Als er één ingrediënt is wat direct de zomer op een bord tovert, is het een sardientje wel. De kleine visjes worden in Mediterrane landen vers op de grill of bbq gebakken, maar zijn in Nederland vooral in blik verkrijgbaar. Bomvol smaak, gezonde vetten en nog duurzaam ook. Blikje in de voorraadkast liggen? Bekijk hier 4 manieren om sardientjes in blik te bereiden.
Sardientjes in blik zijn gegaarde sardientjes die in olie geconserveerd zijn. Het blikje voorkomt dat er lucht bij kan komen, waardoor de visjes superlang houdbaar zijn. Fijn om altijd in huis te hebben, want ze zijn hartstikke veelzijdig. Zo zijn sardientjes in blik een fijn ingrediënt bij de borrel, smaken ze zalig door de pasta, fleuren ze elke salade op én geven ze een extra kick aan stoofschotels.
Bij de borrel
Door de pasta
In een salade
In een stoofschotel
Sardientjes in blik worden vaak in hun geheel bij de borrel geserveerd. Meestal zelfs in het blikje waarin ze zijn verpakt. Dat is makkelijk, maar ziet er ook leuk uit én zo blijven ze in die heerlijke olie liggen. Serveer de sardientjes met een toastje of stuk stokbrood en laat de eters ze zelf met een vork uit het blikje pakken. Breng ze eventueel op smaak met een kneepje citroensap, een draai zwarte peper of mespunt chilipoeder.
Een andere manier om sardientjes in blik bij de borrel te serveren, is door ze te gebruiken als basis voor een spread. Prak bijvoorbeeld een paar sardientjes in een kom en meng met een lepel mayonaise, wat fijngehakte zongedroogde tomaatjes, een kneepje citroensap en fijngehakte peterselie. Lekker op brood of een toastje. Tip: gooi de olie uit het blikje nooit weg, die heeft namelijk ontzettend veel smaak. Heerlijk door saladedressing of om groenten in te bakken.
Naast de borrel doen sardientjes in blik het ook heel goed door de pasta. De vette, maar toch ook zilte smaak doet het supergoed in combinatie met bijvoorbeeld tomaat, groene groenten als courgette en room. Extra lekker met fijngehakte peterselie, chilipoeder, olijven en kappertjes. Of als vervanger voor spekjes. Voeg de sardientjes bijvoorbeeld toe aan onderstaande recepten of gebruik als vervanger voor de hamblokjes in de ovenschotel.
Naar recept: Vega Pasta alla Norma
Naar recept: Pastaovenschotel met mozzarella (vega)
Naar recept: Pastaovenschotel met spruitjes, prei en ham en bladerdeeg
Door het zomerse karakter van sardientjes zijn ze ook een fijn ingrediënt in salades. Zeker in simpele salades met rucola of groene groenten smaken ze extra goed. Breng de sardientjes van tevoren op smaak met een beetje zwarte peper en citroensap, en gebruik de aanhangende olie als basis voor de dressing. Op zoek naar inspiratie? Gebruik onderstaand recept en vervang de feta door in stukken gebroken sardientjes in blik.
Naar recept: Zomerse salade met rucola en zongedroogde tomaat
Als laatste passen sardientjes ook heel goed in stoofschotels. Net als in een pastasaus geven ze heel veel smaak af, waardoor het geheel in één klap nog veel rijker wordt. Lekker in combinatie met tomaat en groene groenten, maar ook in kruidige stoofjes met veel kruiden of specerijen zijn ze zalig. Tip: twijfel je of je het lekker vindt? Meng dan eerst een klein beetje van de stoof in een apart bakje met een stukje sardien en proef. Zo weet je zeker of het in de smaak valt.
Op zoek naar makkelijke recepten met vis? Bekijk hier de lekkerste recepten met vis voor in de oven, op de barbecue, met rauwe vis en ook gebakken vis.
Mag het avondeten vandaag makkelijk? Kijk dan niet verder, 5 toprecepten voor een maaltijd waar je niet naar om hoeft te kijken.
Wil jij vispakketjes maken voor op de BBQ maken? We geven je een stappenplan voor een o.a. zalm of kabeljauw vispakketje van de BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres