Auw! Hete spetterende olie is hartstikke gevaarlijk, kan ontzettend veel pijn doen en lelijke vlekken veroorzaken. Hoe jij die olie spetters kunt voorkomen? Wij geven je dé tip én leggen uit hoe die venijnige spetters eigenlijk ontstaan.
Hete olie spettert als het in aanraking komt met vocht. Dat kan gewoon water zijn, maar ook uit bijvoorbeeld het vocht van een stukje vlees of van net gewassen groenten. Doordat het vocht de hete olie raakt ontstaat een reactie waarbij het vocht direct verdampt en de olie gaat spetteren.
Ook kan olie spetteren door onzuiverheden in de olie zelf of doordat de olie tot een te hoge temperatuur wordt verwarmd. Dit kan gebeuren bij olie die al een keer is gebruikt, bijvoorbeeld om in te frituren. Ook kan het zijn dat de olie niet bestand is tegen hoge temperaturen, zoals het geval is bij bijvoorbeeld extra vierge olijfolie. Lees daarom altijd goed op de verpakking wat je allemaal kunt met die specifieke olie, vaak staat het erop beschreven.
Let op: “gooi” nooit eten in een warme koekenpan met olie, maar doe het met beleid zodat je vetspetters voorkomt. Gebruik een knijptang of schuimspaan om ingrediënten voorzichtig in de pan te leggen.
Om spetterende olie te voorkomen is het dus belangrijk dat je zo min mogelijk vocht in de pan krijgt. Dep daarom altijd vlees, vis en groenten van tevoren droog of laat ze voldoende uitlekken. Zorg daarnaast dat de olie die je gebruikt vers is en tegen hogere temperaturen kan. Tot slot helpt het als je de producten in meerdere kleine porties langzaam in de pan laat bakken.
Kun je van tevoren controleren of de olie niet te veel gaat spetteren? Je kunt altijd een klein stukje proefkoken. Het is geen garantie voor succes, maar het kan een goede indicatie geven. Leg een stukje van het product dat je wil bakken voorzichtig in de olie en kijk of het spettert. Krijg je alsnog spetters? Verlaag dan de temperatuur van de pan een beetje en dep de producten extra droog.
Bloemkool koken is een eitje, maar hoe maak je bloemkool uit de oven? En hoe zit het met gegrilde bloemkoolsteaks? In dit artikel lees je er alles over.
Koken op de camping? Met een airfryer maak je deze lekkerste gerechten in een handomdraai klaar. Dat scheelt weer in de afwas!
Jam maken is een eitje! In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet, met én zonder suiker.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres