Sushi maken is een superleuk werkje om te doen. Het kost even wat tijd, maar eenmaal bezig wordt het alleen maar leuker. De standaard maki’s en nigiri’s zijn lekker, maar het wordt nog spectaculairder met de sushi tulband. De sushi tulband is een soort hartige taart, gemaakt met de ingrediënten waar je anders sushi mee zou maken. Zelf een keer proberen? Lees gauw verder.
Een sushi tulband is een hartige taart in de vorm van een tulband, gevuld met alle ingrediënten van sushi. Denk aan sushirijst, maar ook vis, groenten, verschillende smaakmakers en toppings. Het resultaat ziet er spectaculair uit en is ontzettend leuk voor een feestje of verjaardag.
Begin met de voorbereiding, want dat is het halve werk. Leg een grote plank op het aanrecht, zet alle benodigde ingrediënten klaar om te snijden en bekleed een tulbandvorm met vershoudfolie. Geen tulbandvorm in huis? Gebruik dan een springvorm of een cakevorm. De vorm van de sushitaart wordt dan weliswaar iets anders, maar smaakt er niet minder door!
Sushirijst maken
Vis, vlees of vega
Groenten
Smaakmakers en toppings
Sushi maken begint bij het maken van de sushirijst. Het lijkt misschien van ondergeschikt belang, maar de rijst speelt een grote rol in het eindresultaat. In Japan behoort het maken van de rijst voor sushi zelfs tot een van de hoogste taken in de keuken! Maak de sushirijst met rondkorrelige rijst.
Was van tevoren de rijst goed, totdat het water niet meer troebel kleurt. Breng na het koken op smaak met een beetje azijn met suiker en zout, en laat dan volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Bedek de pan met vershoudfolie en bewaar op kamertemperatuur tot gebruik. Maak je de sushitulband pas uren later? Zet de rijst dan in de koelkast en haal het er een uur van tevoren eruit.
Naast de rijst draait het bij sushi om vis. Traditioneel wordt rauwe vis gebruikt, zoals zalm, tonijn, makreel en garnalen, maar je kunt sushi of een sushitulband ook maken met gerookte of gebakken vis. Denk aan stukjes gebakken of gerookte zalm, gerookte makreel, wokgarnalen en zelfs gerookte makreel.
Geen fan van vis? Ga dan voor vlees of een vegetarische vervanger. Denk aan stukjes kipfilet of een gepocheerd of gebakken ei. Of bak een (kogel)biefstukje een paar minuten aan beide kanten en snijd in dunne plakjes. Voor een vegetarische sushitulband volstaan vegetarische kipstukjes, maar ook bijvoorbeeld een omelet.
Dan de groenten, want hoewel de vis vaak centraal staat, geven de groenten het geheel nog meer kleur, structuur en vitaminen. Denk aan plakjes rijpe avocado en in stukjes of dunne reepjes gesneden komkommer. Ook is sushi of een sushitulband erg lekker met radijs, eventueel ingelegd in azijn, paprika en groene asperges. Gaar groene asperges altijd even voor!
Tot slot de smaakmakers en toppings. Traditionele sushi wordt meestal op smaak gebracht met een klein beetje groene wasabi en sojasaus. Dit kun je ook gebruiken bij de sushitulband, net als ketjap, teriyakisaus, chilisaus, verse rode peper en verse kruiden zoals koriander. Ook lekker, zeker in combinatie met vlees of gevogelte, is atjar tjampoer. Niet traditioneel, maar wel veel smaak!
Breng voor een extra mooi resultaat alleen de vis of het vlees op smaak met donkere smaakmakers zoals sojasaus en ketjap, zodat de andere ingrediënten hun frisse kleur behouden. Garneer de sushitulband met toppings, zoals blaadjes koriander, gefrituurde uitjes, plakjes radijs en kleine stukjes vis, vlees en groenten.
Sushirijst maken is even een werkje, maar met de juiste begeleiding lukt het sowieso. Lees hier hoe je zelf sushirijst maakt.
Aziatische hapjes zijn ideaal tijdens de borrel, als onderdeel van een buffet of borreldiner. Zelf Aziatische tapas maken? Bekijk hier de lekkerste recepten.
Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? En wat zijn de lekkerste recepten met de twee smaakmakers? Lees in dit artikel alles over ketjap en sojasaus.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres