Groene asperges van de BBQ zijn waanzinnig lekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken. Ze krijgen in een paar minuten veel smaak en door de herkenbare grillstrepen zien ze er meteen nog mooier uit. Witte asperges doen het ook goed op de BBQ, maar daar zit een klein risico aan verbonden. Zelf asperges grillen op de BBQ? Lees in dit artikel praktische tips en bekijk de lekkerste receptinspiratie.
De BBQ is dé tool als het aankomt op grillen. Hij kan loeiheet worden, heeft standaard een grillrek en over het algemeen genoeg ruimte voor verschillende producten. Groene asperges doen het eigenlijk altijd goed op de BBQ. Ze zijn namelijk snel gaar, hebben geen harde schil en de grillsmaak past perfect bij die van de asperges zelf. Groene asperges op de BBQ grillen is hartstikke makkelijk, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.
De belangrijkste tip is zorgen dat je BBQ heet genoeg is. Gebruik als het even kan een thermometer, zodat je de temperatuur precies weet. Ga uit van minimaal 200 graden, maar liever nog iets hoger. Breek de houtige uiteindes van de groene asperges en besprenkel met zonnebloemolie en een snuf zout. Je hoeft ze in principe niet te schillen, tenzij ze heel dik zijn. Leg de groene asperges op de hete BBQ en draai ze om de 2-3 minuten om. Hoe heter de BBQ, hoe korter ze nodig hebben. Zodra de asperges rondom gekleurd zijn kun je ze van de grill afhalen. Serveer gewoon zo, met een beetje citroenrasp of balsamicoazijn. Ook lekker met Parmaham en Parmezaanse kaas.
Witte asperges kun je ook grillen. Het is minder klassiek dan hoe witte asperges meestal worden bereid, maar daardoor smaken ze zeker niet minder lekker. Let wel op dat witte asperges vaak in verschillende diktes bij elkaar worden verkocht en wat droger kunnen zijn. Probeer daarom altijd zo veel mogelijk asperges van gelijke dikte te vinden of halveer ze in de lengte. Schil de witte asperges altijd en snij ongeveer 2 centimeter van de onderkant af. Kook dikke exemplaren een paar minuten voor in gezouten water en giet af. Bereid de witte asperges op de BBQ zoals hierboven beschreven en serveer met een klontje boter of extra vierge olijfolie, gerookte zalm, een eitje en peterselie. Ook lekker met gedroogde of gekookte ham, of in stukken door een salade of pasta.
Groene of witte asperges in huis? Dan kan het aspergefeest beginnen. Gegrilde asperges hebben veel meer smaak dan gekookte, waardoor ze eigenlijk maar weinig andere ingrediënten nodig hebben. Vaak is een scheutje extra vierge olijfolie en kneepje citroensap al voldoende, maar het is natuurlijk ook heerlijk om ze in een lekker gerecht te verwerken. Denk aan een lauwwarme salade met verse kruiden of een frisse lentepasta met doperwten. Zoute ingrediënten, zoals kaas, ham en gerookte vis doen het ook altijd goed. Net als gekookte eitjes.
Naar recept: Lauwwarme salade van spinazie, groene asperges, verse kruiden en ei
Naar recept: Zalmrolletjes met met groene asperges en kaascrème
Naar recept: Geroosterde-aspergesalade met rucola en rauwe ham
Naar recept: Frisse lente pasta met witte asperges, doperwten en prei
Naar recept: Asperges met zalm, botersaus en knoflookaardappeltjes
Naar recept: Salade met witte asperges en verse zalm
Welke wijn bij asperges het lekkerst smaakt verschilt per persoon, al zijn er een aantal klassiekers te onderscheiden. Bekijk hier lekkere wijn bij asperges.
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Een zoete puntpaprika op de BBQ staat garant voor heel veel smaak. Lees in dit artikel hoe je deze lekkernij klaarmaakt.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres