Gaat de BBQ een dezer dagen aan? Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een fijne BBQ-marinade voor vlees, kip, vis of groenten. Een marinade is namelijk de perfecte manier om met weinig moeite en groot gemak al het lekkers op smaak te brengen. Je kunt de BBQ-marinade eventueel al een dag van tevoren maken, zodat je op de dag zelf alleen nog maar hoeft te grillen. Lees hieronder alles over de ultieme kipmarinade voor op de BBQ, maar ook voor vlees, vis, groenten en nog meer.
Kip marinade BBQ
Vleesmarinade
Marinade voor vis
Lekkere marinade voor groenten
Een goede BBQ-marinade maken is zo gedaan. Je hakt indien nodig de ingrediënten fijn, doet ze bij elkaar in een bakje en kunt ermee aan de slag. Hoewel je in principe alles kunt gebruiken, van verse kruiden tot gedroogde specerijen en meer, is het wel handig om over een paar dingen na te denken. Zo verbrandt verse knoflook vrij snel, dus gebruik dat alleen als je de producten óf maar kort op de BBQ legt, óf op een hele lage temperatuur. Daarbij werken de meeste marinades het beste als je ze de tijd geeft om in te trekken, zeker als je gedroogde specerijen gebruikt.
Gebruik eventueel iets van vocht, bijvoorbeeld in de vorm van olie, ketjap, honing of yoghurt. Hieronder vind je een aantal lekkere voorbeeldcombinaties, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag. Bedenk bij welk hoofdingrediënt ze moeten passen en maak zo jouw favoriete combinatie. Let wel: zorg dat je voldoende marinade maakt, de smaak komt namelijk vooral aan de buitenkant van het product.
De ultieme kipmarinade voor op de BBQ is er eigenlijk niet, want door de neutrale smaak past zo’n beetje elke smaakmaker er goed bij. Van verse citroenrasp tot gemalen komijnzaad en van fijngehakte peterselie tot rood paprikapoeder. Kijk naar welke gerechten je nog meer serveert en maak op basis daarvan je keuze. Zin in makkelijk? Gebruik dan een kant-en-klare kruidenmix en meng die met milde olijfolie en eventueel wat yoghurt.
Frisse kipmarinade: olijfolie, citroenrasp, gehakte peterselie en gedroogde tijm
Midden-Oosterse marinade: gemalen komijnzaad, korianderzaad, kaneel en paprikapoeder
Indiase marinade: volle yoghurt, honing, citroensap, gemalen komijnzaad, korianderzaad en chilipoeder
Saté marinade: ketjap, sojasaus, verse gember, knoflook en gemalen komijnzaad
Afhankelijk van het type vlees en de manier van bereiden kies je de marinade voor andere soorten vlees. Zo heeft rundvlees dat je maar kort gaart, zoals biefstuk of een T-bone steak, relatief weinig nodig. Sukadelappen kunnen juist weer veel meer stevige smaken aan en schouderkarbonades gedijen weer goed bij frisse smaken. Hou je van een hele donkere marinade met veel hartige smaken? Voeg dan gerust een scheutje ketjap of sojasaus toe.
Rood vlees: olijfolie, citroenrasp, gehakte peterselie, rozemarijn en knoflookpoeder
Stoofvlees en speklapjes: ketjap, tomatenketchup, gemberpoeder, knoflookpoeder en tijm
Schouderkarbonade: olijfolie, citroenrasp, Italiaanse kruiden en sinaasappelsap
Ook vis wordt vaak nog lekkerder met de juiste marinade. Hoewel je in sommige keukens zoals de Indonesische of Indiase keuken genoeg vismarinades tegenkomt met heftige smaken, kun je het meestal het beste simpel houden. De smaak van vis is over het algemeen vrij delicaat, waardoor die snel kan worden overschaduwd door andere ingrediënten. Citrus, zoals citroen of sinaasappel, is altijd een goede keuze bij vis.
Tot slot nog de groenten, want ook die zijn zalig met een goede marinade. De groenten kun je net als het vlees en de vis langer van tevoren laten marineren, maar je kunt de marinade ook na het roosteren of grillen pas toevoegen. Dat is ideaal bij groenten die je op hoog vuur wil grillen, omdat de marinade anders kan verbranden. Let goed op welke smaken nog meer op tafel komen en kies op basis daarvan de juiste groentemarinade. Of ga voor meerdere verschillende.
Klassieke groentemarinade: olijfolie, citroenrasp, verse knoflook, fijngehakte peterselie, basilicum en koriander
Midden-Oosterse marinade: olijfolie, knoflookpoeder, gemalen korianderzaad, komijnzaad en chilipoeder
Tomatenmarinade: olijfolie, verse gember, sinaasappelschil en gemalen korianderzaad
Wat heb je nodig voor een bbq? Dit vraag je jezelf vast af als je een barbecue gaat organiseren. Check deze handige bbq checklist.
Zeg je barbecue, dan zeg je saus! In dit artikel vind je een aantal BBQ sauzen (met recepten!) om zelf te maken. Met 1 geniale tip.
Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? En wat zijn de lekkerste recepten met de twee smaakmakers? Lees in dit artikel alles over ketjap en sojasaus.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres