Zelf erwtensoep maken is een fijn winters werkje. Het betekent lekker snijden, urenlang pruttelen en vervolgens genieten van een pan vol snert. Heerlijk met een paar plakjes roggebrood met katenspek en een goede rookworst. Snert maken is helemaal niet moeilijk, het duurt alleen even. In dit artikel lees je hoe je zelf oma’s erwtensoep maakt, maar ook hoe je vegetarische erwtensoep maakt en hoe je het nog veel sneller in een slow cooker of snelkookpan maakt.
Zelf erwtensoep maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er vooral tijd en geduld voor nodig. Het begint bij het voorbereiden van de ingrediënten. Zo moet je de spliterwten eerst spoelen en minimaal 4 uur weken in schoon water. Laat de erwten vervolgens kort trekken met, als je het gebruikt, ontbijtspek. Ondertussen snijd je de groenten: de prei in ringen en aardappels, wortel en knolselderij in blokjes.
Voeg als je dat lekker vindt ook een paar grof gehakte knoflooktenen en eventueel groentebouillon voor meer smaak toe. Laat de soep ongeveer 1,5 uur koken. Roer regelmatig in de pan en voeg indien nodig extra water toe. Haal vlak voor het serveren het spek uit de pan en snijd fijn. Doe terug in de pan en breng de erwtensoep op smaak met zout, peper, gehakte peterselie en bladselderij. Serveer met brood met boter, katenspek en stukjes rookworst. Ga lekker zitten, neem de tijd en geniet van deze kom vol warme goedheid.
Gebruik voor een snelle variant doperwten uit de vriezer. Breng deze aan de kook met bouillon en pureer met een staafmixer of blender. Voeg de gekookte groente toe en uitgebakken spek toe.
Eet je liever geen vlees, dan is een vegetarische erwtensoep natuurlijk ook een optie. Laat hiervoor het ontbijtspek, katenspek en de rookworst weg. Voeg in de plaats daarvan eventueel gebakken vegan balletjes of vega wokreepjes toe, of gebruik een scheutje sojasaus of ketjap voor een extra hartige smaak. Serveer het brood met boter en een dun laagje mosterd. Eet je wel vis? Beleg het brood dan met gerookte makreelfilet of gerookte zalm.
Heb je een slow cooker of snelkookpan in huis? Beide apparaten lenen zich perfect voor het maken van erwtensoep. Een slow cooker kookt op laag vuur en daardoor in langere tijd. Hierdoor krijgen de ingrediënten en smaken meer de tijd om tot een smakelijk geheel te komen. Fijn als je bijvoorbeeld thuis werkt of op een regenachtige zondag. De snelkookpan daarentegen versnelt het proces zo’n drie keer. Ideaal als je na je werk zin hebt in een pan erwtensoep. Voor beide bereidingswijzen geldt dat je de erwtensoep maakt zoals je altijd zou doen, alleen heb je er langer of juist korter voor nodig.
Vandaag geen zin om te koken, maar wel zin in snert? In de winkel kun je heerlijke erwtensoep uit blik kopen voor een lage prijs.
Maak een oud-Hollandse stamppot! We zetten 6 varianten op een rij die net even anders zijn. Dat is nog eens wat anders dan de boerenkool- of andijviestamppot.
Wil jij een soep maken die je zo op tafel zet? Hier kun je de makkelijkste, snelste en lekkerste recepten vinden voor een klein prijsje.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres