Een rollade bereiden voor het kerstdiner klinkt lastig, maar hoeft dat echt niet te zijn. In dit artikel lees je alles over hoe je stap-voor-stap een rollade maakt, delen we een superlekker rolladerecept én geven we heerlijke variaties. Kortom: alles voor een top rollade met kerst!
Rollade bereiden: hoe je dat doet? We beginnen stap-voor-stap, net als in dit artikel. Een rollade kan namelijk snel uitdrogen, maar als je weet wat je doet wordt dat risico steeds kleiner.
Begin met de voorbereiding. Dat wil zeggen kies het type vlees (varken, rund of kip) en of je een vulling wil of niet. Zorg dat je alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden in huis hebt en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Leg ook alvast opbindtouw klaar om de rollade mee vast te maken en verwarm indien nodig de oven voor op de juiste temperatuur.
Tip: kies je voor een heerlijke Prestige rollade voor een scherpe prijs die al opgebonden is? Begin dan bij stap 2.
Voor een écht lekker resultaat braad je de rollade idealiter eerst aan. Dit doe je in de braadpan waar je de rollade verder in gaart. Verwarm de pan op middelhoog vuur met een beetje roomboter en olijfolie of een bak en braad. Bak de rollade rondom goudbruin en schroom niet voor een beetje kleur. Dit duurt 10-15 minuten.
Om te voorkomen dat de rollade uitdroogt, kun je de rollade in de oven garen. In de pan op het fornuis kan ook zeker, maar in de oven heb je meer controle over de temperatuur. Zo brandt het vlees minder snel aan. Ga het liefst voor een lage temperatuur van rond de 150 graden en gaar de rollade, afhankelijk van de grootte, 45 tot 120 minuten.
Rollade gaar? Wachten maar! Laat de rollade 10-15 minuten met de deksel op de pan rusten op kamertemperatuur. Zo heb je genoeg tijd om de rest van het eten op tafel te zetten, maar krijgt de rollade ook de kans om zijn vocht te behouden. Wees niet bang dat het vlees afkoelt. Dat gebeurt natuurlijk een klein beetje, maar door de warmte van de pan blijft deze warm genoeg.
Naar recept: rollade met sinaasappelsaus
Naar recept: vegetarische pompoenrollade
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
De rollade met sinaasappelsaus, zoals hierboven, is ontzettend lekker, maar je kunt ook variëren. Zo kun je een kant-en-klare rollade maken, of je gaat zelf aan de slag met een vulling of saus. Hieronder vind je 3 rolladevariaties:
Varkensrollade met appel-cranberryvulling
Runderrollade met geroosterde groenten
Kiprollade met romige mosterdsaus
Een klassieke combinatie met varkensrollade is appel en cranberry’s. Maak zelf de vulling door een rode ui te fruiten en vervolgens te bakken met stukjes appel, verse cranberry’s, een beetje sinaasappelsap en een snuf kaneel. Voeg eventueel nog wat kleine stukjes brood toe voor wat binding en breng het geheel op smaak met zout en peper. Vul de rollade met de vulling (pas op dat hij niet te vol wordt) en rol de rollade op. Bind vast met opbindtouw en braden maar!
Ga je voor een runderrollade? Serveer hem dan met geroosterde groenten. Het vlees van een runderrollade is puur vaak het lekkerst en combineert daarom goed met een mix van groenten. Ga voor bijvoorbeeld wortel, ui, biet, courgette, prei en tomaat. Snijd alles in grove stukken en meng met olijfolie, zout, peper en kruiden zoals rozemarijn en tijm. Verdeel alles over een grote braadslee en maak in het midden ruimte voor de rollade. Gaar de groenten mee met de rollade zodat de groenten volop genieten van het braadvocht van het vlees.
Heb je een kiprollade op het oog? Maak dan een simpele romige mosterdsaus voor erbij. Dit kun je doen met een kant-en-klare saus, maar je kunt de saus ook heel makkelijk zelf maken. Zo vind je hieronder twee makkelijke recepten. Maak de saus vlak voor het serveren of van tevoren klaar en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Naar recept: varkenshaas met romige mosterdsaus
Naar recept: zalm met mosterdsaus en lauwwarme bonen
Het kerstdiner eet je het liefst aan een prachtig versierde kersttafel, maar hoe doe je dat zonder dat je teveel geld uitgeeft? 4 originele tips om jouw kersttafel te dekken.
Van pasta tot quiche: in dit artikel vind je de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst, inclusief recepten.
Met deze sauzen voor bij het kerstdiner geef je elk gerecht nóg meer smaak. Vlees, vis of groenten? ALDI geeft tips voor een perfect passend sausje.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres