Eén van de ingrediënten die de meeste mensen standaard in huis hebben, zijn eieren. Heerlijk voor het ontbijt of de lunch, maar ook altijd fijn om mee te bakken of te verwerken in het avondeten. Hoewel eieren relatief lang houdbaar zijn, kan het zijn dat je twijfelt of ze nog goed zijn. Gelukkig is er een hele simpele truc waarmee je test of eieren nog goed zijn. Lees gauw verder om erachter te komen.
Koop je eieren, dan komen ze in een doosje met daarop een houdbaarheidssticker. Hieraan kun je precies zien hoelang ze nog goed zijn. Twijfel je of heb je kakelverse eieren nodig voor bijvoorbeeld het pocheren van een ei of zelfs een rauwe bereiding? Dan kun je erachter komen hoe vers ze zijn met een hele simpele test. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een groot glas.
Pak een glas en vul met water. Leg hierin een ei en kijk wat er gebeurt. Zakt het ei naar de bodem? Dan is het ei kakelvers. Blijft het een beetje in het midden van het glas drijven? Dan is het ei nog vers genoeg om te koken of bakken, maar kun je het beter niet rauw verwerken. Drijft het ei boven in het glas? Dan is het niet meer vers en kun je het ei het beste weggooien. Let op: ook al zitten de eieren bij elkaar in een doosje, dat hoeft niet te betekenen dat ze even vers zijn. Externe factoren zoals vocht, warmte en bacteriën kunnen er namelijk voor zorgen dat eieren minder lang houdbaar zijn.
Het is een typische vraag: bewaar jij je eieren in of juist buiten de koelkast? Hoe je eieren het beste kunt bewaren heeft vooral met één ding te maken, en dat is de omgeving. Ze gedijen namelijk het beste in een droge, donkere omgeving. Dit kan de voorraadkast zijn, maar ook de koelkast. In ieder geval het liefst in het originele doosje. Hoewel de koelkast een stuk vochtiger is dan de voorraadkast, absorbeert het eierdoosje het meeste vocht. Daarbij zorgt het doosje ervoor dat vieze geurtjes niet in de eieren trekken en werkt het als een extra beschermlaag tegen bacteriën en andere gevaren. Bewaar jij eieren in de koelkast? Hou er dan rekening mee dat recepten, tenzij anders beschreven, altijd uitgaan van eieren op kamertemperatuur.
Een gekookt of gepocheerd ei is al een feestje op zich, maar je kunt er nog zoveel meer lekkere gerechten mee maken. Zowel voor het ontbijt als de lunch, de borrel en het avondeten. Van een simpele avocado toast met een gepocheerd eitje tot een shakshuka met avocado en van lauwwarme salades tot een luxe BLT met gebakken ei. Bekijk de onderstaande recepten met ei voor meer inspiratie.
Naar recept: Broodje BLT met gebakken ei
Naar recept: Luxe ontbijttoast met spek, guacamole en ei
Naar recept: Gevulde eieren
Naar recept: Franse salade Lyonnaise (met spek en eitje) voor de lunch
Naar recept: Speltbol met een gepocheerd ei en gerookte zalm
Naar recept: Gevulde pasta met doperwten, citroen en een gepocheerd ei
Naar recept: Broodjes met eiersalade en aspergeham
Naar recept: Cilbir: Turkse eieren met chiliboter en brood
Naar recept: Volkoren toast met zwarte bonenpuree, tomaatjes en een eitje
Naar recept: Eieren met spek op toast in muffinvorm
Naar recept: Vegetarische shakshuka met avocado
Naar recept: Gevulde eieren als paaskuikentjes met spek
Naar recept: Lauwwarme salade van spinazie, groene asperges, verse kruiden en ei
Gevulde eieren zijn dé hapjes van de jaren ’70, maar zijn ook nu nog steeds hartstikke lekker. Hoe je ze het lekkerst kunt maken, dat lees je hier.
Moet je eieren wel of niet in de koelkast bewaren? In dit artikel lees je waarom wel of juist niet.
Een ei pocheren is best moeilijk, maar met deze tips lukt het iedereen. Lees hier over een ei pocheren in de magnetron, met vershoudfolie en op klassieke wijze.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres