Hasselback aardappelen zijn aardappels die in heel veel dunne plakjes zijn ingesneden als een soort waaier. Ze zien er erg feestelijk uit en smaken nog veel lekkerder dan gewone aardappeltjes, omdat de smaakmakers veel beter in de aardappel kunnen trekken. hasselback aardappelen zijn dan ook een topgerecht voor een feestelijk diner zoals een verjaardag of tijdens het kerstdiner. Lees in dit artikel hoe je zelf hasselback aardappelen in de oven en airfryer maakt.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Hasselback aardappelen maken is niet veel ingewikkelder dan gewone geroosterde aardappeltjes, maar wel veel spectaculairder. Het enige wat je nodig hebt is aardappels en een lepel. Daarnaast zijn boter of olie, zout en kruiden welkome ingrediënten. Wil je de hasselback aardappels voorbereiden? Volg dan stap 1 & 2 en bak ze pas af vlak voor het serveren.
Het lastigste onderdeel versla je in stap 1: het insnijden van de aardappelen wat ze de naam ‘hasselback’ geeft. Schil eventueel de aardappels en leg ze in een lepel. De opstaande randen zorgen ervoor dat je de aardappels niet helemaal doorsnijdt. Snijd de aardappel in dunne plakjes tot je de rand van de lepel voelt met het mes. Doe dit bij alle aardappels en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal.
Wrijf de aardappels zowel aan de buitenkant als tussen de plakjes in met olijfolie of gesmolten boter. Je kunt ook een combinatie van boter en olie gebruiken. Zorg dat er ook echt olie of boter tussen de plakjes zit, dit zorgt ervoor dat ze zullen uitzetten in de oven. Besprenkel met zeezout en eventuele kruiden zoals tijm, oregano of rozemarijn. Of gebruik heel andere kruiden of specerijen, zoals gemalen komijn, paprikapoeder of knoflookpoeder.
Wil je de hasselback aardappelen in de oven bereiden? Zorg dan dat de oven is voorverwarmd op 200 graden met boven- en onderwarmte. Gebruik je een heteluchtoven? Verwarm de oven dan voor op 180-190 graden. Rooster de hasselback aardappelen in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. De plakjes aardappel gaan als het goed is uit elkaar staan zodat een soort aardappelwaaier ontstaat. Bedruip de aardappels elke 10-15 minuten met de boter of olie.
Wil je de hasselback aardappelen in de airfryer bereiden? Verwarm dan de airfryer voor op 180 graden. Leg de aardappels in het airfryermandje of op een airfryerrooster en gaar in 35-45 minuten gaar en krokant. De baktijd is afhankelijk van het formaat aardappels dat je gebruikt. Controleer of de aardappels goed gaar zijn door een mesje in de onderkant van één van de aardappels te steken.
Naast aardappelen en zoete aardappelen kun je ook groenten op de hasselback methode garen. Dit geldt voor zo’n beetje alle langwerpige of ronde groenten. Ook hasselback groenten rooster je in een oven of airfryer op 180-200 graden. De gaartijd verschilt per groente, maar is ook afhankelijk van het formaat. Zo zal een flespompoen tot wel een uur nodig hebben om te garen, terwijl een courgette in 20-25 minuten klaar is. Gebruik je groenten die al gaar zijn zoals gekookte bietjes? Verwarm de oven of airfryer dan voor op 200-225 graden en rooster ze in ongeveer 10 minuten krokant.
Flespompoen
Bietjes, rauw of gekookt
Courgette
Tomaten
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres