1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Van gevuld tot uit de oven: 5 x vegetarische aubergine recepten

Van gevuld tot uit de oven: 5 x vegetarische aubergine recepten

Gevulde aubergine

Aubergine is dé groente als het gaat om vegetarisch koken. De Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi transformeerde ruim tien jaar geleden het imago van de aubergine van muf & suf tot hip & veelzijdig. Terecht, want als er één groente is waar je alle kanten mee op kunt, is het de aubergine. In dit artikel vind je 5 lekkere vegetarische recepten: van gevulde aubergine uit de oven tot een auberginesalade. 

aubergine recepten

5 x Vegetarische auberginerecepten 

Vegetarische auberginerecepten komen in verschillende gedaantes, maar ze hebben altijd één gemene deler: hitte is de beste vriend van de aubergine. Of je een open gasfornuis, de oven of een grillpan gebruikt maakt niet uit: zolang je de aubergine maar goed en lang genoeg verhit, krijg je een structuur en smaak waar je U tegen zegt. Combineer aubergine het liefst met frisse kruiden of citroen, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. 

  1. Gevulde aubergine

  2. Aubergine uit de oven 

  3. Risotto met gegrilde aubergine

  4. Makkelijke pizza met aubergine

  5. Auberginesalade met noedels

1. Gevulde aubergine 

Gevulde aubergine is altijd goed. Door de langwerpige vorm is de aubergine namelijk ideaal om te vullen. Daarnaast kun je dit gerecht ook nog eens makkelijk en goed voorbereiden. Halveer de aubergine in de lengte en snij het vruchtvlees kruislings in tot net boven de schil. Besprenkel het snijvlak met olijfolie, zout en eventueel gedroogde kruiden of specerijen. Leg de auberginehelften in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster gedurende 30 tot 35 minuten in een oven op 180 tot 225 graden. 

Maak ondertussen de vulling. Je kunt hiervoor van alles gebruiken, van granen als couscous tot nog meer groenten, verse kruiden, citroenrasp, kaas, gehakt en vis. Maak een lekker mengsel van fijngehakte ingrediënten en breng voldoende op smaak met zout en peper. Haal de auberginehelften uit de oven en schraap eventueel de binnenkant eruit. Meng het auberginevlees door de vulling en vul de helften ermee. Rooster de gevulde aubergines nog 10-15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.  

2. Aubergine uit de oven 

Aubergine uit de oven is ideaal als je weinig tijd hebt om te koken, maar wel thuis bent. Snijd de aubergine in blokjes, plakken of reepjes en meng ze met zonnebloemolie en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 tot 35 minuten in de oven op 225 graden. Draai de stukken eventueel na 20 minuten om zodat ze gelijkmatig garen. Aubergine uit de oven is lekker bij zo’n beetje alles: salades, pasta, pizza, broodjes en zelfs aardappelen, vlees en groenten. 

3. Risotto met gegrilde aubergine 

Naast het Midden-Oosten zijn ze ook in Italië verzot op aubergine. Tijdens alle eetmomenten vind je er wel gerechten met de glimmende paarse groente – en Italianen zijn een meester in het grillen ervan. Onderstaande risotto is daar het perfecte voorbeeld van. De risotto is lekker hartig en serveer je met gegrilde aubergine en Parmaham crisps. Liever vegetarisch? Vervang de Parmaham dan door mozzarella. 

4. Midden-Oosterse pizza met aubergine 

Een pizza met aubergine is een bekende combinatie, maar deze Midden-Oosterse pizza is minstens zo onweerstaanbaar. In plaats van traditioneel pizzadeeg met tomatensaus gebruik je Turks brood met kant-en-klare hummus. Heel makkelijk én lekker snel. De aubergine gril je in plakken en kun je eventueel ook in de oven roosteren. Kook je voor een grotere groep? Bereid de toppings dan tot één dag van tevoren voor en beleg de pizza’s vlak voor het serveren. 

5. Auberginesalade met noedels 

Naast alle warme gerechten doet aubergine het ook goed in koude of lauwwarme recepten, zoals salades. Onderstaande koude noedelsalade is een Aziatische variant op de geliefde pastasalade en maak je met noedels, komkommer, wortel en bosui. De salade breng je op smaak met een dressing van gember, chilipeper, knoflook, limoen en sojasaus. Een fijn recept voor doordeweeks en ook ideaal om mee te nemen als lunch. 

Meer zoals dit:

Vegetarische Italiaanse recepten

Vegetarische Italiaanse recepten: de 17 allerlekkerste

Wil je Italiaans en vegetarisch eten? Dan ben je hier aan het juiste adres. De 17 allerlekkerste vegetarische Italiaanse recepten vind je in dit artikel.

Verder lezen
borrelplank vegetarisch

Vegetarische hapjes voor op de borrelplank

Vegetarische hapjes voor bij de borrel zijn altijd een goed idee. In dit artikel verzamelen we onze 5 favoriete vegetarische hapjes voor een vega borrelplank.

Verder lezen
courgettini

Stap voor stap courgette spaghetti maken (met video!)

Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch