Kosten besparen en minder eten verspillen? Een maaltijdsoep als avondeten is dan je beste vriend. Niet alleen is soep in de basis vaak relatief goedkoop, je kunt ook nog eens heel makkelijk een maaltijdsoep maken met goedkope ingrediënten die je misschien zelfs wel al in huis hebt. In dit artikel lees je alles over maaltijdsoep en hoe je van een simpele soep een vullende maaltijd maakt.
Een maaltijdsoep is het perfecte gerecht als je wil bezuinigen. Niet alleen heb je maar weinig nodig, je kunt er alle restjes die je nog in huis hebt in verwerken. Zelfs de goedkoopste ingrediënten zorgen al snel voor een uitgesproken smaak. Daarbij kun je soep heel makkelijk vegetarisch maken, maar is het ook lekker met een heel klein beetje vlees of vis.
Aardappel of zoete aardappel
Bonen en andere peulvruchten
Brood: erdoorheen, erop of ernaast
Pasta, rijst, noedels en couscous
Aardappelen zijn een van de goedkoopste producten in de supermarkt en zitten daarnaast ook boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze ideaal als je meer body aan je maaltijdsoep wil geven. Gebruik restjes gekookte of gebakken aardappel of zelfs aardappelpuree, of schil een paar ongekookte aardappelen en snijd in kleine dobbelsteentjes. Gaar de aardappelblokjes mee in de soep en laat ze een beetje uiteenvallen of pureer mee. Gewone aardappelen zijn lekker in romige soepen, kippensoep en groene-groentesoepen. Heb je een meer gekleurde variant, zoals een tomatensoep of paprikasoep? Gebruik dan zoete aardappel.
Net als aardappelen bevatten bonen en andere peulvruchten veel vezels en langzame koolhydraten. Ideaal om in een soep te verwerken. Ga voor peulvruchten uit blik, zoals kikkererwten, linzen of witte bonen, of gebruik lichtere exemplaren zoals sperziebonen, doperwten en tuinbonen. Ook deze kun je in hun geheel in de maaltijdsoep laten, maar ook mee pureren.
Naar recept: Harira Marokkaanse maaltijdsoep
Heb je nog wat restjes brood in huis, ook al is het misschien zelfs al droog geworden? Gooi het vooral niet weg, want het is ideaal voor door of bij de soep. Brood naast een maaltijdsoep is een bekende, maar het is ook zalig op of door de soep. Denk maar aan Franse uiensoep, waar geroosterd brood met gegratineerd kaas doorheen zwemt. In Italië verwerken ze fijngehakt brood voor extra binding door de soep of bakken ze er croutons van met olijfolie, zout en gedroogde kruiden.
Tot slot kun je ook altijd pasta, rijst, noedels en couscous door de soep verwerken. Het hoeft niet veel te zijn en een mix van verschillende ingrediënten werkt ook hartstikke goed. Al deze producten geven een soortgelijk effect als aardappelen, alleen behouden ze vaak net iets meer structuur – zeker als je ze pas de laatste vijftien minuten meekookt. Perfect als je nog verschillende zakjes met kleine beetjes in de kast hebt liggen of juist een gekookte portie in de koelkast hebt.
Heb je een flinke pan maaltijdsoep gemaakt, maar heb je nog veel over? Bewaar het voor de volgende dag of vries het in eenpersoonsporties in. Maaltijdsoep vriest ontzettend goed in en verliest bijna niet aan smaak of structuur. Daarnaast is het superlekker als avondeten of als lunch. Ook handig: maak voortaan een extra grote portie (maaltijd)soep, zodat je bewust wat extra porties kunt invriezen voor de voorraad.
Wil jij een soep maken die je zo op tafel zet? Hier kun je de makkelijkste, snelste en lekkerste recepten vinden voor een klein prijsje.
Ben jij op zoek naar inspiratie voor een lekkere lunch salade? ALDI inspireert met een mooie selectie van de lekkerste lunch salades.
Alles wat je altijd al hebben willen weten over gazpacho, de koude soep uit Spanje. Inclusief een recept voor een groene en een rode gazpacho.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres