De feestdagen zijn dagen dat we heerlijk los kunnen gaan met eten. De mooiste menu’s, buffetten, gourmettafels en knusse diners worden op tafel getoverd om lekker met elkaar te genieten. Fantastisch! Het enige nadeel hierbij is dat we vaak te veel kopen, want we willen toch niet te weinig hebben? We gaan je een aantal praktische tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat de restjes beperkt worden én hoe je ze de volgende dag of dagen makkelijk kunt hergebruiken. We gaan alle restjes van de prullenbank redden deze kerst! Ook dat is goed voor jouw portemonnee.
We beginnen met een open deur: haal niet te veel in huis, maar maak een boodschappenlijstje. In de recepten van ALDI kun je altijd exact de juiste hoeveelheden vinden per persoon. Onze receptschrijvers houden daar rekening mee. Kijk hoeveel mensen er komen eten, bereken het op jouw lijstje en houd je daaraan. Heb je grote eters in jouw familie of vriendenkring, dan kun je makkelijk brood, de pasta, aardappelen of rijst – dus de koolhydraatbron – aanvullen voor een uitgebreidere dinertafel. Dit geldt trouwens ook voor de groente, een extra broccoli is veel goedkoper dan een biefstuk. Van restjes aardappelen, pasta, rijst of brood kun je heel makkelijk de volgende dag nog een salade maken, oppiepen met de restjes groente die je hebt of maak er een heerlijke bowl van.
Bakjes chips, nootjes, blokjes kaas of worst, aan het einde van de avond vind je allemaal restjes waar je helemaal niks meer mee kunt. Ze zijn uitgedroogd, vies of er ligt een glas limonade overheen. Dat is zonde. Om deze restjes te redden, is de tip vrij simpel. Zet niet te veel eten in één keer op tafel, maar vul de bakjes en plankjes in de loop van de avond aan. Op deze manier blijft ook alles er fris en leuk uitzien. Voorkom wel lange tijd in de keuken door alvast de kaas in blokjes te snijden of de dipsaus alvast te maken. Dek goed af en je kunt heel snel alles weer aanvullen. Bij gourmetten is deze tip ook heel erg handig. Vlees en vis dat de hele avond buiten op een warme tafel staat is niet meer goed de volgende dag. Dat moet je direct weggooien, anders kun je er ziek van worden. Zet daarom een kleine hoeveelheid op tafel en vul dit ook langzaamaan, dan blijven jouw ingrediënten goed koud in de koelkast en kun je wat overblijft de volgende dag nog prima opeten.
Lees ook: gourmettips voor deze kerst (met video!)
Op het moment dat iedereen weg is, kan het opruimen beginnen. We snappen dat je hier niet altijd zin in hebt, maar om de restjes te redden is het wel belangrijk. Zet een muziekje aan, pak bakjes of plasticfolie en begin met scheppen. Denk alvast na wat je mogelijk met de restjes wilt gaan doen. Sommige gerechten zoals een quiche, hartige taart of soep kun je heel goed – in stukjes- invriezen. Andere restjes kunnen weer perfect in een tortilla of boerenomelet de volgende dag. Brood, open zakken chips of zoutjes kun je door goed luchtdicht te verpakken later nog knapperig eten.
Belegde broodjes zijn de ultieme plek voor de restjes van deze kerst. Rollade, kip, stukjes kaas of gehaktstaaf over? Snijd het in plakjes en leg het op een vers afgebakken stokbroodje. Besmeer deze met één van de dipsausjes die je nog over hebt van de borrel, aanvullen met stukjes tomaat of komkommer, peper en zout. Pas deze tip ook toe op geroosterde groenten. Hak deze een stukje fijner, besmeer het broodje met aioli, hummus of guacamole en je zit een partijtje te genieten de volgende dag. Zelfs de opgebakken shoarmareepjes die over zijn van de gourmet gecombineerd met de truffelmayonaise die je over hebt, zijn geniaal.
We kunnen natuurlijk deze tip niet vergeten: deel met anderen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt altijd jouw visite vragen of ze iets mee willen nemen naar huis. Misschien zeggen ze het niet, maar kunnen ze een bakje eten erg goed gebruiken. We hebben allemaal wel een vriend die niet kan koken of een zus die het zo druk heeft dat ze vergeet te eten. Een buurman of buurvrouw die misschien alleen is met de kerstdagen kan een bakje soep – en een praatje – al de helft schelen. Wees lief voor elkaar en voor de restjes!
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Ook zo gesmuld met de feestdagen, maar heb jij nog een aantal kerstkliekjes in je koelkast staan? Daar kun je de lekkerste gerechten van maken van broodje gourmet tot pizza.
Maak je eigen borrelplank door kerstkliekjes om te toveren in deze 5 heerlijke snacks. Zelf een borrelplank maken is nog nooit zo makkelijk en goedkoop geweest.
Heb je kliekjes vlees over in de koelkast? Wij geven 5 ideeën inclusief recepten wat je er allemaal mee kunt doen. Want weggooien is zonde!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres