Aubergine is dé groente als het gaat om vegetarisch koken. De Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi transformeerde ruim tien jaar geleden het imago van de aubergine van muf & suf tot hip & veelzijdig. Terecht, want als er één groente is waar je alle kanten mee op kunt, is het de aubergine. In dit artikel vind je 5 lekkere vegetarische recepten: van gevulde aubergine uit de oven tot een auberginesalade.
Vegetarische auberginerecepten komen in verschillende gedaantes, maar ze hebben altijd één gemene deler: hitte is de beste vriend van de aubergine. Of je een open gasfornuis, de oven of een grillpan gebruikt maakt niet uit: zolang je de aubergine maar goed en lang genoeg verhit, krijg je een structuur en smaak waar je U tegen zegt. Combineer aubergine het liefst met frisse kruiden of citroen, dan komt de smaak het beste tot zijn recht.
Gevulde aubergine
Aubergine uit de oven
Risotto met gegrilde aubergine
Makkelijke pizza met aubergine
Auberginesalade met noedels
Gevulde aubergine is altijd goed. Door de langwerpige vorm is de aubergine namelijk ideaal om te vullen. Daarnaast kun je dit gerecht ook nog eens makkelijk en goed voorbereiden. Halveer de aubergine in de lengte en snij het vruchtvlees kruislings in tot net boven de schil. Besprenkel het snijvlak met olijfolie, zout en eventueel gedroogde kruiden of specerijen. Leg de auberginehelften in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster gedurende 30 tot 35 minuten in een oven op 180 tot 225 graden.
Maak ondertussen de vulling. Je kunt hiervoor van alles gebruiken, van granen als couscous tot nog meer groenten, verse kruiden, citroenrasp, kaas, gehakt en vis. Maak een lekker mengsel van fijngehakte ingrediënten en breng voldoende op smaak met zout en peper. Haal de auberginehelften uit de oven en schraap eventueel de binnenkant eruit. Meng het auberginevlees door de vulling en vul de helften ermee. Rooster de gevulde aubergines nog 10-15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Naar recept: Aubergine uit de oven met kerriecouscous
Aubergine uit de oven is ideaal als je weinig tijd hebt om te koken, maar wel thuis bent. Snijd de aubergine in blokjes, plakken of reepjes en meng ze met zonnebloemolie en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 tot 35 minuten in de oven op 225 graden. Draai de stukken eventueel na 20 minuten om zodat ze gelijkmatig garen. Aubergine uit de oven is lekker bij zo’n beetje alles: salades, pasta, pizza, broodjes en zelfs aardappelen, vlees en groenten.
Naast het Midden-Oosten zijn ze ook in Italië verzot op aubergine. Tijdens alle eetmomenten vind je er wel gerechten met de glimmende paarse groente – en Italianen zijn een meester in het grillen ervan. Onderstaande risotto is daar het perfecte voorbeeld van. De risotto is lekker hartig en serveer je met gegrilde aubergine en Parmaham crisps. Liever vegetarisch? Vervang de Parmaham dan door mozzarella.
Naar recept: Risotto met aubergine en Parmaham crisps
Een pizza met aubergine is een bekende combinatie, maar deze Midden-Oosterse pizza is minstens zo onweerstaanbaar. In plaats van traditioneel pizzadeeg met tomatensaus gebruik je Turks brood met kant-en-klare hummus. Heel makkelijk én lekker snel. De aubergine gril je in plakken en kun je eventueel ook in de oven roosteren. Kook je voor een grotere groep? Bereid de toppings dan tot één dag van tevoren voor en beleg de pizza’s vlak voor het serveren.
Naast alle warme gerechten doet aubergine het ook goed in koude of lauwwarme recepten, zoals salades. Onderstaande koude noedelsalade is een Aziatische variant op de geliefde pastasalade en maak je met noedels, komkommer, wortel en bosui. De salade breng je op smaak met een dressing van gember, chilipeper, knoflook, limoen en sojasaus. Een fijn recept voor doordeweeks en ook ideaal om mee te nemen als lunch.
Naar recept: Koude noedelsalade met aubergine
Wil je Italiaans en vegetarisch eten? Dan ben je hier aan het juiste adres. De 17 allerlekkerste vegetarische Italiaanse recepten vind je in dit artikel.
Vegetarische hapjes voor bij de borrel zijn altijd een goed idee. In dit artikel verzamelen we onze 5 favoriete vegetarische hapjes voor een vega borrelplank.
Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres