Tomaten bewaren is geen hogere wiskunde, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de houdbaarheid te bevorderen. Moet je tomaten bijvoorbeeld in de koelkast bewaren of juist niet? Hoe lang kun je tomaten eigenlijk bewaren? En wat doe je met overgebleven rijpe tomaten die je anders misschien zou weggooien? Lees alles over tomaten bewaren en verwerken in dit artikel.
Lees ook: Avocado bewaren: de allerbeste tips
Het antwoord op de vraag hoe je het beste tomaten kunt bewaren is heel simpel: op een koele, donkere plek met voldoende frisse lucht. Denk bijvoorbeeld aan een fruitschaal waar geen zon op schijnt. Zo worden ze niet te koud of te warm en blijven ze zo lang mogelijk goed. Ook krijgen de tomaten hierdoor de kans om hun smaak nog verder te ontwikkelen, anders dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. Doe je dat wel? Dan kunnen de tomaten smaakloos en korrelig worden.
Afhankelijk van hoe rijp de tomaten zijn kun je ze gemiddeld een week bewaren. Hoe rijper de tomaten, hoe vanzelfsprekend korter je ze kunt bewaren. Ook speelt de conditie een rol: zijn de tomaten gevallen of gestoten, of hebben ze beurse plekken? Als je op die vragen met ‘ja’ kunt antwoorden, zullen ze sneller rotten. Wil je graag tomaten gebruiken, maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Leg er dan een banaan naast of verpak ze in een papieren zak. Zo zullen ze iets sneller rijpen.
Niets zo lekker als rijpe tomaten vol van smaak, maar wat als je er meer in huis hebt dan je eigenlijk wil gebruiken en bang bent dat ze bederven? Dan ga je er alsnog mee aan de slag, maar dan met het oog op de toekomst. Maak bijvoorbeeld een heerlijke tomatensaus voor in de vriezer, lekker bij pasta of op een pizza. Of droog de tomaten met olijfolie, zout, peper en eventueel nog gedroogde Italiaanse kruiden in de oven. Verspreid ze in hun geheel of in stukken over een ovenschaal en rooster ongeveer een uur op 150 graden. Bewaar in een gesloten bakje of glazen potje met olijfolie in de koelkast tot gebruik. Ook leuk: maak van de gedroogde tomaten een tapenade of pesto, of verwerk ze door een zelfgemaakt brood!
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.
Je vindt in dit artikel de allerbeste recepten met tomaten. Van verse tomaten tot zongedroogd.
Zo’n knalrode vlek van je pasta bolognese of tosti met veel-te-veel ketchup kan nogal overweldigend zijn. Maar gelukkig verwijder je tomatensaus vlekken uit je kleding met de juiste producten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres