Pompoen snijden is een van die klusjes in de keuken waar je ontzettend tegenop kan zien. Sterker nog: het kan je er zelfs van weerhouden om een pompoen tijdens het koken te gebruiken. Zonde, want niet alleen is pompoen hartstikke lekker, het snijden van de pompoen hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Bekijk hieronder drie slimme tips voor pompoen snijden en een aantal heerlijke recepten met de groente.
Het moge duidelijk zijn: pompoen snijden is echt niet zo ingewikkeld. Ja, het is even een karweitje, maar met de onderstaande tips wordt het al een stuk makkelijker. Zo kan het type pompoen al een groot verschil maken, net als het type mes dat je gebruikt. Tot slot nog een héle slimme tip, waarbij je de pompoen niet eens hoeft te schillen. Benieuwd? Lees gauw verder.
Gaar de pompoen iets voor
Gebruik een groot koksmes
Gaar de pompoen in twee helften
Wie vaker met pompoen kookt, heeft de verschillende soorten vast weleens gezien. Zo is er de langwerpige flespompoen met lichtoranje uiterlijk, de grote muskaatpompoen, de feloranje hokkaido en de groene kabocha. Welke je ook kiest, door de pompoen kort voor te garen wordt het snijden vele malen makkelijker. Dit doe je het snelst in de magnetron, maar in de oven kan ook.
Halveer de pompoen in de lengte en schep het vruchtvlees en de zaadjes eruit met een lepel. Leg de pompoenhelften op een groot bord of een met bakpapier beklede bakplaat. Gaar de pompoen 1-2 minuten op 900 watt, afhankelijk van de grootte, of 10 minuten op 200 graden in de oven. Hierdoor wordt het vruchtvlees een stukje zachter en wordt in stukjes of parten snijden een stuk makkelijker.
Lees meer: De oranje flespompoen
Naast het juiste type pompoen speelt ook het mes waarmee je schilt een belangrijke rol. Waar bijvoorbeeld aardappels prima onder handen kunnen worden genomen met een dunschiller, gaat dat niet op voor de pompoen. Gebruik hiervoor het liefst een groot, scherp koksmes zodat je voldoende grip en gewicht hebt. Halveer de pompoen eerst en leg met het vlakke snijvlak op een plank. Ga vervolgens beetje bij beetje met het mes langs de schil.
Tot slot de makkelijkste optie: gaar de pompoen in twee helften. Het enige wat je hoeft te doen is de pompoen wassen, halveren en de pitten te verwijderen. Besprenkel het vruchtvlees aan de binnenkant met olijfolie en een beetje zout, en leg met het snijvlak op een met bakpapier beklede bakplaat. Gaar de pompoenhelften afhankelijk van de grootte in 45 minuten tot een uur in een oven voorverwarmd op 180 tot 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen. Kind kan de was doen!
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Is het pompoenseizoen en zin om ermee aan de slag te gaan? Doen! Maak hartige of zoete recepten met pompoen, zoals een herfstige pompoen-linzensalade, een Aziatische pompoensoep of een winterse risotto met gamba’s en pompoen. Ook lekker: probeer eens de simpele pompoenmousse als dessert. Of rooster simpelweg wat stukjes voor door een salade, stoofpot of bij de pasta.
Naar recept: Pompoenmousse
Naar recept: Pompoen-linzensalade
Naar recept: Aziatische pompoensoep
Naar recept: Stamppot van wintergroenten met hertenbiefstuk
Naar recept: Winterse risotto met gamba’s, spekjes en pompoen
Pompoen alleen in de herfst? Met pompoen kun je het hele jaar eindeloos variëren. 7 gerechten met pompoen om je inspireren.
Seizoensgroenten in januari zijn onder andere pompoen, knolselderij, boerenkool en winterpeen. Lekker en goedkoop!
Grillen, roosteren of bakken: wat is precies het verschil? In dit artikel lees je alles over deze drie verschillende kooktechnieken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres