Hummus is de ideale spread om altijd in huis te hebben. Het is voedzaam, het vult en het is hartstikke lekker. Fijn als broodbeleg voor het ontbijt of de lunch, maar ook perfect om te serveren tijdens de borrel of het avondeten. Serveer de hummus als dip met toastjes of rauwe snoepgroenten, of maak er een heerlijke buddhabowl mee met falafel, geroosterde groenten en feta. Wat je er ook mee doet, hummus zelf maken is altijd een goed idee. Lees in dit artikel hoe je dat doet en check de 5 smakelijke variaties voor hummus.
Hummus zelf maken is erg makkelijk. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig en die zijn ook nog eens lang houdbaar, dus de kans is groot dat je ze misschien zelfs al in huis hebt. Het begint natuurlijk bij kikkererwten: gedroogd of uit blik. Gedroogde kikkererwten wel je eerst een nacht in een grote kom met water en moet je koken. Kikkererwten uit blik kun je direct gebruiken, nog makkelijker dus!
Naast de kikkererwten gaat in hummus vaak tahin, een rijke sesampasta gemaakt van (geroosterde) sesamzaadjes. Er zijn heel veel verschillende soorten tahin verkrijgbaar die met name door het land van herkomst kunnen verschillen in smaak en structuur. Gebruik voor hummus het liefst romige vloeibare tahin. Daarnaast heb je een snuf zout nodig en eventueel wat goede olijfolie voor bovenop. Tahin kun je ook makkelijk weglaten. Voeg dan een beetje yoghurt toe.
Het geheime ingrediënt voor écht goede, zijdezachte hummus? Dat is een klein beetje ijskoud water.
Meng de ingrediënten behalve het water en zout in een keukenmachine tot een gladde puree. Proef en breng op smaak met zout. Voeg vervolgens het koude water toe terwijl je de keukenmachine laat draaien. Begin met een eetlepel en voeg steeds een beetje meer toe, tot de hummus zijdezacht en zalvig is. Proef de hummus weer en breng eventueel extra op smaak met citroensap, zout en peper. Sommigen houden van een beetje rauwe of gepofte knoflook door de hummus of specerijen zoals gemalen komijn, gerookt paprikapoeder en koriander. Serveer de zelfgemaakte hummus op een bordje of in een schaaltje en garneer met goede olijfolie en nog een beetje zout.
Je hebt nu geleerd hoe je zelf heel snel een klassieke hummus maakt. Hou je van nog meer smaak of wil je verschillende soorten serveren? Maak dan één van onderstaande hummusvariaties. Gebruik hiervoor als basis gewone hummus en breng op smaak met de ingrediënten. Je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare hummus te gebruiken die je opfleurt met onderstaande ingrediënten. Net zo lekker en nog makkelijker!
Mangohummus: maal een paar blokjes mango met een lepel chilisaus door de hummus. Garneer met heel fijn gesneden stukjes mango en een drupje chilisaus.
Avocadohummus: maal een halve of hele avocado door de hummus, samen met een beetje limoensap en korianderblaadjes. Garneer met fijngehakte koriander en olijfolie. Lekker fris en toch ook romig!
Pittige hummus: voor een pittige hummus maal je een flinke snuf chilipoeder of sambal door de hummus. Alleen wat chilipoeder op een schaaltje naturel hummus volstaat ook al.
Hummus met geroosterde paprika: rooster één of twee paprika’s en karamelliseer een rode ui in ringen. Meng tweederde door de hummus en gebruik de rest ter garnering.
Humshuka: the best of both worlds! Maak een pannetje shakshuka zoals onderstaand recept en schep een deel op een bordje hummus. De perfecte smaakcombinatie en erg lekker met Turks brood.
Naar recept: simpele shakshuka
Gek op hummus, maar wil je meer dan alleen dat? Onderstaande recepten met hummus laten zien hoe veelzijdig deze spread is. Van rijkbelegde broodjes met roasted pork en hummus tot een buddha bowl, hamburger en zelfs een pizza! Je kunt eindeloos veel manieren bedenken om hummus te gebruiken, dat maakt het dan ook zo fijn. Heb je nog hummus over? Bewaar het in een afgedekt schaaltje in de koelkast of vries het in!
Naar recept: bagel met roasted pork, hummus en gebakken paprika
Naar recept: buddha bowl met falafel en hummus
Naar recept: stoere gehaktburger met hummus en avocado
Naar recept: pizza van Turks brood met hummus en gegrilde aubergine
Naar recept: belegd broodje met pikante hummus, aubergine en spinazie
Een gezonde borrelplank maak je in een handomdraai, zonder dat het saai wordt. Maak deze plank met gezonde borrelhapjes en geniet!
Wat zijn lekkere manieren om een Turks brood te beleggen? Van pizza tot gevuld, we lichten 4 manieren uitgebreid toe.
Gezonde tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn: dat kan makkelijk! In dit artikel vind je 4 zalige gezonde tussendoortjes voor kinderen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres