Risottorijst is een speciaal type rijst waarmee je het Italiaanse gerecht risotto kunt maken. Wist je dat je ook risotto kunt maken met gewone rijst? In dit artikel lees je daar alles over, maar krijg je ook antwoord op de vragen ‘hoe lang moet risottorijst koken?’ en ‘hoeveel risottorijst heb je per persoon nodig?’
Risottorijst is een rijstsoort die wordt gebruikt voor het maken van risotto. De rijst heeft een ronde korrel en is een stuk korter dan bijvoorbeeld basmatirijst. De bekendste soorten risottorijst zijn arborio en carnaroli. Door hun ronde korrel nemen ze extra veel vocht op en geven ze tijdens het koken zetmeel af. Hierdoor krijg je een zachte en romige risotto, badend in een gebonden saus.
De Italianen nemen koken uiterst serieus en dat is ook het geval bij risottorijst. Zo zullen ze nooit risotto maken met een andere rijstsoort dan die met de ronde korrel, al kan het praktisch gezien natuurlijk wel. Heb je bijvoorbeeld geen risottorijst in huis? Kijk dan of je pandanrijst kunt vinden. Deze aromatische rijst is korter en ronder dan basmatirijst, waardoor hij het meest in de buurt komt van risottorijst. Je kunt ook basmatirijst of zilvervliesrijst gebruiken, maar dan wordt de risotto minder romig. Gebruik je een andere rijstsoort dan risottorijst? Voeg dan extra roomboter, Parmezaanse kaas of een klein scheutje slagroom toe.
Risotto maken is een heerlijk klusje, maar de kans dat je te veel maakt is best groot. Omdat de rijst zoveel vocht opneemt worden de korrels vele malen groter. Hoeveel risottorijst je per persoon nodig hebt? Ga uit van 50 tot 70 gram ongekookte rijst per persoon, afhankelijk of het een voor- of hoofdgerecht is en hoeveel ingrediënten er nog bij komen. Voeg je bijvoorbeeld veel groenten, een stukje vlees of vis toe? Dan kan 50 tot 60 gram al volstaan.
Hoewel het niet moeilijk is om risotto te maken, heb je wel wat tijd en geduld nodig. Het duurt namelijk wel even voordat de rijst gaar is. Dit komt doordat je risottorijst al roerend gaart en continu kleine beetjes bouillon toevoegt, in plaats van dat je de rijst in een keer in een pan met kokend water kookt. In totaal moet de risottorijst 25 tot 40 minuten koken. Voeg je toch in één keer alle bouillon toe? Dan heb je 20 tot 25 minuten nodig. Let wel: de risotto wordt dan minder romig dan wanneer je de bouillon in meerdere porties toevoegt.
Van supersimpel met alleen een beetje Parmezaanse kaas en zwarte peper tot uitgebreid met ellenlange ingrediëntlijsten en dito bereidingstijden: met risotto kun je, net als bijvoorbeeld pasta, echt alle kanten op. Maak het gerecht zo uitgebreid of eenvoudig als je zelf wil en varieer met al je favoriete ingrediënten. Om je alvast op weg te helpen vind je hieronder een aantal lekkere risottorecepten.
Naar recept: Risotto met aubergine en parmaham crisps
Naar recept: Winterse risotto met gamba’s, spekjes en pompoen
Naar recept: Broccoli risotto met oude kaas en broodkruim
Sushirijst maken is even een werkje, maar met de juiste begeleiding lukt het sowieso. Lees hier hoe je zelf sushirijst maakt.
Hoe kook je rijst? Van ruim water tot droog koken en stomen, er zijn verschillende manieren om rijst te koken. Lees hier alles over rijst koken.
Gek op witte wijn? Probeer dan één (of meer) van deze 12 heerlijke recepten met witte wijn, zoals kaasfondue en spaghetti met gamba’s en witte wijn.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres