Een zacht broodje, sappig stukje vlees, blaadje sla, rauwe uienringen en een flinke lik ketchup: soms is een klassieke hamburger alles waar je naar verlangt. Kijk je online voor een goed hamburgerrecept, dan vind je er al gauw duizenden. Logisch als je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Zelf een hamburger maken? Lees in dit artikel hoe je in vier simpele stappen zelf het lekkerste hamburgerrecept creëert.
Zelf een hamburger maken is ontzettend makkelijk, zeker als je de volgende vier stappen in gedachten houdt. Begin bij het broodje: gebruik een klassiek hamburgerbroodje met sesamzaadjes of kies voor een ander exemplaar. Dan de burger zelf: die kan bestaan uit vlees, maar ook uit vis of zelfs groenten. Daarbovenop leg je verschillende toppings, maar let op dat het er niet te veel zijn. Sluit ten slotte af met één, maximaal twee verschillende sauzen. Leg voordat je begint alle ingrediënten alvast klaar, zodat je nauwelijks hoeft te wachten.
Broodje
Burger
Toppings
Sauzen
De meeste hamburgers worden geserveerd op een zacht wit broodje met sesamzaadjes. De smaak van het brood is neutraal, de sesamzaadjes maken de burger net iets hartiger en de structuur zacht. Erg lekker, maar je kunt ook andere broodjes gebruiken. Denk aan harde broodjes, zoals een kaiserbroodje of Italiaanse bol. Maar ook bruine of volkorenbroodjes, of gewone sneetjes brood. Kijk naar wat jij zelf het lekkerst vindt eten en hoeveel verschillende ingrediënten je gebruikt. Hoe meer ingrediënten, hoe fijner het kan zijn om een harder en groter broodje te gebruiken.
Dan de burger zelf, dus zonder het broodje, de toppings en de saus. Ga je voor klassiek, dan is de hamburger van rundvlees, maar net als bij het brood kun je ook hiermee variëren. Zo kun je een kipburger maken, maar ook vis, groenten of vega vleesvervangers gebruiken. Maak de burger zelf of ga voor kant-en-klaar en bak hem in een koekenpan, de oven of op de barbecue.
Broodje en burger gekozen? Je bent nu bij misschien wel het leukste en spannendste gedeelte. De toppings kunnen een burger namelijk maken of breken. Zo geven ze het gerecht extra smaak en structuur, maar kan het ook snel te veel worden, waardoor de burger uit elkaar valt. Probeer hiervoor te waken door maximaal vier à vijf verschillende toppings te kiezen en van elk niet te veel.
Voorbeelden van toppings zijn kaas, bacon, rauwe of gekaramelliseerde ui, sla, tomaat en augurk, maar ook gebakken ei, gefrituurde uitjes, taugé, verse kruiden en gegrilde groenten smaken zalig op een burger. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op een burger, van feta en blauwe kaas tot zongedroogde tomaten en gefrituurde uitjes. Vind je een beetje houvast fijn? Scroll dan naar beneden voor lekkere hamburgerrecepten.
Tot slot zijn er nog de sauzen, die net als de andere onderdelen uit verschillende opties bestaan. In Amerika eten ze hamburgers meestal met ketchup en/of mosterd, terwijl je er in Europa ook vaak mayonaise op vindt. Afhankelijk van de burger en toppings kies je een bijpassende saus. Gebruik voor een klassieke burger ketchup of mosterd, maar voeg bij bijvoorbeeld een visburger een lekkere kruidenmayonaise toe. Ook lekker: groene of rode pesto op een burger met bijvoorbeeld mozzarella. Of top je American style burger af met een zelfgemaakte barbecuesaus. Kies het liefst één, maar maximaal twee verschillende sauzen omdat ze snel kunnen overheersen. Daarbij wordt het met te veel saus al gauw een kliederboel.
Met de eerdergenoemde stappen kun je in principe een heerlijke hamburger maken, al is een dosis extra culinaire inspiratie altijd welkom. Niet alleen op het gebied van ingrediënten, maar vooral ook op dat van smaakcombinaties. Hieronder vind je daarom verschillende hamburgerrecepten, variërend van klassiek met rundvlees tot Latijns-Amerikaans met guacamole en een vegan kipburger. Bekijk de opties en stel zo jouw favoriete burgerrecept samen.
Naar recept: Hamburger met bacon en avocadomayo
Naar recept: Zalmburger met Chinese kool en paprika
Naar recept: Vegan kipburger met guacamole en gepofte zoete aardappel
Naar recept: Quarter pounders
Naar recept: Broodje hamburger met zongedroogde tomaten, mozzarella en pesto
Naar recept: Visburger met zelfgemaakte ravigotesaus
Naar recept: Stoere gehaktburger met hummus en avocado
Naar recept: Vegetarische cheeseburger
De Amerikaanse hamburger is een klassieker waar je U tegen zegt. Maak zelf de lekkerste hamburgers met dit makkelijke stappenplan.
Op zoek naar barbecue recepten met vlees, die niet al te veel kosten? Bekijk in dit artikel de lekkerste budget barbecuerecepten met vlees.
Dit zijn de beste BBQ sauzen om zelf te maken. Geen tijd of zin? Dan zijn dit de lekkerste kant-en-klare varianten!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres