Koken met seizoengroenten is niet alleen lekker, het is ook hartstikke goed voor de portemonnee. Niet alleen is de smaak dan op z’n best, seizoensgroenten zijn vaak ook extra scherp geprijsd. Win-win dus! Van april met z’n witte asperges tot boerenkool in december, lees gauw verder voor 12 heerlijke recepten met seizoensgroenten uit elke maand.
Seizoensgroenten zijn in principe de groenten die alleen in een specifiek seizoen worden geoogst of dan verreweg op hun best zijn. Bij sommige groenten zijn er zelfs regels verbonden aan het oogsten, zoals bij de witte asperge. Witte asperges worden traditiegetrouw alleen geoogst tussen begin april (afhankelijk van het weer) tot 24 juni. Naast de witte asperge zijn er nog tal van andere seizoengroenten. Sterker nog: elke maand kent er wel een paar. Sommige soorten zijn zelfs het hele of bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Die komen dan uit de kas of uit een ander land in plaats van Nederland. Benieuwd naar de lekkerste recepten met seizoensgroenten per maand? Scroll dan gauw naar beneden!
Van hutspot tot puree - wortels, daar kun je superveel mee! De winterpeen is zoals de naam al doet vermoeden een echte wintergroente en floreert dan ook in januari – de koudste maand van het jaar. Door de zoete smaak en stevige structuur is de winterpeen een ideale metgezel van stamp- en stoofpotjes, zoals hutspot. Ook lekker: rooster winterpeen in grove stukken gesneden in de oven met olijfolie, honing en citroenrasp.
Naar recept: Hutspot met spekjes en pompoen
Lees ook: Makkelijk en snel groenten roosteren in de oven: 7 tips
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van januari
Naast winterpeen is ook knolselderij een echte wintergroente. De knol wordt veel tijdens de feestdagen gegeten in de vorm van soep, puree of door een stoof. Het bekendste gerecht met knolselderij? Dat is natuurlijk snert, ofwel erwtensoep! Bewaar knolselderij op een koele, droge plek, zoals de kelder of groentela. Zo droogt hij niet uit en kun je hem nog lang bewaren.
Naar recept: Feestelijke knolselderijsoep met peterseliepesto en walnoten
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van februari
Groen, lang en veelzijdig: de courgette is een echte allemansvriend! De smaak van courgette is niet zo heftig, waardoor hij én in veel gerechten past én ook vaak bij kinderen in de smaak valt (mits ze niet ‘allergisch’ zijn voor dingen die groen zijn). Verwerk courgette gebakken, gegrild, geroosterd of zelfs rauw. Lekker als bijgerecht in bijvoorbeeld een salade, maar ook in z’n geheel gevuld of als basis van een pastasaus of soep.
Naar recept: Truffelpasta met courgette, citroenroom en rucola
Lees ook: Stap voor stap courgette spaghetti maken (met video!)
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van maart
Zodra de maand april van start gaat, zijn culi liefhebbers ermee bezig: de eerste witte asperges komen eraan! Na een leven onder de grond is het begin april tijd om te oogsten en wordt het witte goud volop verkocht. Kook, rooster óf grill witte asperges. Op klassieke wijze, met bijvoorbeeld botersaus en zalm, of juist modern voor door een salade.
Naar recept: Asperges met zalm, botersaus en knoflookaardappeltjes
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van april
De lente kent veel groene seizoensgroenten, waaronder de doperwt. De prachtige groene balletjes groeien in hun elegante peulen en zijn zowel vers als in de diepvries en in pot verkrijgbaar. Kook doperwten als het even kan zo kort mogelijk, dan blijven ze zoet, knapperig en mooi groen.
Naar recept: Gevulde pasta met doperwten, citroen en een gepocheerd ei
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van mei
Een echte zomergroente is rucola. De groene blaadjes hebben een klein beetje pit, waardoor ze een goede smaakmaker zijn voor in salades en op broodjes. Ook lekker: maak een mengsel zoals pesto op basis van rucola, bijvoorbeeld met feta en pijnboompitten. Superlekker voor bij vis, vlees of op een toastje. Of meng een flinke hand door de aardappelpuree.
Naar recept: Zalm met rucola-fetakorst
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van juni
Net als rucola is ook paksoi een zomergroente. Geliefd in zowel Europa als Azië, en met zijn sappige structuur binnen no time gegaard. Snijd het donkergroene blad van de lichtgroene stronk en gaar ze idealiter apart. Het blad gaart namelijk razendsnel en blijft op deze manier fris. Combineer paksoi met hartige smaakmakers, zoals sojasaus, ketjap en sambal.
Naar recept: Traybake met kip (in soja-honing marinade), zoete aardappel en paksoi
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van juli
In augustus is het hartje zomer en wordt er volop gebarbecued. De maiskolf mag dan niet ontbreken en dat is dan ook gelijk een van de bekendste én meest geliefde seizoensgroenten van augustus. Grill de kolf in z’n geheel op de barbecue of grill, of snijd met een scherp mes de korrels van de kolf. De korrels bak je vervolgens heel makkelijk en snel in een koekenpan of oven.
Naar recept: BBQ spiesjes met garnalen, nectarine, mais en paprika
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van augustus
Champignons zijn net als winterpeen en rucola het hele jaar door verkrijgbaar, maar worden in de herfst het meest gegeten. Hun smaak is aards en hartig, waardoor ze goed passen bij uiteenlopende ingrediënten en gerechten. Denk aan een winterse rollade of romige pasta, maar ook een showstopper als een vegetarische wellington.
Naar recept: Wellington van champignons en spinazie
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van september
De maand oktober staat in het teken van de pompoen, zowel in de keuken als in huis. Van uitgeholde en pompoenen met een lichtje erin tot romige pompoensoep, de oranje herfstgroente is van alle markten thuis. Gaar een pompoen een paar minuten voor in de magnetron: zo worden de schil en het vruchtvlees zachter en is de groente makkelijker te snijden.
Naar recept: Vegetarische pompoenrollade
Lees ook: 7x gerechten met pompoen
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van oktober
Groen als gras en fris als de wind, andijvie is nog zo’n typische seizoensgroente. Zodra de dagen flink korter en kouder worden liggen de zakken met gesneden andijvie weer in het schap en dat kan maar één ding betekenen: tijd voor stamppot! Roer rauwe gesneden andijvie door warme aardappelpuree. Door de warmte wordt de andijvie zachter en hoef je het niet te garen.
Naar recept: Rauwe-andijviestamppot
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van november
Boerenkool wordt door Nederlanders vaak gezien als typisch Hollandse groente. Onterecht, want de kool groeit over de hele wereld! Zo is kale, zoals het op z’n Engels heet, super populair voor salades in de Verenigde Staten. En weten ze er ook in Italië wel raad mee. Weer eens wat anders dan de klassieke boerenkoolstamppot maken? Ga voor een groene smoothie met boerenkool en spinazie.
Naar recept: Groene smoothie met boerenkool en spinazie
Lees ook: Lekkere recepten met de seizoensgroenten van december
Seizoensfruit verschilt van maand tot maand. Ontdek daarom in dit artikel welk seizoensfruit in welke maand verkrijgbaar is!
Hoe lang moet je witte of groene asperges koken? Hoe maak je de lekkerste aspergesoep? En wanneer is het aspergeseizoen? Lees hier alles over asperges.
Ontdek 6 heerlijke gerechten met spinazie - perfect voor een smakelijke maaltijd van eigen bodem. Van ovenschotels tot salades: spinazie kan altijd.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres