Sushirijst maken is een heerlijk klusje om te doen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel weten hoe. Het vergt namelijk net iets meer aandacht dan het koken van gewone rijst. Zo zijn er een paar simpele stappen om te volgen en breng je na het koken de rijst op smaak met een heerlijke zoetzure marinade. Wil je zelf sushirijst koken? In dit artikel lees je er alles over en vind je een aantal snelle en makkelijke tips.
Sushirijst is een specifiek type rijst dat net als risottorijst te herkennen is aan de kleine, ronde korrel. De korrel heeft een lekkere bite en veel smaak, en wordt na het koken ook een beetje plakkerig. Daardoor is deze rijst uitermate geschikt voor het maken van sushi. Heb je geen sushirijst in huis? Gebruik dan een ander type rijst met een ronde korrel, zoals pandanrijst.
In Japan worden koks jarenlang getraind om sushirijst te mogen bereiden. Het wordt daar gezien als echte kunst. Wie de sushirijst voor een restaurant mag koken is een van de hoogste koks in de rangorde. Gelukkig kun je ook thuis sushirijst maken, maar dan wel op een meer toegankelijke manier. Hou er wel rekening mee dat de sushirijst koken ongeveer een half uur duurt en dat de rijst daarna nog moet afkoelen.
Spoel 250 gram rijst in een vergiet onder stromend water af. Blijf spoelen tot het water, wat uit het vergiet stroomt, transparant is. Doe de rijst in een pan met dikke bodem en voeg 400 ml water toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat zo vijftien minuten koken zonder de deksel op te tillen. Draai nu het vuur uit en laat zo nog tien minuten met de deksel op de pan staan.
Verwarm ondertussen in een klein pannetje 75 ml azijn met 1 theelepel zout en 1 theelepel kristalsuiker. Zorg dat het zout en de suiker oplossen en draai het vuur uit. Haal de deksel van de pan met rijst en giet de azijndressing erover. Schep de rijst een paar keer voorzichtig om met een lepel of spatel. Verdeel over een grote schaal, bedek met vershoudfolie of een deksel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Per persoon heb je 35 tot 70 gram sushirijst nodig. Afhankelijk van hoeveel sushi je van plan bent om te maken, verschilt de hoeveelheid sushirijst die je per persoon nodig hebt. Maak je bijvoorbeeld een paar stukjes voor bij de borrel, dan zal 35 gram genoeg zijn. Wordt het een volledige maaltijd? Dan moet je uitgaan van 60 tot 70 gram rijst. Ben je bang dat het te weinig is? Kook dan extra sushirijst en vries de overgebleven rijst in.
Tot slot nog een tip: ben je in het bezit van een rijstkoker? Gebruik die dan om de sushirijst in te koken. Gebruik dezelfde verhouding voor de rijst en het water als eerder beschreven. Meng de rijst met de dressing in de bak van de rijstkoker en laat de rijst ook daarin afkoelen. Laat het de echte Japanse sushichefs overigens niet horen, die zullen het zien als heiligschennis.
Op zoek naar makkelijke recepten met vis? Bekijk hier de lekkerste recepten met vis voor in de oven, op de barbecue, met rauwe vis en ook gebakken vis.
Hoe kook je rijst? Van ruim water tot droog koken en stomen, er zijn verschillende manieren om rijst te koken. Lees hier alles over rijst koken.
Wil jij met stokjes leren eten? Er zijn verschillende trucs om te eten met stokjes. In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres