Wie gek is op de Aziatische keuken heeft ze vast in huis: verschillende flesjes met vaak donkere saus waarmee je elk simpel ingrediënt een bom van smaak geeft. De twee bekendste Aziatische smaakmakers zijn ketjap en sojasaus, maar wat is precies het verschil? In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus en in welke gerechten je ze het beste kunt gebruiken.
Zowel ketjap als sojasaus zijn sauzen gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Eigenlijk is het dus allebei sojasaus, maar het grote verschil zit ‘m in de herkomst: ketjap komt uit Indonesië en sojasaus kan uit verschillende landen zoals China of Japan komen. Naast het land van herkomst zijn er nog een paar verschillen. Daar waar ketjap meestal donkerbruin van kleur en wat stroperig is, is traditionele sojasaus over het algemeen zwart en bijna net zo dun als water.
In de categorie ketjap zijn er ook veel verschillen onderling. Zo is ketjap manis heel zoet, ketjap asin juist hartig en smaakt ketjap medja zoet en hartig. In Nederland wordt met ketjap meestal ketjap manis bedoeld, ofwel zoete sojasaus. Heb je geen ketjap manis in huis, maar wel sojasaus? Dan kun je sojasaus combineren met een beetje suiker of honing voor een vergelijkbaar effect.
Ketjap wordt in ontelbaar veel gerechten gebruikt en ook in zijn verschillende gedaantes. In Nederland gebruiken we meestal ketjap manis, dat geeft een gerecht wat zoetigheid en tegelijkertijd structuur. Ketjap is wat dikker en daardoor heel geschikt als basis voor sauzen, marinades of dips. Denk bijvoorbeeld aan gemarineerde ketjapkip, maar ook nasi of bami, geroosterde vis, spareribs of sticky groenten.
Je kunt sojasaus ook in niet-Aziatische gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in een pan tomatensaus voor meer hartigheid of om een bouillon meer diepte te geven.
Ook sojasaus is onmisbaar in de Oosterse keukens. Van Chinese noedels tot Japanse sushi en alles daartussenin is sojasaus een essentieel ingredient. Vaak ook in combinatie met ketjap. Sojasaus geeft een gerecht een hartige smaak, ook wel umami genoemd. Ideaal voor zowel soepen als sauzen en marinades. Door de pure smaak leent sojasaus zich ook goed om als simpele dip, bijvoorbeeld voor rauwe vis of kort gebakken rundvlees. Eventueel in combinatie met een beetje limoensap, verse gember of chilisaus.
Nasi en bami zijn in vele huishouden een wekelijkse terugkerende favoriet. Laat je in dit artikel inspireren door de lekkerste variaties en recepten voor nasi en bami.
Bowl gerechten zijn makkelijk én lekker. Van ontbijtbowl tot smoothiebowl,en van buddha bowl tot poké bowl. Met eten uit een kommetje varieer je eindeloos.
Een vleugje Vietnam, een snufje Bali, een portie Thailand: laat je bij ALDI verrassen door de lekkerste Aziatische recepten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres