirecepten. Welke is jouw favoriet?
Tosti gerookte zalm: met roomkaas, gerookte zalm, rode-uienringen en spinazie
Tosti caprese: met mozzarella, pesto en tomaat
Tosti zongedroogde tomaat: met mozzarella, belegen kaas, verse tomaat en zongedroogde tomaat
Tosti ossenworst: met jong belegen kaas, dikke plakken ossenworst en witte peper
Tosti tuna melt: met cheddar kaas, tonijn uit blik, rode-uienringen en dunne plakjes groene peper
Tosti champignon: met mozzarella, rode-uienringen, gebakken champignons en peterselie
Tosti spinazie-kaas: met gewokte spinazie, roomkaas en geraspte kaas
Tosti brie: met brie, bosvruchtenjam en eventueel gebakken ontbijtspek
Tosti gedroogde ham: met tomatentapenade, mozzarella, Parmezaanse kaas en gedroogde ham
Naar recept: de klassieke bosti tosti
Naar recept: tosti met warme geitenkaas, bosvruchten en noten
Naar recept: tosti met kaas, ontbijtspek en avocado
Naar recept: tostivariaties
Wat zijn lekkere manieren om een Turks brood te beleggen? Van pizza tot gevuld, we lichten 4 manieren uitgebreid toe.
Laat je inspireren door 6 lekkere lunch broodjes om thuis te maken. Van wereldse lunchgerechten tot een variant op de traditionele clubsandwich.
Wat is jouw favoriete ontbijt met brood? Met deze 5 brood ontbijtrecepten raak je er nooit op uitgekeken. Heb je bijvoorbeeld al het ALDI Bakkersgoud geprobeerd?
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres