Waar groenten vroeger steevast in water werden gekookt, is roosteren nu de populairste manier om groenten te bereiden. Van bloemkool tot tomaten, je kunt zo’n beetje elke groente roosteren. Het versterkt niet alleen de smaak, het is ook nog eens supermakkelijk en in sommige gevallen zelfs razendsnel. In dit artikel lees je dan ook alles over groenten roosteren in de oven.
Groenten roosteren in de oven is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de groenten wassen, snijden en mengen met een beetje olie en kruiden naar smaak. De oven doet de rest van het werk en na vijftien minuten tot een uur staat er een heerlijk maaltje voor je klaar. Afhankelijk van het type groente en het formaat, duurt het roosteren korter of langer. Zo hebben plakjes courgette maar een kwartiertje nodig, terwijl een hele bloemkool zo een uur de oven in kan.
Het is dus niet moeilijk om groenten te roosteren, maar het kan wel helpen om een paar tips in acht te nemen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de groenten zijn besprenkeld met olijfolie, zodat ze krokanter bakken en meer smaak krijgen. Voeg ook altijd een snufje zout voor het roosteren toe, zo kunnen de smaken zich nog beter ontwikkelen. En probeer eens groenten in hun geheel te roosteren. Dat duurt iets langer, maar de smaak wordt geconcentreerder en het kost je ook nog eens minder werk.
Do:
Don't:
Bloemkool is de perfecte groente om te roosteren. De smaak van de bloemkool wordt namelijk een stuk hartiger, waardoor veel mensen en kinderen het sneller lekker vinden. Je kunt bloemkool in roosjes roosteren, maar ook in z’n geheel. Dat laatste duurt een stuk langer (45 minuten tot een uur), maar het resultaat ziet er spectaculair uit en je hoeft er zelf bijna niets voor te doen.
Naar recept: Hele geroosterde bloemkool van de bbq
Naast tomaten en bloemkool zijn er tal van andere groenten die je kunt roosteren. Denk aan courgette, aubergine, groene asperges, prei, sperziebonen, broccoli, knolselderij en wortel. Maar ook pompoen, witlof, bietjes en rode kool worden alleen maar lekkerder als je ze in de oven roostert. Houd de bovenstaande do’s & don’ts in het achterhoofd en rooster erop los! Ook leuk: experimenteer met verschillende groentecombinaties. Zolang je de groenten in de gaten houdt en zo nu en dan in de oven kijkt, kan het bijna niet mis gaan.
Naar recept: Geroosterde-aspergesalade met rucola en rauwe ham
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Het is altijd slim om voor het eten groente en fruit te wassen, maar hoe doe je dit op de beste manier? Bekijk snel wat handige tips.
Groenten grillen op de BBQ is lekker, maar denk ook eens aan groentepakketjes. Niet alleen makkelijk, óók vol van smaak. Lees hier meer.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres