Perfect voor koude en warme gerechten, zowel rauw als geroosterd of gekookt én ook nog eens niet duur: de rode biet heeft het allemaal en speelt daardoor regelmatig een rol in uiteenlopende recepten. Zelf rode biet koken of op zoek naar rode-bietenrecepten? Lees dan gauw verder.
Je kunt rode bieten op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van het recept dat je kiest. Zo kun je rode bieten koken voor een zachte textuur, roosteren voor een diepere smaak, of poffen om hun natuurlijke zoetheid naar voren te brengen.
Rode biet koken is appeltje-eitje. Doordat de groente een knolgewas is, hebben bieten iets langer nodig om te koken, maar ze kunnen moeilijk mislukken. Afhankelijk van de grootte van de hele exemplaren of de stukjes kook je rode biet in ongeveer 10 tot 40 minuten beetgaar. Voeg een snuf zout toe aan het water voor een extra intense smaak en controleer met een scherp mesje of de biet gaar is. Weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klaar gekookte biet. Deze moet je voor gebruik wel nog schillen.
Misschien nog wel lekkerder is geroosterde biet. Hierdoor wordt de bietensmaak nog intenser en krijgen de suikers in de knol de kans om zich verder te ontwikkelen. Rooster ze in stukjes met een beetje olijfolie, zout en kruiden naar smaak. Verwarm de oven op 200-225 graden en rooster in 25 tot 45 minuten, afhankelijk van de grootte, beetgaar.
Heb je de tijd? Pof de bietjes dan in hun geheel. Besprenkel een paar hele ongeschilde bieten met olijfolie en zeezout, en verpak in aluminiumfolie. Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat en pof in 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte, in een oven op 225 graden. Gepofte bieten zijn ook lekker op de barbecue.
Door de zoet-hartige smaak van de rode biet zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een simpele rode-bietensalade met geroosterde noten tot zoete pannenkoekjes met rode biet. Je kunt het de hele dag door eten. Gebruik rauwe bieten of de gekookte variant, en combineer met ingrediënten als noten, kaas, yoghurt en fruit. Ook lekker op een broodje voor de lunch of door een sapje!
Rode-bietensalade met couscous, noten en kerrieyoghurt
Vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel
Rode-bietenpannenkoekjes met fruit
Bietensoep met appel en geitenkaas
Lunchsandwich met rode biet, feta, appel en rucola
Carpaccio van rode biet met blauwe kaas en walnoten
Rode-bietensapje met gember
De rode-bietensalade is een echte klassieker, vaak samen met augurk en mayonaise. Ook haring doet het goed, net als couscous en geitenkaas. Dit recept voor rode-bietensalade is een maaltijdsalade en ook super tijdens de lunch. Door de couscous te wellen in bouillon krijgt het geheel meteen al heel veel smaak en de nootjes geven de salade een fijne bite. Restjes over? Bewaar de kerrieyoghurt dan apart.
Bieten lenen zich uitstekend voor vegetarische en zelfs veganistische recepten. Een goed voorbeeld is deze feestelijke plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel. De basis van het recept is kant-en-klaar pizzadeeg, maar plantaardig bladerdeeg doet het ook goed. Gebruik gekookte bietjes om tijd te besparen of kook de rauwe variant zelf eerst voor. Geen verse granaatappelpitjes verkrijgbaar? Garneer de plaattaart dan met in azijn gewelde rozijntjes.
Rode bieten zijn van nature zowel hartig als zoet. Daardoor doen ze het ook goed in zoete gerechten, zoals deze rode-bietenpannenkoekjes met fruit. Een feestelijk ontbijt voor in het weekend, maar ook leuk als dessert. Serveer de pannenkoekjes met vers fruit zoals bananen en aardbei. Ook lekker met stukjes appel of peer, eventueel zelfs gebakken in een beetje roomboter.
Naar recept: Rode-bietenpannenkoekjes met fruit
Niet alleen in Nederland, maar ook in verschillende Oostbloklanden wordt graag gekookt met rode bieten. Bietensoep is een wereldberoemd gerecht en ook nog eens supermakkelijk om te maken. Deze variant bevat zowel kaneel als oregano, waardoor de soep lekker veel smaak krijgt. De stukjes appel en geitenkaas zorgen voor een extra smakelijk geheel.
Serveer de bietensoep in mooie glaasjes in plaats van kommen. Dat staat superfeestelijk.
Lunchen met brood is makkelijk en snel, maar de kans is groot dat je steeds terugkomt bij hetzelfde beleg. Met dit recept maak je een waar feestje van de lunch. Het brood wordt namelijk belegd met plakjes rode biet, appel, feta en rucola. Alsof je in een restaurant zit! Dit gerecht is overigens ook erg leuk om als crostini tijdens de borrel of als voorgerecht te serveren. Perfect voor bij een etentje.
Naar recept: Lunch sandwich met rode biet, feta, appel en rucola
Carpaccio wordt traditioneel gemaakt van flinterdunne plakjes rundvlees geserveerd met Parmezaanse kaas, pesto en pijnboompitten. Deze variant is vegetarisch en gebruikt in plaats van rundvlees plakjes rode biet. Zorg dat de bieten ten minste twee uur van tevoren op kamertemperatuur liggen en haal ook de blauwe kaas ten minste een uur van tevoren uit de koelkast. Snijd de bietjes in zo dun mogelijke plakjes en breng op smaak met olijfolie, zout en peper. Leg ze vervolgens in een waaier op de bordjes en garneer met de rest van de ingrediënten.
Naar recept: Carpaccio van rode biet met blauwe kaas en walnoten
Voor een extra shot vitaminen en mineralen is een rode-bietensapje met gember de ideale keuze. Door de frambozen, gember en het sinaasappelsap proef je de bietjes nauwelijks, waardoor dit sapje ook geschikt is voor kinderen. Meng de ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal tot een glad sapje. Bewaar eventueel in de koelkast en roer vlak voor het drinken goed door.
Naar recept: Rode-bietensapje met gember
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Ben jij op zoek naar inspiratie voor een lekkere lunch salade? ALDI inspireert met een mooie selectie van de lekkerste lunch salades.
Maak een oud-Hollandse stamppot! We zetten 6 varianten op een rij die net even anders zijn. Dat is nog eens wat anders dan de boerenkool- of andijviestamppot.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres