Stamppot is echte winterkost. Gemaakt met als basis een puree van aardappels, zoete aardappels of knollen, en aangevuld met groenten naar smaak. De klassieke boerenkoolstamppot of stamppot zuurkool is altijd goed, maar er is nog veel meer te maken – óók voor een lage prijs. Bekijk hieronder 5 verschillende stamppotrecepten onder de 2 euro per persoon.
Een klassiek boerenkoolstamppotrecept of een recept voor andijviestamppot kennen we allemaal wel, maar heb je ook wel eens een stamppot met boerenkool, geitenkaas en walnoten geprobeerd? Of ga voor andijviestamppot met tomaatjes en kaas. Liever wel klassiek? Dan is de ouderwetse zuurkoolstamppot een aanrader. Vind je het leuk om het over een hele andere boeg te gooien? Probeer dan de stamppot met zoete aardappel en spinazie of ga voor de spitskoolstamppot met gerookte makreel.
Winterse stamppot met boerenkool, geitenkaas en walnoten
Rauwe andijviestamppot met tomaatjes en kaas
Ouderwetse zuurkoolstamppot met rookworst en mosterdsaus
Stamppot zoete aardappel met spinazie en kipspiesjes
Stamppotje met spitskool, gerookte makreel en Amsterdamse uitjes
De klassieker in een nieuw jasje, met onder andere geitenkaas en walnoten. Dit boerenkoolstamppotrecept is vegetarisch en door de geitenkaas iets frisser van smaak. Maak de stamppot tot twee dagen van tevoren en warm voor het serveren op in de oven. Geen fan van geitenkaas? Vervang die dan door Parmezaanse kaas, feta of mozzarella.
Nog een moderne variatie op een klassiek stamppotrecept is deze stamppot rauwe andijvie met tomaatjes en kaas. De smaak van de andijvie is van zichzelf al een stuk milder dan die van boerenkool, wat goed samengaat met de cherrytomaatjes en blokjes kaas. Als je juist van wat pittiger houdt, is het ook lekker om de kaasblokjes te vervangen door oude kaas, feta of Parmezaanse kaas.
Naar recept: Rauwe andijviestamppot met tomaatjes en kaas
Sommige dagen is een ouderwetse klassieker alles wat je wenst. Deze ouderwetse zuurkoolstamppot met rookworst en mosterdsaus is dan hét gerecht om te maken. Maak de puree of zelfs de hele stamppot al tot twee dagen van tevoren, dan wordt de smaak nog lekkerder. Restjes over? Bak ze in een koekenpannetje met een klontje roomboter.
Zoete aardappels zijn een stuk zachter van structuur en zoeter van smaak. Ideaal als basis voor een stamppot, zeker als er kinderen mee eten. Kook de zoete aardappels in licht gezouten water en stamp met een pureestamper of pers tot een gladde puree. Lekker met een scheutje extra vierge olijfolie en kneepje citroensap. Liever vegetarisch? Laat de kipspiesjes weg en vervang door vegetarische kipstukjes of balletjes.
Naar recept: Stamppot zoete aardappel met spinazie en kipspiesjes
Tot slot een stamppot met een Amsterdamse twist. Dit stamppotje met spitskool, gerookte makreel en Amsterdamse uitjes is romig en tegelijkertijd een bom van smaak. De perzik in blik brengt het geheel in balans. Als je geen fan bent van gerookte makreel of vegetarisch eet kun je deze ook weglaten en vervangen door (vegetarische) kipstukjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
Recepten met aardappel? Komt u maar! Van aardappelpuree tot friet en patat: bekijk in dit artikel de allerlekkerste recepten met piepers.
ALDI deelt de lekkerste stoofvlees recepten, geïnspireerd op de internationale keuken. Van Vlaamse, Aziatische tot Franse gerechten. Welke is jouw favoriet?
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres