Het is één van de bekendste gerechten uit de Franse keuken en er is zelfs een film over gemaakt. Het gerecht waar deze beschrijving over gaat is natuurlijk ratatouille. Ratatouille is een echte Franse klassieker en door de toegankelijke, warme smaken geliefd bij zo’n beetje iedereen. In dit artikel lees je alles over wat ratatouille precies is, het klassieke ratatouille recept én hoe je ratatouille uit de gelijknamige animatiefilm maakt.
Ratatouille is een gerecht uit Frankrijk gemaakt van gestoofde groenten, wat vooral in de zuidelijke streek de Provence veel gegeten wordt. Hoewel de oorsprong discutabel is – sommigen zeggen zelfs dat het van origine uit Catalonië in Spanje komt, zijn de hoofdingrediënten altijd hetzelfde: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Naast deze belangrijke basissmaken gaan er ook nog meestal verse of gedroogde kruiden door, zoals tijm en rozemarijn. Ook varieert men regelmatig met extra ingrediënten, zoals paprika of bleekselderij.
De bereidingswijze en serveerstijl willen nog weleens verschillen, maar meestal wordt het geserveerd met stokbrood. In grensland Italië is ratatouille overigens ook geliefd. Daar wordt het soms geserveerd met polenta. Ook serveren ze daar een vergelijkbaar gerecht genaamd caponata, met onder andere bleekselderij en rozijnen. Leuk weetje: de Nederlandse term ratjetoe is een verbastering van het woord ratatouille.
Een klassiek ratatouille recept vraagt om een mix van groenten en smaakmakers. Zo zijn verse tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook een must. De groenten worden, soms los van elkaar om de structuur te behouden, gestoofd in olijfolie. Franse kruiden zoals tijm en rozemarijn versterken de kenmerkende smaak. De klassieke ratatouille wordt als een stoofgerecht warm geserveerd met stokbrood, maar kan in de zomer ook koud op tafel komen.
Naar recept: runderriblappen met ratatouille
Hoe bourgondisch en boers de klassieke ratatouille zoals hierboven beschreven ook is, in de gelijknamige animatiefilm gaat het er iets anders aan toe. Daar wordt het juist als sterwaardig gerecht gepresenteerd. De koks snijden de groenten in flinterdunne plakjes en maken daarnaast een rijke tomatensaus met tomaat, knoflook, ui en verse kruiden. De tomatensaus wordt over de bodem van een schaal verdeeld, waar de groenten dakpansgewijs bovenop worden gelegd. In de oven gaart het geheel tot een prachtig verfijnd gerecht, wat tot slot op een mooi groot bord als tussengerecht wordt geserveerd. Een hele leuke manier om ook thuis ratatouille te serveren.
Naast het klassieke ratatouille recept en ratatouille zoals in de film kun je eindeloos variëren met het gerecht. Zowel in presenteerwijze als met de ingrediënten. Denk aan ratatouille op een stokje, ideaal voor een barbecue of buffet. Serveer eens een lauwwarme maaltijdsalade met ratatouille. Of wat dacht je van gebakken spekjes, witte bonen of geroosterde zoete aardappel door de ratatouille? Tip: kijk welke ingrediënten je nog in huis hebt en proef of het erbij past.
Op een stokje uit de oven of op de barbecue
Lauwwarm door een salade
Met geraspte kaas of geitenkaas gegratineerd uit de oven
Met witte bonen, zoete aardappel of wortel
Met gebakken spekjes of Parmaham
Waan je met deze Franse borrelplank vol met Franse borrelhapjes in een Parijs café. Met tips voor kant-en-klare hapjes en om zelf te maken.
Met deze makkelijke Franse hapjes draai je zonder al te veel moeite een heerlijke borrelplank in elkaar. Met lekkers voor iedereen.
Er is geen beter moment om je in Frankrijk te wanen dan op vrijdagmiddag. Dan is het namelijk tijd voor een Franse vrijmibo: de apéro. Zó organiseer je hem.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres